03.01.2012.

Prodaje se RiM?

Slike
Research in Motion (RiM), kanadska kompanija koja proizvodi BlackBerrye se prodaje. Nakon Amazona, u bitku za kupnju RiM-a zajedničkom ponudom su se uključili Microsoft i Nokia. Wall Street Journal i Reuters su objavili da su Microsoft i Nokia započeli razgovore o podnošenju ponude za kupnju RiM-a.

RiM je u zadnje vrijeme u problemima. Software je nekompatibilan, a hardware je zastario. Novim BlackBerry PlayBook tabletom nagomilali su samo gubitk
e, dok će se nova verzija operativnog sustava na tržištu pojaviti tek krajem 2012., prekasno za razliku od konkurencije. RiM-u je uvelike pala reputacija nakon nedavnog prekida rada servisa zbog kojeg su mnogi korisnici BlackBerrya na nekoliko dana ostali bez pristupa internetu, mailu i BBM-u.
Cijena njihove dionice je na najnižoj razini u posljednjih osam godina te je tržišna kapitalizacija pala ispod vrijednosti imovine i baš zato analitičari smatraju da je baš sad pravo vrijeme za kupovinu RiM-a, jer bi ga Microsoft i Nokia preuzeli po mnogo manjoj cijeni od prije nekoliko godina. Glasine o preuzimanju su čak i podigle cijenu dionica RiM-a za više od deset posto.

Unatoč svim problemima BlackBerry-e koriste milijuni korisnika, od kojih je većina, treba naglasiti, poslovni korisnici. Važno je i to da je RiM vlasnik mnogih vrijednih patenata i tu treba tražiti razloge zainteresiranosti kupaca za RiM.

U slučaju da ne dođe do preuzimanja, postoji mogućnost da RiM počne licencirati svoj software drugim proizvođačima smartphone-a. Kao najzainteresiraniji se spominju HTC i Samsung.

Na tržištu vladaju Google i Apple. Naravno i Microsoft skupa s Nokiom želi svoj dio kolača te bi kupnjom RiM-a ojačao svoju poziciju na tržištu smartphone-ova.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0