31.07.2008.

Jeftiniji i kvalitetniji pozivi preko femto stanica ("femtocells")

Slike
Mobiteli - Jeftiniji i kvalitetniji pozivi preko femto stanica (

Jedna od najnovijih vijesti iz područja "femto stanica" (Femtocells) dolazi nam iz Amerike. Naime, Sprint (mobilni operator u SAD-u) i Samsung su lansirali "Airwave femtocell" uslugu.

"Femtocells" su bazne stanice koje se postavljaju unutar kuće ili nekog poslovnog prostora, a spojene su s davateljem usluge preko širokopojasne veze. Razlog ovome je da korisnik koji ima tu baznu stanicu u kući ili uredu, može razgovarati preko VoIP veze (preko širokopojasnog pristupa Internetu), a preko svog mobilnog (GSM, UMTS itd.) uređaja. Ovakav pristup moguć je i koristi se i preko WiFi-a, samo što u slučaju WiFi-a korisnik mora imati dualni telefon (telefon koji radi i na WiFi i na GSM). U slučaju "femto stanice" ne mora: svaki GSM telefon dok je u kući ili uredu radi na femto stanici (razgovori su gotovo besplatni, jer se mogu routati preko Interneta), a kada je vani prespoji se na signal mobilnog operatora.

Za korisnika, femto stanice predstavljaju jeftinije telefoniranje preko mobilnog telefona, a za operatora dodatnu pokrivenost. Svaki operator koji ima slabu pokrivenost unutar zgrada, trebao bi nuditi ovakav proizvod.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0