22.11.2009.

LG GD910

Slike
Mobiteli - LG GD910

San svakog klinca – sat na kojem možeš vidjet osobu sa kojom razgovaraš! Must-have, ili nešto što je ipak trebalo ostati samo znanstvena fantastika?

Telefon/sat, pogotovo onaj sa videopozivima, je bio san svakog dječaka (i pokoje djevojčice) koji su rođeni u posljednjih 40-tak godina.

Već su prije napravljeni satovi koji mogu pozivati – hrpa Kineskih verzija se prodaje na eBayu. Na nekima je pak moguće gledati video klipiće i gledati fotke, ali GD910 je sat koji podržava 3G i ima video pozive.

Malo je onako, James-Bondovski, ali isplati li se dati za tu stvarčicu preko 5000 kuna?

Pa, jednostavan odgovor je – ne.

Ali, da ne kupujemo nešto samo zbog toga što je skupo, nebi postojale viletine na selu, luksuzni automobili, niti biznis klasa u avionima, je l' da.

Lako bi bilo samo se dobro nasmijati ovom satu/mobitelu, i vjerujemo da čak niti u LG-u nisu mislili ozbiljno. Zapravo, poprilično smo sigurni da onaj tko kupi jedan od ovih uređajčića ima već čitavu kolekciju mobitela i ostalih gadgeta.

Je l' smo vam dosadni?

Pitanje se postavlja, hoće li ovaj mobitel uopće biti korišten jednom kada više neće biti 'nešto novo'? Isto tako se morate naviknuti na punjenje svog sata jednako često kao i običan mobitel. Kada se Fossil udružio sa Sony Ericssonom kako bi proizveli Bluetooth satove, trebali ste ga puniti svakih tjedan, ili dva dana, ali ovo treba puniti skoro svaki dan. Ako zaboravite, ne samo da nemate mobitel, nemate niti sat.

Kako bi uštedjeli na energiji, pozadinsko osvjetljenje se gasi kada ga ne koristite. A da bi vidjeli koliko je sati u mraku, morate pritisnuti jedan od tri gumbića sastrane – srednji je za poništavanje i povratak natrag u menuu, a drugi su za pozivanje i prekidanje poziva.

Ekran je kapacitivni touchscreen, što znači da sa njime možete baratati sa prstima, i ničim drugim. Trebao bi biti malo veći, jer ipak morate dosta paziti na tako maloj površini što ćete pritisnuti. A ako hodate ulicom, morate stati da bi neku naredbu točno odradili.

Struktura menua je jednostavna, sa mnogo opcija za prilagodbu, od različitih stilova, do čitavog niza izgleda sata.

Čak i ako vas ne zanimaju toliko pozivi, možete ga koristiti za dopisivanje, dodavanje podsjetnika, koristiti kalkulator ili prikazati nadolazeće sastanke. Da, ali problem je u tome što su kompanije poput Casia već ponudile satove sa svim tim stvarčicama – i to puno jeftinije.

Prednja kamera je dizajnirana za video pozive, što je ključni dio ovog mobitela, ali funkcionira kao i normalna kamera, ali sa VGA rezolucijom. Da bi uslikali nekog morate okrenuti sat prema toj osobi i pritisnuti ikonicu na ekranu.

Za razgovor sa ljudima, LG je pripremio i Bluetooth slušalicu, iako možete koristiti i interni zvučnik ako želite. Molimo vas, za dobrobit ostalih oko vas, nemojte. Zvučnik ionako nije baš glasan.

Još jedna stvar koja ne ide u prilog ovog mobitelu je njegova veličina. Možda je malen za 3G telefon, ali kada ga nosite na ruci izgleda ogromno. Sony Ericsson sa svojom linijom Bluetooth sateva je imao ograničen uspjeh, pogotovo u ženskom djelu populacije. A GD910 je sigurno nešto što je rezervirano samo za dečke.

Pa, jesmo li mi oni kojima je namijenjen ovaj sat/mobitel? Svi koji su ga vidjeli su prvo postavili pitanje o tome zašto ga imamo, a nakon toga zašto ga je LG uopće napravio. Ali unatoč tome su svi bili impresionirani činjenicom da možete obaviti video poziv sa njime, iako to u Hrvatskoj nitko ne radi.

Ne poričemo da je ovo jako skup gadget za nekoliko odabranih koji će se željeti hvalisati sa njime. Nasreću, serija je ograničena, pa vjerojatno nećete naletjeti na nekoga tko ga nosi u bližoj budućnosti.

Ovo nije zamjena za uobičajen mobitel – barem se nadamo da LG tako misli. Sa ograničenom proizvodnjom, i svojom prevelikom cijenom, teško će postati hit. Ako ga smatramo satom – morate pritisnuti gumbić da bi vidjeli koliko je sati u mraku – što je prvi vidljivi kompromis, ali dobro radi kao telefon i ima dosta drugih mogućnosti. To uključuje video pozive – koje iako nitko ne koristi, svejedno ovom uređaju daje smisao. Ali, molimo vas, koristite Bluetooth slušalicu...

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0