12.08.2008.

Rast utrošenih minuta u fiksnoj i mobilnoj mreži

Slike
Mobiteli - Rast utrošenih minuta u fiksnoj i mobilnoj mreži

Hrvatske mobilne mreže bilježe značajne promjene u prvom polovici 2008 godine u potrošenim minutama razgovora. Pozivi su porasli,te su premašile fiksnu telefoniju,a i u fiksnoj telefoniji se bilježi porast utrošenih minuta (na godišnjoj razini).

Prema statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku u razdoblju od travnja do lipnja 2008. godine hrvati su u fiksnoj telefoniji potrošili 2,78 milijardi minuta (3,5% više naspram 2007. godine). U mobilnoj telefoniji  u prvoj polovici 2008 godine premašili smo 2,8 milijardi minuta.

U fiksnoj telefoniji (razdoblje od travanja do lipanja) utrošeno je 1,38 milijardi minuta, što je 12% više nego u istom razdoblju prošle godine.

U tri hrvatske  mobilne mreže (Vip, T-Mobile, Tele2) utrošeno je 1,45 milijardi minuta, te je mobilna premašila fiksnu telefoniju.

Potrošnja u domaćem prometu dominanta je kako u fiksnoj tako  u mobilnoj mreži.

Od ukupno utrošenih šestomjesečnih 'fiksnih' minuta u unutarnjem je prometu ostvareno više od 2,6 milijardi minuta, što je porast od 2,5%, dok je ostalih 167 milijuna minuta ili 20 posto više utrošen u međunarodnom prometu.

U mobilnim mrežama od ukupno utrošenih 2,8 milijardi minuta u prvom polugodištu u unutarnjem je prometu utrošeno 2,75 milijardi minuta, što je porast od 21% u odnosu na lanjsko prvo polugodište.

Porast od 13 posto zabilježen je i u međunarodnom prometu s utrošenih 52 milijuna 'mobilnih' minuta.

Tekstualnih poruka u prvom je polugodištu poslano ukupno 1,75 milijardi ili čak 34 posto više. Od ukupnog broja SMS-ova 876 milijuna bilo je samo u drugom ovogodišnjem tromjesečju ili 32,3 posto više nego u istom prošle godine.

Multimedijalnih poruka bilo je u prvom polugodištu čak gotovo 180 posto više i poslano ih je 25,1 milijun. I na taj je porast najviše utjecao rast u drugom ovogodišnjem tromjesečju u kojem je poslano više od 16,3 milijuna MMS-ova, što je u odnosu na drugo tromjesečje lani porast za čak 247,4 posto.

Inače, po zadnjim (nepotpunim) podacima tri hrvatska mobilna operatera krajem lipnja ove godine imala su ukupno oko 5,23 milijuna korisnika, od kojih 2,5 milijuna T-Mobile Hrvatska, oko 2,2 milijuna Vipnet, a 553 tisuće Tele2 Hrvatska.

 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0