21.12.2011.

Zabrana iPhone-a u Njemačkoj?

Slike
Nakon mnogih tužbi i protutužbi o kršenju patenata na relaciji Apple i Samsung, došao je red i na Motorolu. Naime, Motorola Mobility je dobila preliminarnu presudu u patentnom sporu protiv Apple-a u Njemačkoj koja bi mogla dovesti do zabrane prodaje iPada i iPhonea u toj zemlji.

Njemački regionalni sud u Mannheimu je donio presudu kako Appleova europska podružnica sa sjedištem u irskoj, Apple Sales International, mora prestati prodavati uređaje ko
ji se kose s određenim Motorolinim patentima. Problem se nalazi u patentu vezanom uz mobilne komunikacije (GPRS tehnologija) kojeg Apple koristi u svojim smartphonovima. Oko tih patenata Motorola pregovara s Appleom od 2007. nudeći im licenciranje tih tehnologija. U protivnom, bi moglo doći do zabrane prodaje svih Appleovih proizvoda koji koriste tu tehnologiju.

Iz Motorole žele da im Apple plati i odštetu za korištenje njihove tehnologije u protekle 4 godine te odštetu i za kršenje patenata.
Motoroli pak nije u interesu provesti tu presudu u djelo, jer za provedbu zabrane Appleovih uređaja, Motorola mora platiti polog od 100 milijuna eura. Stoga Motorola i Apple pregovaraju da bi našli neko sporazumno rješenje o uvjetima licenciranja spornih Motorolinih tehnologija.

Apple će se žaliti višem sudu na presudu regionalnog Njemačkog suda u Mannheimu. Appleovi proizvodi koji koriste spornu tehnologiju će i dalje biti dostupni u njemačkim dućanima dok viši sud ne potvrdi zaključke regionalnog suda u Mannheimu.

Bez obzira na presudu Apple je već osigurao dovoljne zalihe za ovo predblagdansko vrijeme shopinga. Tako da se njemački kupci neće trebati brinuti oko nestašice iPhone-a i iPad-a.

Ostaje vidjeti što će se dogoditi ako se optužbe i zabrane prošire na ostale zemlje Europe ili možda čak na SAD.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0