24.03.2010.

Sony Ericsson Vivaz

Slike

Sony Ericsson lansirao je najzanimljiviji muldimedijalni smarthphone uređaj umjetničkog naziva Vivaz. Ovaj vrlo elegantan uređaj modernog dizajna udovoljiti će i gotovo svom visokim kriterijima najzahtjevnijih kupaca. Vivaz je prvenstveno namjenjen korisnicima koji uživaju u snimanju videa. Ovo je prvi uređaj koji može snimati u HD rezoluciji (720piksela) te ima posebne tipke za tu namjenu te autofocus. Ovim uređajem Sony Ericsson još je jednom dokazao da je apsolutno ukorak sa sadašnjim svjetskom tehnologijom.

Dizajn

Sony Ericsson Vivaz slijedi u stopu dizajn pete generacije Simbian S60 telefone koji su dolazili prije njega. Posjeduje zaslon osjetljiv na dodir s NHD razlučljivosču 360 x 640 piksela. Uređaj posjeduje tri tipke od kojih tipka u sredini služi za ulazak u meni, te dvije tipke za pozive sa strane. Sa zakrivljenim linijama na vrhu i dnu telefona Sony Ericsson Vivaz razbija pravokutni izgled Satio telefona. Dizajn ovog mobilnog uređaja neodoljivo podsjeća na LG Viewty Smart. Ipak tu sličnost posjeduje samo u izgledu, a za razliku od LG-a Vivaz izaziva doista superioran osječaj. Kao što smo već napomenuli, Vivaz dolazi u četiri elegantne boje :
• Silver Moon
• Cosmic Black
• Blue Galaxy
• Venera Ruby

Kučište

Kučište Sony Ericsson Vivaz uređaja je načinjeno od plastike. Koliko nam to god možda zvučalo loše, možemo reći da je ovo jedan od rijetkih telefona koji zraći svojom osobnošću i skladnim dizajnom te nam na njemu uopće ne nedostaju dobro poznati metalni detalji. Plastičnom kučištu možemo zahvaliti što smo osim iznimno dizajnom zadovljavajućeg efekta dobili i znatno lakši mobilni telefon. Metalni dijelovi uvelike bi povećali njegovu težinu. Sukladno time Sony Ericsson se može pohvaliti da je na tržište lansirao jedan od najlakših telefona u kategoriji veličine zaslona od 3 inča ili više. Uređaj teži svega 97 grama.

Tehničke karakteristike

Zaslon osjetljiv na dodir s rezalucijom 640 x 360 piksela omogućuje nam iznimno dobru čitljivost i korištenje. Jedina mana je što će zaslon trebati jači pritisak da bi prihvatio određeni klik na aplikaciju. Također valja napomenuti da nije riješen problem čitljivosti na suncu koja je prilično loša. Sony Ericsson Vivaz ima još jedan problem koji bih vam mogao zadati prave muke. Slušalica na uređaju smještena je u samom vrhu telefona na istom mjestu gdje se nalazi i senzor vanjskog osvjetljenja. Tu nastaje još jedan problem ,obzirom da ne postoji auto-zaključavnje tako da je zaslon prilično osjetljiv na slučajno aktiviranje određenih aplikacija prilikom razgovora. Hardwarske tipke koje su smještene ispod zaslona prilično su tanke, ali izrazito lake za upotrebu. Takve tipke izvrsno su se uklopile u cjelokupan dizajn Sony Ericsson Vivaz mobilnog uređaja.

• 3.2 "16M-boja touchscreen 640 x 360 piksela
• 8 megapixela autofocus kamera sa LED bljeskalicom, otkrivanje lica i smješka, geotagging i dodir fokus
• Video snimanje HD 720p @ 24fps s kontinuiranim auto fokus
• Symbian OS 9,4 S60 pete generacije
• 720 MHz CPU, PowerVR SGX
• Quad-band GSM podrška
• 3G sa HSDPA i HSUPA 10.2Mbps podrška 2Mbps
• Wi-Fi i GPS * Microsoft karta prorez (spreman 16GB, 8GB kartica u kutiji)
• Turn-to-mute
• TV-out
• Stereo FM radio
• MicroUSB i stereo Bluetooth v2.0
• Web preglednik s Flash potporom
• Wisepilot navigacijski software
• Office document preglednik

Multimedija

Sony Ericsson Viaz Medija centar inačica je Media centra koji možemo naći na ostalim uređajima ove tvrtke. Jedan od njih je i Sony PlayStation . Ovaj telefon sadrži atraktivan i praktičan način pristupa sadržaju medija. Pristup pojedinom mediju jednak je kao i kod modela Satio. Sadrži tri glavna prečaca za pristup glavnom izborniku Media centra : Fotografije, Glazba i Video. Prvi prečac vodi do galerije slika, drugi do Media Playera te do vaše playliste, a treći prečac vodi do video isječaka pohranjenih na Vivazu.

Zvuk

Sony Ericsson ima najglasniji zvuk što se tiće glasnoče slušalica. Test zvuka pokazao je prilićno dobre opće performance.

Kamera

Sa Sony Ericsson Vivaz mobilnim uređajem možete snimati fotografije zaista visoke kvalitete.Uređaj dolazi s 8 megapikselnom kamerom te ima mogućnost snimanja fotografija do 3264 x 2448 piksela. Uz samu kameru dolazi I LED bljeskalica koja će vam omogućiti još kavalitetniju sliku. No ipak moramo priznati da bez obzira na spomenute kvalitete kamere, još uvijek imamo puno bolje rezultate i puno veću kvalitetu u video snimanju. Sučelje kamere je prilično udobno i izrazito jednostavno za korištenje. Ono što vas zasigurno najviše zanima je kvaliteta najavljenog HD snimanja. Pri slabijem osvjetljenju jako je primjetan šum te slika nije u potpunosti čista. Nažalost digitalni zum stvara preveliku pikselizaciju pa preporučujemo da snimate bez zuma. Snimljen video na danjem svjetlu, doduše današnje oblačno vrijeme i snijeg ne pomažu kvaliteti, je prilično dobre kvalitete, iako se vide razlike u snimci snimanoj klasičnom kamerom od 720p i na Vivazu. Ali moramo naglasiti da je ovo i više nego ogroman korak za Sony Ericsson koji već par godina zaostaje za kvalitetom video snimaka u odnosu na konkurenciju. Sony Ericsson Vivaz uz HD video visoke kvalitete komunikaciju zaista pretvara u zabavu. Uz pomoć najnovijih mogućnosti za snimanje i razmjenu videomaterijala, korisnici mogu zabilježiti i podijeliti svoje najbolje doživljaje. Moramo napomenuti da ovaj uređaj najviše kvalitete, Sony Ericsson Vivaz, dolazi sa slikama koje podržavaju Geo targeting opciju. Tu je i detektor osmjeha, panoramski način snimanja te Touch capture. Iz ovoga možemo vrlo lako zaključiti da sa svojim opcijama i mogućnostima neodoljivo podsječa na Satio model mobilnog uređaja. Snimite i zabilježite spontane trenutke i uspomene u visokoj razlučivosti i HD kvaliteti i uživajte u videoiskustvu koje odražava stvarni život. Namjenska video tipka omogućava korisnicima da odmah počnu snimati video uz kontinuirani autofokus za savršen film svaki puta..Pregledajte videozapis na 3,2-inčnom širokom zaslonu u panelu na čekanju ili online uz pomoć Wi-Fi tehnologije. Podijelite uz pomoć Wi-Fi tehnologije postavite videomaterijal visoke razlučivosti na YouTube i Picasu dok istovremeno koristite druge mogućnosti telefona

GPS

Nikada se više nećete izgubiti. Vaš telefon ima ugrađen GPS. Lokacijski utemeljene usluge kao što su Google Maps i Wayfinder pomažu vam naći put do vašeg odredišta. Ili dodajte lokacijske informacije svojim slikama - koristite funkciju geo označavanja.

Prednosti i mane

Prednosti: brzina, virtualna QWERTY tipkovnica, težina, dizajn/ležanje u ruci

Mane: gumeni poklopac microUSB smeta kod priključivanja kabela, nema zaštitu za kameru, povremeno dvostruko a povremeno jednostruko klikanje za odabir opcije, microSD kartica ispod poklopca baterije

Zaključak

Zabilježite i emitirajte svoje najbolje doživljaje uz pomoć najnovijih mogućnosti videosnimanja i razmjene videozapisa u HD rezoluciji. Vivaz Vam omogućava jednostavan pristup društvenim mrežama poput Facebooka™ i Twittera. Podijelite s prijateljima fotografije snimljene s fotoaparat 8,1 megapiksela te isto tako zabilježite trenutke iz života u visokoj kvaliteti. Sony Ericsson neće vas iznevjeriti, kada ga jednom primate u ruke, definitivno će vam postati najbolji prijatelj.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 4
zgd
04:44
02. travanj 2012.

ja ga kupio za 1500kn novog iz oglasa jos prije 1,5god, ok je mob.

erfe
07:00
08. ožujak 2012.

koliko košta kamera za soni erikson u5i koja cijena

gh
07:56
10. kolovoz 2010.

mjhg

ne mobitela
03:34
17. svibanj 2010.

a,famozan je