19.01.2012.

Ekološki punjač za mobilne uređaje

Slike
Na tehnološkom sajmu Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu, Švedska tvrtka myFC je predstavila prvi komercijalni ekološki punjač mobilnih uređaja Power Trekk koji za napajanje koristi običnu vodu iz pipe.

Power Trekk punjač je razvijen u Stokholmu, veličine je otprilike nekoliko smartphone-ova naslaganih jedan na drugoga i stane u svaki džep te je namijenjen svima koji su udaljeni od nekog izvora električne energije.
Kućište je izrađen
o od materijala koji sprječava koroziju i curenje. Ima dva USB utora (mikro i standardni).
Gorive ćelije zauzimaju dvije trećine uređaja. One su zaslužne za pretvaranje vodikovog plina u elektricitet. Ćelije sadrže natrijev silicid, novu vrstu kemijskog praha osmišljen od strane "zelene" kompanije SiGNa Chemistry iz New Yorka, a PowerTrekk je prvi proizvod koji koristi ovaj spoj. Natrij silicid u kombinaciji s vodom kemijskim reakcijama proizvodi vodik.
Prednost gorivih ćelija je da se ne trebaju bacati kako je slučaj u klasičnih baterija, one su gotovo neiscrpne. Dokle god vodikov plin koji se dobiva iz vode prolazi kroz njih, dobiva se neograničena količine električne energije.

Vrlo važno je za napomenuti da se punjač lako koristiti za uporabu. U spremnik se ulije otprilike žlica vode, punjač se priključi na USB i punjač radi. Može se koristiti bilo koja voda koju imate pri ruci.

Iako punjač ipak ispušta nešto malo plinova, myFC za njih tvrdi da su neškodljivi, a pošto je napravljen u potpunosti od razgradivih materijala, Power Trekk punjač možemo nazvati ekološkim.

Ovaj punjač proizvodi otprilike istu količinu energije kao četiri AA baterije, a prema izvještaju osigurava punjenje 10 sati baterije smartphonea.
Power Trekk će se na tržištu u SAD-u pojaviti na ljeto, a zatim i u Europi. Cijena će mu biti 299 dolara (oko 1650kn).

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0