26.03.2009.

BlackBerry Storm 9530

Slike
Mobiteli - BlackBerry Storm 9530

Ono u što smo se uvjerili posljednjih mjeseci je to da danas svi žele imati touchscreen. Touchscreen monitore, GPS uređaje pa čak i daljinske upravljače. Naravno, mobiteli pripadaju u sam vrh te potražnje, a uzimajući u obzir nevjerojatno dobru prodaju Appleovog iPhonea ili HTC-ove touch linije, RIM se pridružio trendu.

BlackBerry je donedavno bio uređaj koji su koristili isključivo poslovnjaci, prvenstveno zbog lakog pristupa internetu i mailu dok su u pokretu. Međutim, sve više je komercijalnih korisnika ovakvih uređaja, i to vjerojatno zbog upravo tog zgodnog interfejsa.

Storm 9530 na prvi pogled
Prvo što se uoči je to da je ovaj model izgledom jako sličan ostalim BlackBerry uređajima, ali bez QWERTY tipkovnice. Cijeli telefon ima sjajivi finiš, što izgleda fancy-shmancy kad ga vadite iz kutije, ali ima izrazitu tendenciju privlačenja otisaka prstiju. Čak i ona 4 gumbića vole prikazivati povijest vaših kliktanja u obliku masnih otisaka, ali na sreću – to ne utjeće na performanse ovog mobitela.

Iako na prvi pogled možda izgleda ogroman, Storm je zapravo manji od npr. iPhonea (doduše, nešto teži). Jest da se radi o tek desetini inča, ali je manji.
Ono što je isto interesantno kod ovog modela je to da na desnoj strani ima 3.5 mm audio jack. Većina današnjih mobitela (npr. HTC Touch Diamond) koristi USB slušalice ili adapter. Oni korisnici koji žele koristiti svoj mobitel kao media player, sigurno će pozdraviti ovu RIM-ovu odluku o 3.5 mm jacku. Isto tako, za razliku od ostalih modela koji uobičajeno vole imati utore za memorijske kartice negdje sastrane, Storm ga ima ispod poklopca za bateriju.

Naravno, ovaj model posjeduje i akcelerometar kao i većina današnjih mobitela, koji automatski rotira sliku kada okrenete uređaj na bilo koju stranu. Za razliku od nekih telefona čija je ta funkcija podosta ograničena, Stormov akcelerometar rotira u gotovo svim aplikacijama.

Touchscreen!
Na samom početku smo spomenuli kako se radi o modelu sa touchscreenom. Ipak, koliko god se svi znali koristiti touchevima na ostalim uređajima, na ovaj touchscreen se treba naviknuti. Da bi kliknuli na nešto, prvo morate dotaknuti taj dio ekrana da bi odabrali komandu. Nakon toga, kada je ta komanda označena, morate pritisnuti ekran kako bi se ona i izvršila. Zapravo jako zgodna metoda rada sa touchscreenom, budući da nam se svima bezbroj puta dogodilo da na standardnim modelima pokrenemo nešto sasvim deseto slučajnim klikom negdje. Ali i ova funkcija ima svoje negativne strane – lako je odabrati neku veliku ikonu, ali kad imate npr. podužu listu iz koje biste nešto htjeli odabrati, lako se dogodi da slučajno promjenite odabir prije nego kliknete.
Kod surfanja, da bi zumirali potrebno je samo dotaknuti (ne kliknuti) ekran. Da bi odzumirali, pritisnete esc/back gumb (jedan od ona 4).

Kad se radi o upisivanju slova, Storm prikazuje jednu od 3 vrste tipkovnica automatski, u odnosu na polje u kojem pišete i orjentaciju uređaja. U portretu, možete birati između SureType tipkovnice ili multi-tap. Obje kombiniraju više od jednog slova na jednom gumbu. Za razliku od multi-tap tipkovnice, gdje morate nekoliko puta kliknuti da bi odabrali pravo slovo, SureType predviđa riječi kako ih pišete. U landscape modu, telefon će prikazati potpunu QWERTY tipkovnicu.

Za koga je zapravo Storm?
Smartphoneovi se često dijele ili na uobičajene potrošačke telefone ili na poslovne. Storm briše tu granicu, i pruža ponešto za oba svijeta. Savršen je za poslovne ljude koji žele zabavan uređaj, ali i za obične korisnike koji žele kvalitetne oragnizacijske i email fukcije skupa sa onim multimedijalnim.

Poslovnim ljudima će posebno doći kvalitetne sposobnosti ovog modela što se tiče emaila. Također, podržava BlackBerry Enterprise Server za sinkronizaciju. Pomoću DataViz To Go aplikacije, moći ćete lako pregledavati i/li uređivati Microsoft Word, Excel ili PowerPoint dokumente; a sa 1 GB interne, te 8GB microSD flash memorije, imati ćete više nego dovoljno mjesta za sve svoje važne dokumente, kao i multimediju.
Media player vam omogućava pregledavanje slika, filmova i slideshowa u full-screenu. Također posjeduje i 3.2 MP kameru sa mogućnošću snimanja video isječaka, blicom, zoomom i stabilizatorom slike.

Tokom testiranja, bilo je trenutaka kada se Storm ponašao čudno, tj. sporo. Isto tako znalo se dogoditi kada mu klik nije ništa značio (iako je obično nakon drugog klika reagirao). Ne zna se točno što je uzrok tome; do sada je Storm primio preko nekoliko upgradeova koji su riješili određene probleme, ali, očito, ne i sve.
No, iako se tu i tamo pojavio koji sitni problemčić, nije dovoljno velik da bi se odbacilo ovaj uređaj. Zapravo, 99% vremena Storm je radio savršeno.
Životni vijek baterije je prihvatljiv (bacite pogleda na specifikacije telefona kako biste imali bolji uvid u harver koji to sve omogućuje). Ukupno trajanje uvelike varira, naravno o načinu korištenja telefona (datoteke, GPS, Bluetooth i dr.)

Sve u svemu, uzimajući u obzir da je to prva generacija touchscreen BlackBerryja, Storm je jako dobar uređaj.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 1
user
01:25
23. studeni 2009.

Sve ali mobitel nema WI-FI???!!!!!??!?!?!?