28.08.2009.

Maemo 5 donosi brzinu i snagu u mobilna računala

Slike
Mobiteli - Maemo 5 donosi brzinu i snagu u mobilna računala

Nova Nokia N900: snaga računala u formi mobitela 

Nokia je označila novu fazu u evoluciji Maemo softvera s novim uređajem Nokia N900. Uzevši u obzir napomene iz svijeta desktop računala, Maemo softver zasnovan na Linuxu, otvorenom kodu, donosi doživljaj računala u uređaju veličine mobitela. 

Nokia N900 je evoluirala iz Nokijine prethodne generacije Internet Tableta i proširuje izbor za tehnološke entuzijaste koji cijene mogućnosti multitaskinga i surfanja internetom kao što to mogu činiti na svojem desktop računalu. Nokia N900 koristi Maemo 5 softver i omogućuje korisnicima da simultano imaju otvorene i uključene brojne aplikacije, a u isto vrijeme donosi pune prednosti mobilnih uređaja, touch screen i QWERTY tipkovnicu. 

„S Linux softverom, tehnologijom preglednika baziranom na Mozilli i novom mobilnom povezivošću, Nokia 900 donosi snažan mobilni doživljaj,“ kaže Anssi Vanjoki, Izvršni dopredsjednik za tržišta u Nokiji. „Nokia 900 pokazuje gdje idemo s Maemom i nastavit ćemo raditi sa zajednicom kako bismo unaprijedili softver. Ono što imamo s Maemom je nešto što povezuje snagu računala, interneta i mobilnog telefona i sjajno je vidjeti da to evoluira na uzbudljive načine.“ 

Dizajniran za računalnu razinu izvedbe u kompaktnoj veličini, Maemo nadopunjuje druge Nokijine softverske platforme, kao što je Symbian koji pokreće Nokijine pametne telefone. 

„Kao što nastavlja proširivati i diverzificirati portfelj uređaja, Nokia također koristi različite platforme koje joj omogućavaju da zadovolji ciljeve i potrebe raznih tržišta. Usporedno s kontinuiranim rastom Symbiana kao platforme za pametne telefone, Maemo omogućuje Nokiji da donese novo računalno iskustvo bazirano na tehnologiji otvorenog koda koja je blisko povezana s desktop platformama,“ kaže Jonathan Arber, Senior Research Analyst u Consumer Mobile pri IDC-u. 

Više multitaskinga s Maemom 

Nokia N900 koristi snažni AMR Cortex-A8 procesor, do 1GB aplikacijske memorije i OpenGL ES 2.0 grafički akcelerator. Rezultat je multitasking na razini osobnog računala koji dozvoljava da više aplikacija radi simultano. Prebacivanje među aplikacijama je jednostavno s obzirom da se svom tekućem sadržaju stalno može pristupiti s dashboarda (nadzorne ploče). Panoramski homescreen se može u potpunosti personalizirati omiljenim prečicama, widgetima i aplikacijama. 

Kako bi surfanje internetom bilo ugodno, Nokia N900 ima WVGA dodirni zaslon visoke rezolucije i brzu vezu s internetom putem 10/2 HSPA i WLAN-a. Zahvaljujući pregledniku pokretanom Mozilla tehnologijom, web stranice izgledaju kao na bilo kojem računalu. Online video zapisi i interaktivne aplikacije su živahne zahvaljući punoj Adobe Flash™ 9.4 podršci. Maemo softvare vrši automatski update preko interneta. 

Pisanje poruka na N900 je lagano i praktično zahvaljujući punoj fizičkoj kliznoj QWERTY tipkovnici. Postavljanje emaila rješeno je u nekoliko dodira, a Nokia Messaging usluga pokreće do 10 osobnih email računa. Tekstualne poruke ili IM (Instant Messages) s prijateljima su prikazane u jednom pogledu, a sve konverzacije su organizirane u odvojenim prozorima. 

Nokia N900 ima 32GB prostora za pohranu koji je proširiv do 48GB pomoću microSD kartice. Za fotografiju Maemo softver i N900 dolaze s novim „oblak“ korisničkim sučeljem koje će pomoći korisnicima da izvuku najviše iz 5MP kamere s Carl Zeiss optikom. Nokia N900 će biti dobavljiva na odabranim tržištima od listopada 2009. s očekivanom maloprodajnom cijenom od 500 eura (bez poreza i davanja). Nokia N900 će biti prikazana 2. rujna na Nokia Worldu u Stuttgartu. Više informacija o Maemo potražite na http://maemo.nokia.com.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0