29.12.2011.

Zabrana HTCa u SADu?

Slike
Nikad kraja tužbama. Već dulje vrijeme se po sudovima čitavog svijeta povlače tužbe raznih proizvođača mobilne tehnologije. Ovaj put su u glavnim ulogama Apple i HTC. HTC je navodno prekršio neke Apple-ove patente i navodno mu prijeti zabrana prodaje te uvoza smartphone-ova u SAD-u.

Američko povjerenstvo za međunarodnu trgovinu (International Trade Commission = USITC) odlučilo je da je tajvanska kompanija HTC kriva za kršenje Appleovih patenata u nekoliko svojih modela mobitela. Zanimljivo je da zabrana stupa na snagu tek 19.4.2012. te da odluku USITC-a o tužbi jo&sc
aron; treba proći šesteročlanu komisiju. Tako da HTC ima vremena napraviti potrebne izmjene u softveru i time izbjeći kaznu ili se naravno žaliti na presudu.

HTC prekršio dva od deset patenata. Themobileindian.com piše da je u jednom patentu riječ o funkciji koja korisnicima smartphone-ova omogućava da pošalju e-mail kontaktu u imeniku, tako da taknu ime osobe (tap to email). Bgr.com piše da je HTC je objavio da se planira žaliti na odluku USITC-a te da je najavio da će potpunosti ukloniti spornu funkciju "tap to email" sa svojih smartphone-ova.
Drugi patent opisuje ponašanje iPhonea kod primitka poruke koja sadrži telefonski broj, adresu, url ili email; oni se automatski označe, podcrtaju i pretvore u klikabilne linkove. Klik na telefon podiže upit za zvanje, klik na URL adresu otvara lokaciju u Safariju, a klik na ulicu prikazuje lokaciju na karti Maps aplikacije, a upravo je i HTC upotrijebio sličnu funkcionalnost.

No ono što je važnije za HTC je to da da je USITC donošenjem tužbi o kršenjem dva patenta, ujedno donio i odluku prema kojoj HTC ne krši ostale patente za koje ih je Apple tužio.

Ova tužba je podnesena u travnju 2010. još za vrijeme Stevea Jobsa koji je u svom stilu iskomentirao podnošenje tužbi: “Možemo sjediti besposleno i promatrati konkurente kako kradu naše patentirane izume ili možemo nešto napraviti u vezi s time. Odlučili smo nešto napraviti po tom pitanju".

Oba patenta, navedenim pod brojevima 5.946,647 i 6.343,263, imaju veliku važnost za Android operativni sustav i ako odluku suca komisija potvrdi, to će imati vrlo štetne posljedice na ostale partnere Googlea koji se oslanjaju na Android.

„Patentno ratovanje se nastavnja“.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0