27.08.2012.

Nokia Lumia 900

Slike
Mobiteli - Nokia Lumia 900
Mobiteli - Nokia Lumia 900
Mobiteli - Nokia Lumia 900
Mobiteli - Nokia Lumia 900

Nokia Lumia 900 predstavljena je početkom siječnja 2012. na Consumer Electronics Show-u u Las Vegasu, prvenstveno za američko tržište i mobilnog operatera AT&T. Tek krajem veljače na Mobile World Congress-u 2012. u Barceloni, zajedno s predstavljanjem Lumie 610 i PureView-a 808, kreće globalna distribucija Lumie 900. U Hrvatskoj je predstavljena tek krajem lipnja, također uz Lumiu 610 i PureView 808. U prodaji je dostupna u bijeloj, crnoj i cijan boji, dok za pink boju još nije poznato kada će i da li će uopće doći u Hrvatsku. Testirani uređaj nam dolazi s Windows Phone 7.5 OS-om, zadnje dostupne firmware verzije 12201.

 DIZAJN & ZASLON

Elegantan i jedinstven dizajn popularne N9 i nešto slabije 'sestre' Lumie 800, također je prisutan kod Lumie 900. Zaobljeni, meki rubovi i čvrsto kućište, otporno na udarce i ogrebotine, u cijelosti je izrađeno od polikarbonata. Malo većih dimenzija (127.8 x 68.5 x 11.5 mm), svejedno jako dobro leži i nimalo ne klizi iz ruku. Također, nešto veća masa uređaja koja iznosi 160g je vrlo dobro raspoređena i uopće ne smeta prilikom svakodnevnog korištenja. Nažalost, uz uređaj ne dolazi originalna zaštitna silikonska maska, kao što je bio slučaj kod N9 i Lumie 800.

 

Slika 7083  Slika 7084 


Na vrhu uređaja je dobro ukomponirana micro-SIM ladica, koja se lako i brzo otvara umetanjem posebnog ključa (dolazi s uređajem) u otvor ladice. Na sredini je micro-USB utor, koji nije zaštićen plastičnim poklopcem kao kod N9 i Lumie 800. Tu su još standardni 3.5 mm audio utor (slušalice dolaze s uređajem) i sekundarni 'noise-canceling' mikrofon za smanjenje ambijentalne buke i isticanje govora. S donje strane je oznaka modela i perforirana mrežica iza koje je primarni mikrofon, te kvalitetan i vrlo glasan zvučnik koji se ne može lako prigušiti, kao što je to česti slučaj kod uređaja s zvučnikom smještenim na donjoj strani.

 

Slika 7085  Slika 7086 

 
Na desnoj strani uređaja smještena je tipka za reguliranje glasnoće, tipka za zaključavanje/paljenje uređaja koja je mogla biti malo više pozicionirana, te tipka za kameru. Lijeva strana je prazna što samo pridodaje dizajnu i ergonomiji uređaja. Sa stražnje strane nalazimo dvostruku LED bljeskalicu i 8 Mpix kameru smještenu u elegantan kromirani okvir, sa ugraviranim Carl Zeiss i Nokia natpisom. Kod američke verzije Lumie ugravirano je Carl Zeiss, 28 mm oznaka za leće i F2.2 za otvor blende. Moramo napomenuti da je cijeli kromirani dio vrlo osjetljiv na ogrebotine, te je možda privremeno najbolje, dok se za uređaj ne nabavi zaštitna maska, uopće ne skidati zaštitnu foliju s kojom uređaj dolazi. Pri vrhu prednje strane je smješten glasan, ali dosta usmjeren zvučnik za pozive, te je potreban mali period privikavanja. Ispod njega je na sredini smješten Nokia logo, do kojega su smješteni senzor za svjetlost, senzor za blizinu koji tokom razgovora gasi zaslon uređaja, te sekundarna 1.3 Mpix kamera. Na dnu zaslona su tri kapacitativne tipke (back, home, search) koje su dobro vidljive u uvjetima smanjene svjetlosti, te dobro reagiraju na dodir.

 

Slika 7087  Slika 7088 


Jedna od glavnih prednosti Lumie 900 je veliki 4.3' AMOLED zaslon, rezolucije 480x800 piksela i gustoće 217 ppi. Tu je Nokijina Clear Black tehnologija za poboljšan kontrast i naglašenu crnu boju. Cijeli zaslon je zaštićen Gorilla Glass staklom, otpornim na udarce i ogrebotine. Staklo je potpuno ravno, dok je kod Lumie 800 blago zaobljeno, i moramo priznati da nam se rješenje Lumie 800 ipak više sviđa. Također, olakšano je čitanje i korištenje tipkovnice radi veličine zaslona. Senzor za svjetlo jako dobro regulira svjetlinu zaslona, a pri jakom Suncu vidljivost je vrlo visoka, te su boje dobro izražene, a kontrast između svjetlih i tamnih boja na visokoj razini i vrlo jasan.

 

Slika 7089

 
OS & PERFORMANCE UREĐAJA

Kao što smo već u uvodu naveli, uređaj dolazi s Windows Phone 7.5 OS-om. U zadnjoj firmware inačici dodana je mogućnost 'Flip to silence' (što je preuzeto sa Symbian OS-a) koja omogućava da se prilikom dolaznih poziva i alarma uređaj okrene zaslonom prema dolje, i na taj način utiša. Više o cijelom Windows Phone 7.5 OS-u smo pisali u recenziji Nokije Lumie 800, pa ćemu ovdje opisati samo neke dijelove istoga.

 

Slika 7090

 
Pritiskom na tipku za zaključavanje/paljenje uređaja, dok je uređaj zaključan, aktivira se 'lockscreen' pri vrhu kojeg su vidljive osnovne informacije (jačina signala mobilne mreže, E/3G načina rada, Wi-Fi status, stanje baterije), te ostale obavijesti o propuštenim pozivima, primljenim mail-ovima i sms porukama pri dnu zaslona. Povlačenjem cijelog 'locksreen-a' prema gore otključavamo uređaj. Tu nalazimo glavni početni zaslon s 'Modern UI Style' sučeljem (bivši naziv 'Metro') koje se sastoji od animiranih pločica ('tile-ova') koje se ažuriraju ovisno o pristiglom sadržaju (propuštenim pozivima, mrežnim statusima prijatelja, primljenim porukama&mailovima i dr.), a  čiji raspored se može mijenjati dužim držanjem na bilo koju pločicu. Notifikacije na cijelom sustavu su riješene tako da dolaze na traku za obavijesti ('Toast') koja se nalazi na vrhu zaslona, te su dostupne klikom na samu traku, a traka se zatvara jednostavnim pomicanjem na desni rub zaslona. Povlačenjem cijelog početnog zaslona u lijevu stranu, dolazimo do izbornika aplikacija koje su poredane po abecednom redoslijedu, a brže im se može pristupiti pomoću search ikone na vrhu zaslona ili pritiskom na određeno abecedno slovo.

 

Slika 7091  Slika 7092  Slika 7093 


Tu su kao i na ostalim Lumiama dvije popularne aplikacije, Nokia Drive i Nokia Maps. Nokia Drive 3.0 pruža odličnu 2D&3D 'turn-by-turn' glasovnu navigaciju, koja je dostupna bez stalne podatkovne mreže za preko 110 država. U novoj verziji moguće je spremiti i omiljene lokacije ('favorites'), a tu su i upozorenja o ograničenjima brzina.

 

Slika 7094  Slika 7095  Slika 7096 


Nokia Maps 2.5 je također moguće koristiti bez stalne podatkovne mreže za gotovo 200 država s unaprijed preuzetim kartama. Dostupan je i popis bitnih lokacija (npr. najbližih restorana ili benzinskih postaja), te upute pri hodanju, uporabi javnog prijevoza ili vožnji do odredišta. Na testu smo isprobali obje, možemo reći da točno i brzo ažuriraju lokaciju, navigiranje po zadanoj ruti radi bez greške, a glasovna navigacija je vrlo jasna i na vrijeme dojavljuje nove upute za promjenu smjera.

 

Slika 7097  Slika 7099  Slika 7100 


Lumia 900 dolazi s Microsoft Office mobilnom aplikacijom, u kojoj je omogućeno pregledavanje i editiranje Word, PowerPoint i Excel dokumenata, te i OneNote bilješki. Spremljene dokumente s uređaja je moguće sinkronizirati s raznim servisima: SkyDrive, Office 365 i SharePoint.

 

Slika 7101  Slika 7102  Slika 7103 


Ugrađena Windows Phone 7 'People hub' aplikacija nudi odličnu integraciju socijalnih mreža. Tu su prikazani svi kontakti iz telefonskog imenika, Twittera, Facebooka, LinkedIna, e-maila okupljeni na jednu preglednu listu (može se filtrirati po servisima) koja prikazuje novosti za jedan ili više grupiranih kontakata.

 

Slika 7104


Microsoft-ova 'Music&Videos' aplikacija nudi osnovne opcije pri slušanju glazbe i gledanju video zapisa. Tu su pregled po pjesmama, albumima, te kreiranje vlastitih playlista. Sav sadržaj je moguće sinkronizirati samo sa Zune aplikacijom na računalu, te je dijeljenje sadržaja onemogućeno preko bluetooth-a, što je već poznata stvar kad je u pitanju Windows Phone. Također, dok je player aktivan, vidljiv je u notifikacijskoj traci dok je uređaj zaključan.

 

Slika 7105  Slika 7106  Slika 7107 


Mobilna verzija Internet Explorera dolazi s jednostavnim sučeljem smještenim pri dnu samog preglednika. Pregledavanje mobilnih i 'desktop' verzija Internet stanica na Lumiji 900 je jako brzo, te pregledno zbog velikog 4.3' zaslona. Jedina je zamjerka što preglednik nema ugrađenu podršku za Flash.

 

Slika 7108  Slika 7109 


Specifikacije Lumie 900 su gotovo iste onima Lumie 800. Tu je jedno-jezgreni 1.4 Mhz Scorpion procesor sa Qualcomm APQ8055 Snapdragon čipsetom, Adreno 205 grafičkim procesorom i 512 Mb radne memorije. Veličina interne memorije je 16 Gb, te nema utora za memorijsku karticu. Prema našem mišljenu, 16 Gb je dovoljno prosječnom korisniku, ali pošto se radi o high-end modelu, uređaj je mogao imati i koji Gb više, tek toliko da ne bude istog kapaciteta kao kod Lumie 800. Brzina izvođenja aplikacija, igara, te kretanje kroz cijeli OS je glatko, te nema nikakvog zastajkivanja, a sam uređaj se ne grije previše. Činjenica je da se radi 'samo' o jedno-jezgrenom procesoru, dok ostatak konkurentnih smarthphone-a radi na dvije ili četiri jezgre, ali u svakodnevnom radu s Lumiom taj 'nedostatak' više-jezgrenog procesora nećete ni osjetiti. Moramo spomenuti i da pri govornim pozivima, iako su bili uspostavljeni s raznih lokacija, su nam se sugovornici često žalili na glasnoću kojom su nas čuli tijekom razgovora.

KAMERA

Lumia 900 dolazi sa identičnom 8 Mpix primarnom kamerom kakvu nalazimo kod N9 i Lumie 800, a dolazi s kvalitetnom Carl Zeiss širokokutom 28mm lećom, autofokusom, 'touch' fokusom, 3x digitalnim zoom-om i otvorom blende F2.2. Maksimalna rezolucija fotografija u 4:3 formatu iznosi 3264x2440 piksela, a dostupni načini su još 7 Mpix 16:9 (3552x1998), 3 Mpix 4:3 i 2 Mpix 16:9.

 

Slika 7110  Slika 7111 


'Camera Extras' aplikacija donosi četiri nova načina fotografiranja: 'Smart Group Shot', 'Action Shot', 'Self-timer' i 'Panorama'. 'Smart Group Shot' je način fotografiranja za grupne fotografije koji iz pet slika u nizu, algoritmom detektira lica i omogućuje izmjenu pojedinog lica sa svake od pet fotografija. 'Action Shot' brzo snima niz od osam fotografija, pa je moguće odabrati one koje želimo spremiti. 'Self-timer' način fotografira uz zadanu odgodu od 10 sekundi, te ga nije moguće mijenjati. 'Panorama' način uz jednostavno sučelje omogućuje spajanje do pet fotografija u jednu, snimanje je ograničeno samo u jednom smjeru (s lijeva na desno), a smatramo da bi finalna fotografija mogla biti i bolje 'spojena'.

 

Slika 7112

 
Software kamere nudi dosta opcija, a tu je i automatski upload slika na Skydrive. Kvaliteta slika na danjem svjetlu je vrlo dobra, te su boje i oštrina na visokom nivou. Ali, pri uvjetima smanjene svjetlosti, kamera ima problema s fokusom i slike su većinom pretamne. Na N9 to nije toliki slučaj, a pošto su kamere iste, zaključili smo da software na Lumiji ne 'izvlači' maksimalni potencijal iz kamere.

 

Slika 7113  Slika 7114 
Slika 7115  Slika 7116 
Slika 7117  Slika 7118 


Snimanje video zapisa je dostupno maksimalno u HD rezoluciji (1280x720) pri 30fps. Tu je i kontinuirani autofokus, stabilizacija videa, te mogućnost snimanja s uključenim LED flash-om. Digitalni zoom ide do 3x, ali tokom snimanja videa ga nažalost nije moguće koristiti, što smatramo nedostatkom. Unatoč tome što Lumia 900 snima video zapise najviše u HD rezoluciji, dok konkuretni najjači modeli snimaju većinom u Full HD-u, kvaliteta videa Lumie je vrlo dobra i oštra.

Sekundarna 1 Mpix kamera dolazi s otvorom blende F2.4, a fotografije su maksimalne rezolucije 1280x720. Za sekundarnu kameru, fotografije su prosječne kvalitete i boje su malo blijeđe. Video zapisi sekundarne kamere su mogući u najvišoj rezoluciji od 640x480 piksela (VGA) pri 30fps. Kvaliteta video zapisa je više nego zadovoljavajuća, iako su i ovom slučaju boje blijede. Mali nedostatak je što sekundarna kamera nema nikakvih dodatnih opcija pri snimanju ili fotografiranju.

 

Slika 7119


BATERIJA

Baterija Lumie 900 je unutarnja, te se ne može vaditi, a kapacitet joj iznosi 1830 mAh. Vrsta baterije je Li-ion (BP-6EW). Na testu sa uključenom sinkronizacijom dva e-mail računa, dva Twitter profila, Facebook-om, Latitude-om, Gtalk-om, WhatsApp-om i aktivnim GPS-om, uz prosječnu uporabu, baterija nam je izdržala preko jednog dana. Ugrađena 'battery saver' opcija sama na 25% uključuje štednju energije, a moguće ju je aktivirati i ručno. Zaključno, baterija na Lumiji 900 traje nešto dulje u usporedbi s ostalim smartphone-ovima te kategorije na tržištu i zaslužuje same pohvale.

 

Slika 7120


ZAKLJUČAK

Lumia 900 je izniman uređaj. Elegantan i unikatan dizajn, polikarbonatno kućište, dugotrajna baterija, odlične performanse, velik 4.3' AMOLED zaslon sa jako dobrim kontrastom i vrlo dobrom svjetlinom, sve su to snažne prednosti trenutno najjačeg uređaja iz Lumia serije. No, nedostatci su gotovo jednako snažni kao i prednosti. Činjenica da uređaj kao i ostali na Windows Phone 7.5 OS-u neće dobiti Windows Phone 8 nadogradnju, nego samo 'light' verziju WP 7.8, mogla bi odbiti mnoge buduće kupce, a postojeći korisnici ostali su razočarani što neće biti u mogućnosti unaprijediti svoj uređaj novom nadogradnjom. S tim u vezu dovodimo i vrlo visoku cijenu uređaja, kao dodatni razlog 'protiv' kupnje ovog uređaja. Kao najjača Lumia, moramo pripomenuti i da su razlike između Lumie 900 i Lumie 800 u detaljima (kao što su zaslon i sekundarna kamera), a razlika u cijenama uređaja je oko 1100 kn, što bi dodatno moglo odvući korisnike od kupnje ovog jačeg modela.

 

Detaljne specifikacije uređaja pogledajte ovdje

 

*Uređaj ustupila Abrakadabra.hr

 

-M.B.

 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0