31.12.2011.

Apple radi na hidrogenskim baterijama

Slike
Koliko puta dnevno punite svoj smartphone? Svaki dan?
Korisnici nisu nimalo oduševljeni idejom da svoje mobitele najmanje jednom dnevno moraju uključiti u struju i zato se za mobitele sprema hidrogenska bomba, ne bomba, već baterija.

Baterije koje se sada ugrađuju u smartphone-ove jednostavno više nisu dovoljno dobre. U to smo se najviše uvjerili najnovijim iPhone-om 4S i operativnim sustavom iOS 5 i zato Apple sprema revoluciju koja je na vratima. Naime Apple radi na baterijama koje će pogoniti hidrogensko gorivo, a namjena bi bila za mobitele i lap
tope koji bi sa tom baterijom mogli raditi tjednima bez punjenja. Osnovni dio ove baterije trebala bi biti hidrogenska ćelija, koja bi vodik i kisik pretvarala u električnu energiju.

Apple je američkom Patentnom zavodu priložio dvije prijave. Patentirao je tehnologije u kojima opisuje način na koji bi napajanje temeljeno na tehnologiji ćelija s gorivom moglo biti integrirano u elektroničke uređaje.
U prvoj patentnoj prijavi nazvanoj "Fuel Cell System to Power a Portable Computing Device" Apple ističe prednosti korištenja ćelija s gorivom te opisuje sustav koji bi integrirao ćelije s gorivom izravno u elektroničke uređaje.
Dok u drugoj patentnoj prijavi nazvanoj "Fuel Cell System Coupled to a Portable Computing Device" opisuje na koji način bi ćelije s gorivom trebale raditi zajedno s klasičnim baterijama, odnosno kako bi klasične baterije trebale puniti ćelije s gorivom i obrnuto.
Radi se o istoj tehnologiji za koju se prije par godina govorilo da bi mogla postati novo pogonsko gorivo za ekološke automobile, ali su kompanije iz nekog razloga odustale od toga.

Baterije koje rade na principu hidrogenskih ćelija kvalitetnije su i sigurnije za okoliš od klasičnih akumulatorskih baterija, zbog čega se prema njima vjerojatno u budućnosti okrenuti svi veliki proizvođači mobitela, a nadamo se i automobila.

Hidrogenske ćelije bi mogle raditi tjednima bez punjenja, neki kažu čak i mjesecima. Prvi mobiteli bi se mogli pojaviti u sljedećih nekoliko godina, a upravo bi ovo otkriće moglo dati prednost Appleu u sve žešćem ratu na tržištu s pretežno azijskim konkurentima.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 1
euzebije
09:48
09. siječanj 2012.

tko ce mirno spavati kraj tih baterija?