24.09.2008.

EU želi smanjiti cijene SMS roaminga

Slike
Mobiteli - EU želi smanjiti cijene SMS roaminga

Svake godine pošalje se otprilike 2,5 milijardi tekstualnih poruka iz inozemstva (u roamingu) na kojima mobilni operatori zarađuju po 800 milijuna eura.

Prosječna cijena tekstualne (SMS) poruke u periodu od listopada 2007. do ožujka 2008. godine bila je €0,29 eura (oko 2kn), ali je dostizala i do cijene od €0,80 eura (oko 6 kn).

Cijena slanja poruka iz inozemstva varira s obzirom na državu u kojoj se nalazite. Tako će Letonci na odmoru u Španjolskoj platiti 70 euro centi (oko 5 kn) po poruci, dok će Nijemci platiti samo 32 euro centa (2,3 kn).

Europska komisija smatra da su cijene SMS roaminga previsoke te ih želi smanjiti. Također je dodala da je u ovome slučaju, čisti profit operatora 97%, te da stoga tržište sigurno treba regulaciju kako bi se omogućile fer cijene korisnicima.

Europska povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding kazala je da će uvesti nova pravila jer telekomunikacijske tvrtke nisu odgovorile na njen prijašnji zahtjev spuštanja cijena SMS-a u roamingu.

Viviane je kazala kako ne postoje nikakvi razlozi niti opravdanja da su u normalnom tržištu  tako velike cijene.

GSM udruga, koja predstavlja 750 mobilnih operatera u svijetu rekla je kako je prerano za takvo proširenje pravila o smanjenu cijena, samo godinu dana nakon što je EU predstavila gornju granicu cijene za glasovne pozive.

Glasnogovornik Tom Pringle rekao je kako su roaming pozivi samo 11% veći naspram prošle godine, dok je prihod manji 26% u fiskalnoj godini koja završava u srpnju.

Izvor: news.yahoo.com

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0