16.10.2011.

Sony Ericsson Xperia Neo

Slike
Mobiteli - Sony Ericsson Xperia Neo
Sony Ericsson modeli pametnih telefona rade na Android operativnim sustavima, a zahvaljujući dobrom marketingu i prodajnim strategijama, na tržištu mobilne tehnologije zauzimaju njihov velik dio. U očekivanju novog Xperia Neo V pametnog mobilnog telefona popularnog branda Sony Ericssona, odlučili smo se pozabaviti njegovim starijim bratom koji se još uvijek može po jednakim cijenama od kada je lansiran na tržište, pronaći u mobilnim shopovima. Ime Neo koje je dobio odmah nas je asociralo na Nea iz filma Matrix, pa od ovog uređaja ne očekujemo ništa manje nego od Arca koji je top model. Evo po čemu ovaj uređaj sliči i razlikuje se od ostalih u Sony Ericsson Xperia familiji:

Operativni sustav, performanse i korisničko sučelje

Android 2.3.3. Gingerbread dolazi u standardnoj opciji sa mogućnošću nadogradnje.
Kao i Xperia Arc, Neo također ima procesor od 1GHz Scorpion sa Adreno 206 grafičkog chipseta. 512 MB RAM-a brine se da uređaj pod opterećenjem radi bez zastoja i da se ne smrzava. Što se tiče korisničkog sučelja, Sony Ericsson već neko vrijeme ponosi se svojim Timescape-om. Kako i ne bi kada je pregledan, vizualno lijepo napravljen, a ni animacije nisu za bacit. Za Neo je specifično da
klasično štipanje ekrana ne funkcionira na način na koji smo navikli – ako ćete ga štipnuti, nećete dobiti umanjeni prikaz ekrana sa njihovim sadržajima i odabrati jedan od njih, nego ćete dobiti prikaz svih widgeta koje ste postavili na ekrane, a odabirom jednog od njih otići ćete direktno na ekran gdje se taj widget nalazi.

Zaslon

3,7-inčni Reality zaslon, omjera 16:9 visine i širine, krasi rezolucija 854 x 480. S obzirom na sestričnu Xperiu Arc koja ima odlične prikaze boja i kontrasta, nismo očekivali ništa manje ni u Neu jer je ovaj zaslon ipak njegova umanjena kopija. Iako će se neki korisnici kolebati s obzirom da se radi od LCD zaslonu sa LED pozadinskim osvjetljenjem , poput Arc-a na suncu reagira puno bolje od onog što bi korisnik očekivao.

Dizajn i ergonomija

Neo je jedan od rijetkih mobilnih uređaja s kojim neće biti problema oko držanja u ruci jer stane u dlan i moguće je upravljati s njim sa jednom rukom. S druge strane, pitanja je – koliko vas muči odn. koliko ste zadovoljni sa plastičnim mobilnim uređaja? Ovisno o ukusima, korisnici ga preferiraju ili ne preferiraju jer nekima izgleda jeftino, dok su ostali zadovoljni njegovom težinom i ne smeta im kvalitetno napravljen plastičan sjaj. Debljina uređaja je 13 milimetara i vjerojatno upravo zbog toga daje dojam čvrstine, ali da se neće naći na popisu najtanjih mobitela, to sigurno.
Što se tiče prednjeg dijela uređaja, Neo dizajnom neodoljivo podsjeća na svog bratića Xperiu Play pa smo već pomislili da su ih zamijenili pri rođenju. Za razliku od Play-a koji ima igraču konzolu u svome sastavu, Neo nema pretjeranog razloga za debljinu, ima jednu tipku manje na prednjem dijelu ispod ekrana – Android gumb za pretraživanje ovaj je put izostao u dizajnu. Gumbi su i dalje fizički, a ne na dodir, na radost svih onih koji ove na dodir ne vole.

Kamera

8,1 MP kamera jednaka je kao i kod Arc-a, a uz njega dolaze i LED bljeskalica te mogućnost snimanja HD video uradaka (30 fps). Smještena je na stražnjoj strani uređaja, ali ne standardno na jednoj strani na gornjem dijelu, nego se proteže nekako prema sredini. Autofokus na njoj također postoji pa uređaj garantira da će uratci biti odlični.

Multimedija

Što se tiče multimedije i widgeta, ovome mobilnom uređaju nismo mogli naći manu, ali... video-player nas nije baš oduševio jer Neo nema poseban video-player. Postojeći može pokrenuti samo 3gp i mp4 formate video zapisa i to izravno iz galerije, tako da ono što uređajem snimite, mogli biste bez problema gledati. Za naprednije formate preporučujemo traženje funkcionalnih aplikacija na Android Marketu, kojih, hvalabogu, ima na pretek.

Baterija i pakiranje

1500 mAh mogao bi biti problem za korisnike koji će uređaj koristiti od ujutro do navečer. U tome slučaju preporučujemo nositi kabel za punjenje sa sobom da ne biste ostali bez baterije u krivim trenucima. Od pakiranja želimo pohvaliti slušalice s kojima dolazi i (čak) tri para jastučića da bi se mogle prilagoditi i malome uhu. MicroHDMI utor na uređaju postoji, ali kabel ćete morati samostalno kupiti. Naprednim korisnicima ovo će smetati, dok osnovnim korisnici to vjerojatno neće ni primjetiti.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da je Xperia Neo upakirana Xperia Arc sa dizajnom Playa i bez jedne tipke, a nešto manjeg zaslona i veće debljine. To ne govorimo kao nešto loše, nego kao nešto odlično, s obzirom da se u cijenovnome rangu Neo ističe povoljnijim od konkurencije u istoj kategoriji mobilnih uređaja. Korisnici će se veseliti svakom novom dodiru, ali i bojama u kojima će ga moći kupiti (crvena, crna i plava).

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0