17.12.2009.

Nokia X6

Slike
Mobiteli - Nokia X6

Nokijin prvi glazbeni telefon iz X serije je napokon ovdje. X zapravo mijenja već nam jako poznato ime XpressMusic, ali osim toga nema puno promjena, ipak je to i dalje glazbeni telefon. Nokia X6 nam zapravo daje dašak noviteta – ima poptuno drugačiji layout od prijašnjih Nokijinih touchscreen uređaja koji su svi bili kopije uređaja poput XpressMusic 5800, 5230 i 5530. X6 je nešto poput uskrsnuća 5800, ali sa kapacitivnim ekranom na dodoir i tankim tijelom. A osim dizajna, i hardver je promijenjen, Nokia X6 izgleda kao da ima jednaku krv kao i 5800, obje imaju Symbian S60 V5 operativni sustav. No, ipak, mislimo da je X6 najbolji uređaj za Nokiu ove godine.

Dizajn
Za razliku od prijašnjih Nokijinih touchscreen glazbenih telefona sa oblim kutevima, X6 ima oštrije. Ali to ga ne čini neudobnim za držanje, već izgleda puno tanje. Sprijeda i dalje imamo 3.2 inčni ekran sa površinom protiv ogrebotina, no sada je to kapacitivni touchscreen koji bolje reagira na dodir. Razlučivosti je od 360x640 piksela i prikazuje 16M boja. Ispod ekrana pronaći ćete sve standardne gumbiće – za pozive, za menu i za kraj poziva. I oni su osjetljivi na dodir. Uglavnom, X6 mjeri 111 x 51 x 13.8mm veličine, što je poprilično veliko. No, izgleda dosta tanko i u ruci je vrlo lagan i kompaktan.

Glazba
Zbog ovoga bi se Nokia X6 trebala prodavati – svojih glazbenih mogućnosti. Player je Nokijin Nseries digital music player koji podržava MP3, AAC, WMA, SPMidi i eAAC. Pjesme možete sortirati po izvođačima, kompozitorima, albumima i žanrovima, a svaki album ima i svoju sličicu. Imate i mogućnost biranja playliste ovisno o raspoloženju zahvaljujući Playlist DJ-u. Jednostavno kliznete nekoliko crtica gore i dolje, za tužnu glazbu ili brzu i sretnu glabu, a telefon će vam ih prikazati. X6 je također i tzv. Comes With Music uređaj, što znači da prve godine možete downloadati besplatnu mjuzu iz Music Storea. Nakon godine dana morate obnoviti svoju pretplatu sa Comes With Music. Te glazbene datoteke su kodirane da ih možete svirati samo na mobitelu, pa ih nećete moći koristiti niti na jednom drugom playeru.

Kao i svaki glazbeni telefon, Nokia X6 ima i posebnu tipkicu za glazbu sastrane za brži pristup playeru. Što se tiče audio kvalitete – izvrsna ja! Zahvaljujući posebnom audio čipu za kristalno jasan hi-fi zvuk. A za još bolje iskustvo, možete si sami podešavati glazbu pomoću equalisera. Isto tako, X6 ima i standardni 3.5mm utor za lsušalice. Glazbu možete slušati non-stop do 35 sati. Što znači da ju možete slušati i dok čvrsto spavate! Stereo FM radio je isto uključen u slučaju da želite slušati svoju omiljenur radio postaju.

Video
Osim glazbenih mogućnosti, Nokia X6 ima i odlične video performanse. Možete puštati klipiće u 16:9 widescreeen aspekt omjeru, a podržava WMV, RV, MP4 i 3GP video formate.

Kamera
Telefon ima i 5 megapikselnu kameru sa Carl-Zeiss lećama koja radi na razlučivosti od 2592 x 1944 piksela. Kamera ima i autofokus, te fantastičnu dual LED bljeskalicu za fotkanje pri slabom osvjetljenju. Kavliteta slike je zapravo jako dobra. Slike su jasne i imaju dobru ravnotežu u kontrastu, a i iznenadila nas je brzina uslikavanja. Gotovo da i nema čekanja nakon što pritisnete gumbić za fotkanje. Kamera isto tako može snimati video zapise u različitim kvalitetama, poput 640 x 480 piksela sa 30 fps (TV kvaliteta), 640 x 352 piksela sa 30 fps (widescreen kvaliteta), 320 x 240 piksela sa 30 fps/15 fps (email visoka/ normalna kvaliteta) i 176 x 144 sa 15 fps (sharing kvaliteta).

Društvene mreže
Poput i drugih novijih modela, mogućnost rada sa društvenim mrežama ima i Nokia X6. Lako možete pristupiti popularnim društvenim mrežama, kao što su YouTube, Yahoo, Window Live, Ovi, MySpace, Facebook i druge. Uz to možete provjeravati svoje tweetove ili facebook novosti direktno na svojem homescreenu. Listu kontakata možete sinkronizirati sa slikama prijatelja na Fejsu, pa ne morate svakome pojedinačno dodavati slike.

Zaključak
Nokia X6 bez sumnje ima puno poboljšanja za razliku od ostalih Nokijinih touchscreen telefona. Za sada možemo slobodno reći da je Nokia napravila svoj najbolji touchscreen. A ako ste multimedijalni entuzijast, onda je ovaj uređaj dobar izbor za vas. To je jedan od najboljih touchscreen uređaja na tržištu trenutno.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 4
bill
01:23
31. kolovoz 2010.

kita od billa

dodo
06:15
01. srpanj 2010.

asedsseadesrfhjh wsbsggfsjzztfzruoioiifdghajbghmzh

dodo
06:14
01. srpanj 2010.

nije ravna

Grof
06:29
12. veljača 2010.

Slažem se sa tobom