15.12.2011.

BlackBerry Torch 9810

Slike
Iznenađenje! Krenimo mi odmah na stvar...

Operativni sustav, korisničko sučelje, memorija

BlackBerry OS 7 nije nova vijest za poznavatelje BlackBerry uređaja. Pokretat će BlackBerry uređaje sve do konačnog prelaska na novi BBX OS koji je temeljen na QNX Unixu. OS 7 ne razlikuje se previše od svog prethodnika i u smo očekivanje novog. Platforma ovog OS-a temeljena je na 1.2 GHz procesoru i jačem grafičkom hardveru, dok su promjene u funkcionalnosti minimalne. Korisničko sučelje izgleda lijepo i praktično, ako ste korisnik Android ili neki drugi operativni sustav, brzo ćete se naviknuti na ovo sučelje jer je također logično i lijepo napravljeno. Interna memorija uređaja je 8 GB, dok se microSD karticom može nadograditi do 32 GB.

Dizajn i ergonomija

Ovaj, naizgled mali smartphone, može svakoga zavarati. Gledamo li ga s prednje strane, nikome neće pasti na pamet da uz touch
screen postoji još nešto drugo na njemu. Dakako, iznenađenje se javlja kada se na donjem djelu uređaja na kojem se može lijepo izvuči van cijela QWERTY tipkovnica. Jako jako cool. Dizajn je možda malo prekonzervativan za nas, mlađu generaciju, ali svakako je na mjestu za poslovne korisnike mobilnih uređaja kojima je na kraju svega i namjenjen. Uređaj je dimenzija 11 x 62 x 14.6 milimetara i unatoč tome što je napravljen od plastike, 161gram ostavlja odličan dojam u ruci jer se doima čvrstim i stabilnim. Također, drago nam je da nakon dužeg vremena, uz prethodnu recenziju, imamo još jedan mobitel na raspolaganju koji nam stane u džep.

Zaslon i tipkovnica

Predivan nam je ovaj QWERTY slider. Tako ga je jednostavno spustiti i vratiti natrag, objediniti ga ponovno sa uređajem. Isto tako, iako nam se na prvi pogled činilo da tipkanje na njega neće biti baš najlakše, ali smo se prevarili.
Zaslon je multitouch (kapacitivni) TFT sa 16 milijuna boja i dojam je stvarno vrhunski. Veličine je 480 x 640 piksela odn. 3.2-inčni.

Kamera

5 MP sa 2592 x 1944 pixela i autofokusom dovoljno je ua sve potrebe poslovnih korisnika i to je trenutno najjača rezolucija koja dolazi sa RIMovim BlackBerry uređajima. Kontinuirani autofokus može se podesiti i radi veliku razliku od svojih prethodnika. Detalji su lijepo istaknuti kada se ne koristi dodatan zoom nakon slikanja, a najbolje se vidi središnji dio fotografije. Na boje također nemamo nikakvih prigovora, ljepo su istaknute i odgovarajuće, samo bi kontrast odn. svjetlina mogla biti malo bolja. S obzirom da se radi o poslovnom uređaju, od senzora na njemu niti ne očekujemo savršenstvo poput Top multimerijalnih uređaja drugih kategorija.
Nažalost, iako je sama po sebi kamera dobra i u rangu sa ostalim uređajima sa BlackBerry OS 7, korisničko sučelje kojim se služi i dalje izgleda neprivlačno i donekle komplicirano. Okidač kamere je ugodan za korištenje u ne treba ga prejako stiskati za fotografiranje.

Baterija

1270 mAh Li-Ion baterija ne smeta pri vađenju sim kartice koja je „hot-swappable“. RIM tvrdi da može izdržati oko 300 sati u 2G i nešto više u 3G mreži na stand-byu, 6:30 do 5:50 sati razgovora, dok muzika može svirati oko 54 sata. Kroz cjelodnevnu intenzivniju uporabu, mobitel će izdržati kroz dan, a punit će ga trebati tek prije spavanja.


Iako nismo ljubitelji BlackBerryja, odlučili smo recenzirati upravo ovaj jer izgleda kao da je jedan od smartphona iz Android skupine. Lijepo nas je iznenadio jer iz prvog pogleda možemo jasno vidjeti da je uređaj i dodatno unaprijeđen za poslovne korisnike, a novim dizajnom daje mu onu dimenziju koji će poslovni korisnici kojima se sviđaju touch pametni telefoni definitivno cijeniti i kupiti.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0