30.11.2011.

HTC ChaCha (Cha Cha)

Slike
Mobiteli - HTC ChaCha (Cha Cha)
Kada recenzirate toliko uređaja top klase, malo se razmazite pa vam se novi smartphone iz kategorije „ispod“ čini malo bezveze... No, uvjerile su nas kolege da je uređaj vrijedan pažnje jer je poseban, pa smo ih poslušali.
HTC je odlučio napraviti pametne mobilne telefone za sve nas koji visimo na Facebooku. Jedan je HTC Cha Cha, a drugi HTC Salsa. Odmah na početku da se malo pobunimo, a zašto ne i Twitter? :) No dobro, šalu na stranu, ovo je mobilni uređaj kojem zapravo nismo otkrili koja je ciljana skupina korisnika koja bi ga koristila jer ima ženskasti look, poslovni dizajn zbog Qwerty tipkovnice izravno na mobilnom uređaju, a opet, savršeno je prilagođen Facebook ovi... pardon, korisnicima.
Hajde da vidimo što kaže test uređaja pa ćemo, nadamo se, shvatiti što je HTC ovim htio reći.

Operativni sustav, korisničko sučelje, performanse i memorija

Iako je Andorid mobitel, ChaCha je zapravo skroz čudan. Čini nam se da niti nije Andorid 2.3.3. Zbunjeni smo. Ekran je vodoravan jer je manje prostora za njega na uređaju zbog eksterne Qwerty tipkovnice pa vjerujem da bi nam trebalo neko vrijeme da se na njega naviknemo – što zbog dimenzija, što zbog rasporeda i upravljanja. Ekran je touch, a HTC Sense je korisničko sučelje na kojem će se korisnici trebati naučiti baratati svime kako bi im kasnija uporaba legla kada će imati za obaviti nešto hitnije (vježbajte, vježbajte). HTC Sense 2.1 for messenger upotpunjuje korištenje Androida i Sensea u jednu pametnu i lijepu spravicu od ko
je ćete imati više koristi nego što ste početno pomislili (no, nego što smo MI pomislili). Što se personalizacije tiče, ponuđena su samo 2 skina za razliku od ostalih HTC uređaja.
Performanse uređaja su i više nego dobre, odaziv je super, malo nam je teže uređivati zaslon jer očito da nismo navikli. No, to se ionako ne treba raditi svakodnevno. Inače imamo zamjerku što nam Inače, ChaCha ima 800 MHz i 512 MB RAM-a i dolazi sa 512 MB interne memorije. Dobro je što je ovo Android uređaj pa podržava MicroSD kartice ako ćete poželjeti još više memorije, a standardno pri kupnji trebali biste dobiti karticu od 2GB uz njega (naravno, bilo bi dobro da to još provjerite na prodajnom mjestu).

Dizajn i ergonomija (i dakako, tipkovnica)

Dimenzije uređaja su 114,4 x 64,6 x 10,7 mm, dok mu je težina pristojnih 120 grama.
Evo zašto se digla malo veća buka oko ovog uređaja za razliku od svih onih koji stižu sa Qwertyjem na tržište – ovaj uređaj ima i istaknuti Facebook gumbić ispod tipkovnice tako da bez problema možete podijeliti sav željeni sadržaj na koji naletite na toj društvenoj mreži.
Što se tiče samog dizajna i ergonomije, Cha Cha je sladak i lijep, ali nama osobno više izgleda poput neke igračkice nego poput uređaja u koji se možemo pouzdati kada zaškripi, valjda zbog navedenog Facebook gumba. Četvrtast oblik čini ga posebnim među ostalim Qwerty smartphone uređajima, a i Sense mu daje predivnu dozu elegancije koja je pridodana kombinaciji plastike (koja spriječava da uređaj isklizne iz ruke) i metala – ergonomija je lijepa, lagano je ali očito zakrivljen, što omogućava da lakše sjedne u ruku. Tipkovnica je dobro napravljena i uporaba je besprijekorna, nema promašivanja tipki kao na klasičnoj touch android tipkovnici zbog toga jer nisu spojene nego malo prostora među sobom. Kapacitivne 4 tipke nalaze se između Qwertyja i zaslona.

Facebook gumbek – koja je funkcija?

Čudesni Facebook gumb, koja je njegova točna svrha. Malo je drugačije od onog što smo si zamislili. Naime, pritiskom na njega otvara se novi prozor koji je namjenjen za update statusa, dok su pored toga dvije touch opcije za upload fotografije ili paljenje video-kamere. Dakle radite li za neki portal koji ima page na Facebooku, bit ćete prvi koji će neki Live događaj prenijeti na ovu društvenu mrežu. Također, možete postati i na tuđe zidove (iako čitamo okolo da ako to kod prijatelja nije moguće da nećemo dobiti povratnu informaciju da postanje nije uspjelo – taj dio nismo imali priliku istestirati). Duži stisak gumba aktivirat će pretraživanje Facebooka odn. njegovih pageova koji će nam dodatno nuditi lajkanje i checkinove. Nažalost, za sve ostale funkcije morat ćete instalirati Facebook for Android koji možete nabaviti na Android Marketu.

Zaslon

Ovaj LCD dodirni zaslon ima svega 2,6-inča i skroz je mali i simpatičan. Rezolucija je 480 x 320, a pozicioniran je vodoravno. Izrada je naravno, Gorilla Glass što vas može veseliti jer je ovo ekran koji vjerojatno do kraja svoga vijeka neće imati ogrebotine. Ne znamo što da još pametno napišemo osim da je touch i da je malen, ali cool.

Kamera

5 MP sa LED bljeskalicom i autofokusom pokazala se pristojnom u omjeru cijene i kvalitete uređaja. Ovo nije vrhunski top model sa cijenom od preko nekoliko tisuća kuna, nego lijep i jednostavan mobitel za i više od osnovnu uporabu čiji korisnici neće trebati full HD snimanje i slično. Rezolucija kamere je 720 x 480 24 fps i ima kontinuirani autofokus. Fotografije koje proizvodi bolje su od prosjeka uređaja u ovoj kategoriji, a mi smo ostali u potpunosti zadovoljni.

Baterija i pakiranje

1250 mAh sa ovako minijaturnim ekranom bit će odlično jer će nam uštediti ionako neprocjenjivu energiju baterije koju Android voli gutati. Dakle, uređaj nas je i što se tiče baterije u potpunosti iznenadio.

Iako i dalje ne znamo koja je točna ciljna skupina korisnika na koju je HTC zaciljao, ovaj će uređaj obožavati Android korisnici koji žele uređaj sa Qwerty tipkovnicom s kojom neće imati problema. Ovo je uređaj koji će mlađa Facebook populacija obožavati, a pogotovo oni koji pretjerano pismeno komuniciraju – pretpostavljamo da su ciljali na njih. Iako je ovo uređaj niže kategorije od današnjih top modela, vrijedan je cijenom s obzirom na kvalitetu koju pruža. Malo smo bili sumnjičavi na početku, ali nakon par sati korištenja lijepo smo se privikli na njega i s užitkom ga istestirali do kraja.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0