21.08.2012.

Sony Xperia P

Slike
Mobiteli - Sony Xperia P
Mobiteli - Sony Xperia P
Mobiteli - Sony Xperia P
Mobiteli - Sony Xperia P

Sony Xperia P (LT22i) predstavljena je zajedno s Xperiom U na Mobile World Congress-u 2012. krajem veljače u Barceloni, te po specifikacijama i cijeni spada u sredinu Sony NXT serije. U Hrvatskoj je dostupna od kraja svibnja ove godine u crnoj i srebrnoj boji. Prvi je uređaj s WhiteMagic tehnologijom i jedini u cijeloj NXT seriji dolazi s aluminijskim kućištem. Uređaj dolazi sa predinstaliranim Androidom 2.3.7. Gingerbread OS-om, a ovih dana stiže i Ice Cream Sandwich nadogradnja za uređaj.

 

 

DIZAJN & ZASLON


Dizajn Xperie P je identičan kao kod ostalih uređaja iz NXT serije, samo što je specifično kod Xperije P da jedina ima aluminijsko kućište. Na prvi pogled djeluje da je riječ o plastičnom kućištu ali tek pri uporabi uređaja primjeti se da je ipak riječ o kućištu aluminijske izrade. Iako je kućište kvalitetnije izrađeno, kao glavni minus aluminija kao izbora materijala napominjemo veću mogućnost da uređaj isklizne iz ruke, što nije bio slučaj kod Xperie S. Dizajn je ponovno jednostavan i minimalistički, sa oštrim rubovima i simplificiranom ravnom prednjom stranom koja je gotovo u cijelosti prekrivena staklom. Dimenzije uređaja su 122 x 59.5 x 10.5 mm, što smatramo da je najoptimalnija veličina u cijeloj NXT seriji.

 

Slika 6921


S gornje strane uređaja nalazi se samo standardni 3.5 mm audio utor (slušalice dolaze sa uređajem). Na desnoj strani je smješten zvučnik što je također specifično samo za Xperiju P, što je za svaku pohvalu jer neće doći do zagušenja na mekim podlogama kao kod ostalih Xperija. Tu je Sony-eva xLOUD tehnologija za poboljšanje zvuka, ali nažalost, unatoč xLOUD-u, glasnoća zvučnika je slabija od dosad testiranih Xperia, te smo na testu često morali dodatno pojačavati glasnoću. Također, do zvučnika nalazi se tipka za paljenje/gašenje uređaja, koja  je dobro pozicionirana, te tipka za reguliranje glasnoće i tipka za kameru. S lijeve strane nalaze se micro-USB i micro-HDMI utori (kabel ne dolazi s uređajem) i utor za micro-SIM koji je zaštićen poklopcem. Na donjoj strani je jedino smješten primarni mikrofon. Sa stražnje strane nalazi se sekundarni 'noise-canceling' mikrofon (on/off opcija u postavkama uređaja) za smanjenje ambijentalne buke i isticanje govora, te LED flash i 8 Mpix kamera. Na prednjoj strani je smještena sekundarna VGA kamera, senzor za svjetlo, senzor za blizinu koji tokom razgovora gasi zaslon uređaja, te zvučnik za pozive na kojem se nalazi, iz određenih kuteva, malo slabije vidljiva LED lampica za obavijesti.

 

Slika 6922


Pri dnu prednje strane, ispod zaslona, na samoj svjetlećoj traci su smještene tri kapacitativne tipke (back, home, menu), za razliku od Xperije S&U gdje su kapacitativne tipke smještene posebno iznad prozirne svjetleće trake. Tipke odlično reagiraju na dodir i dobro se vide u uvjetima smanjene svjetlosti, iako se svjetlina cijele prozirne svjetleće trake proporcionalno ne mjenja sa svjetlinom zaslona, kao što je to kod Xperie S&U. Prozirna svjetleća traka svjetli samo u bijeloj boji i najslabija  je po svjetlini u cijeloj NXT seriji, ali i dalje savršeno pridonosi dizajnu i funkcionalnosti samog uređaja. Kao i kod ostalih Xperia iz NXT serije, za svjetleću traku i dalje ne postoji službena aplikacija (niti opcija u postavkama) koja bi omogućivala traci da svjetli prilikom propuštenih poziva i obavijesti, pa Sony, a i mi preporučujemo neslužbenu aplikaciju 'Illumination Bar Notification' koju je moguće besplatno skinuti s Play Store-a. Zasad su unutar aplikacije dostupne opcije za traku da svjetli prilikom propuštenih poziva/poruka, te podrška za razne ostale aplikacije poput Gmail-a, WhatsApp-a, Facebook-a, Twitter-a i dr.

 

Slika 6923  Slika 6924  Slika 6925


Zaslon Xperije P je 4.0' kapacitativni TFT-LCD, qHD (960x540) rezolucije, sa Sony Mobile BRAVIA Engine tehnologijom za bolji prikaz kontrasta i poboljšanje tamnijih dijelova slike kod gledanja fotografija i filmova. Gustoća piksela je 275 ppi, što nije ni blizu vodećoj Xperiji S sa gustoćom od 342 ppi, ali za tu veličinu zaslona i srednji model iz NXT linije, oštrina zaslona je vrlo dobra. Zaslon je također zaštićen mineralnim staklom koje je otporno na udarce i ogrebotine, a podržan je i multi-touch do maksimalno 4 točke istovremeno.


Xperia P je također jedinstvena po svom zaslonu jer je prvi smartphone koji dolazi sa Sony WhiteMagic tehnologijom. Ona uvodi dodatni četvrti bijeli subpiksel (RGBW matrica) u standardnu RGB matricu kakvu imamo kod klasičnih LCD zaslona, gdje se inače boja svakog piksela dobiva miješanjem tri subpiksela. Sony je s tom novom tehnologijom pobjedio na laboratorijskom testiranju u Düsseldorfu, sa svjetlinom od čak 867 kandela, te sa kombinacijom postavki senzora za svjetlost ('bright mode' ili 'power save mode') omogućuje 50% više svjetlosti ili 50% manju potrošnju energije usporedno sa svjetlinom kod običnih LCD zaslona.

 

Slika 6926


Xperia P zaista ima najsvjetliji zaslon od svih uređaja koje smo imali na testu. U potpunom mraku kad se svjetlina postavi na najjaču vrijednost, čini se da svjetli bolje od nekih LED flash-eva kakve nalazimo na standardnim uređajima. Prikaz crne boje je dobar, a bijele gotovo savršen, čak i iz raznih kuteva gledanja. Pri korištenju uređaja na izravnom Sunčevom svjetlu dok je zaslon čist, uključen je 'bright mode' način rada, te je moguće neometano pregledavanje bilo kakvih sadržaja.

 

Slika 6927

 


Jedina zamjerka kod zaslona je da pri svjetlini postavljenoj na maksimum zbog zasićenosti dominantnom bijelom bojom, dolazi do toga da ostale boje (posebno žuta) postaju malo blijeđe, ali to je samo u rijetkim slučajevima jer ugrađeni senzor jako dobro regulira samu svjetlinu zaslona.

 

Slika 6928


OS & PERFORMANCE UREĐAJA

Uređaj dolazi sa tvornički predinstaliranim Androidom 2.3.7 Gingerbread OS-om, a kako smo već napisali ovih dana krenula je nadogradnja za Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Nažalost, to se dogodilo tek nakon što smo ustupljeni uređaj vratili, pa nismo uspjeli usporediti Gingerbread sa ICS-om.

 

Slika 6929

 

Na uređaju se nalazi pet homescreen-ova, po kojima se fluidno kreće, te nema trzanja ili blokiranja uređaja. Efikasan pregled svih homescreen-ova omogućen je 'štipanjem' (pinch zoom) prema unutra, a widgeti se standardno dodaju dugim pritiskom na pojedini homescreen. Widgeti su standardni, kao kod gotovo svih ostalih Xperia.

 

Slika 6930  Slika 6931  Slika 6932


Lockscreen nudi prikaz pristiglih poruka&e-mailova, propuštenih poziva,  Facebook&kalendar obavijesti,  te ih je moguće odmah otvoriti, za razliku od obavijesti pristiglih na notification bar, koje je u lockscreen-u moguće vidjeti, ali im nije moguće pristupiti (za razliku od ICS-a). Na lockscreenu se također nalazi i Music Player, pomicanjem sistemskog sata u lijevo, te ikona za otključavanje uređaja i ikona za reguliranje glasnoće, pomicanjem ikona u desnu, odnosno, lijevu stranu.

 

Slika 6933

 
Tu je i 'Facebook inside Xperia' koji je integriran u cijeli uređaj. Facebook podaci (statusi, albumi i osobni podaci korisnika) su povezani s kontaktima, a nalaze se i u galeriji uređaja. Popularni i nedavno 'like-ani' Youtube filmići od Facebook kontakata vidljivi su na ugrađenoj 'Music&Videos' aplikaciji. Ali, za pristizanje push obavijesti potrebno je instalirati službenu Facebook aplikaciju, te ih uključiti u opcijama.

Ugrađen je i Sony-ev Timescape za brzi i jednostavni pregled mnogih popularnih servisa (Facebook, Forsquare, Twitter, Youtube, Gmail, Picasa, listu propuštenih poziva, fotografija i poruka) na jednoj listi. Na Xperiji P također radi bez ikakvog zastajkivanja, a tu su i nekoliko standardnih Timescape widgeta na kojima su prikazane propuštene obavijesti sa pripadajućom pozadinskom slikom kontakta. Jedina primjedba kao i kod ostalih Xperia je ograničen interval osvježavanja aplikacije na samo dvije opcije 'automatic' i 'manual'.

 

Slika 6934


'Music Player' dolazi na Gingerbread-u sa widgetom i svim potrebnim fukcijama ukomponiranim u jednostavno sučelje, a omogućen je pregled pjesama po albumima i izvođačima, te kreiranje vlastitih playlista. Tu su još i razne opcije poput equlizera, DLNA podrške, xLOUD tehnologije i tri postavke surrounda pri korištenju stereo slušalica.

 

Slika 6935   Slika 6936

 

Web preglednik je jednostavan za uporabu i gotovo nezamjetno sporiji nego kod jače Xperie S. Stranice otvara bez poteškoća i zbog WhiteMagic tehnologije kontrast je na visokom nivou, a tu je i ugrađena podrška za Flash i HTML 5. Sve su opcije smještene pri dnu zaslona i lako su dostupne zbog blizine navigacijskih tipki.

 

Slika 6937


Kapacitet unutarnje memorije Xperie P iznosi 16 Gb, gdje je primarnih 2 Gb dostupno za aplikacije, dok 11.5 Gb ostaje za pohranu ostalih podataka. Za srednji model iz NXT serije to je prihvatljivo, iako uređaj nema utor za memorijske kartice. Količina radne memorije je ista kao i kod Xperie S, a iznosi 1 Gb. Procesor je dvo-jezgreni 1 GHz Cortex-A9 s NovaThor U8500 čipsetom i Adreno 205 grafičkim procesorom. Pri navigiranju kroz OS i u radu s raznim drugim aplikacijama nema nikakvog zastajkivanja, niti se uređaj pri zahtjevnijim uvjetima rada previše grije, kao što je to bio slučaj kod Xperie S. Tu je i ugrađena NFC podrška za Sony Smart Tag-ove koje nismo dobili sa uređajem, a preko 'Tags' aplikacije koja dolazi i sa widgetom je moguće kreiranje profila za svaki pojedini Smart Tag.

KAMERA

Xperia P dolazi sa primarnom 8 Mpix kamerom, otvorom blende F2.4, ugrađenim Exmor R senzorom za bolju kvalitetu fotografija pri uvjetima smanjene svjetlosti, autofokusom, digitalnim zoom-om do 8x i jednostrukim LED flash-om. Fotografije su maksimalne rezolucije 3264x2448 piksela u 4:3 formatu, a 3264x1836 piksela u 16:9 formatu.

 

Slika 6938

 
Kod primarne kamere nalazimo iste načine snimanja fotografija kao i kod Xperie S. Jednostavan i funkcionalan 'auto scene recognition' relativno dobro se sam prilagođava trenutnoj sceni, 'Quick launch' aktivira kameru ili slika dok je uređaj zaključan, te su u normalnom načinu snimanja ponuđene mnoge dodatne opcije ( 'smile detection', 'self-timer', postavke fokusa, ISO postavke, stabilizator slike). Dostupne su i panorama funkcije 'sweep panorama' i '3D sweet panorama'  koje su brze i dobro spajaju fotografije u jednu cjelinu, a tu je i 'sweep multi angle' koji stvara 3D efekt na pojedinačnim fotografijama.

 

Slika 6939


Možemo reći da su fotografije snimljene Xperiom P vrlo dobre i oštre, pa čak i u uvjetima smanjene svjetlosti s dobro postavljenim opcijama kamere. Maksimalna kvaliteta video zapisa moguća je u Full HD rezoluciji (1920x1080), pri 30 fps-a sa stabilizacijom slike i kontinuiranim autofokusom. Kvaliteta snimljenih videa je dobra, oštrina i boja su nešto slabije nego kod Xperie S, a autofokus bi također mogao malo brže reagirati kod slabijeg osvjetljenja.

 

Slika 6940  Slika 6941  Slika 6942


Sekundarna kamera snima fotografije i video zapise (pri 30 fps-a) u maksimalnoj VGA (640x480) rezoluciji. Fotografije su dosta loše i imaju malo izraženiji 'fisheye' efekt, a video zapisi su za nijansu bolji od prosjeka, što je i bilo za očekivat od uređaja ove klase.

 

Slika 6943


BATERIJA

Baterija Xperie P je kapaciteta 1305 mAh, vrste Li-Ion i ne može se vaditi. Uz nju je na testu došao i Sony GreenHeart (EP850) punjač koji puni bateriju snagom od čak 1500 mA. Na našem konkretnom primjeru to znači da smo na testiranju za 15 min napunili oko 25% baterije, što je za svaku pohvalu. Na testu nam je prosječan vijek baterije bio otprilike do 1 dan ali bio bi to i duži period da je bio uključen 'power save mode' u postavkama svjetline zaslona. Moramo napomenuti da nam se često pri testiranju kad bi razina baterije pala na oko 15%, uređaj ugasio.

 

Slika 6944


ZAKLJUČAK


Nakon svega, možemo reći da je Xperia P 'zlatna sredina' Sony-eve NXT serije. Svaka Xperia ima svoje glavne adute, a kod Xperie P su to svakako zaslon, koji je najsvjetliji na tržištu, zahvaljujući WhiteMagic tehnologiji, te otpornije, aluminijsko kućište. Od ostalih prednosti tu su dobro pozicionirani zvučnik, trajanje baterije i vrlo dobra kamera, koja je za petama odličnoj kameri Xperie S. Neki od nedostataka su da je zvučnik, unatoč dobroj pozicioniranosti, ipak nadprosječno tih, a prozirna, svjetleća traka je najslabijeg intenziteta od ostalih uređaja iz NXT serije, te blijeđenje boja pri jakoj svjetlini zaslona, a kao nedostatak bi mogli navesti i cijenu uređaja od oko 3300 kn. Po našem slobodnom mišljenju, cijena je rangovno dosta blizu najjačoj Xperiji S, a ako uzmemo u obzir da je kod Xperie S riječ od jednom od trenutno vodećih uređaja na tržištu, cijenu smatramo možda malo višom, te time, i manjim nedostatkom. Moramo napomenuti da će s dolaskom novog OS-a, Ice Cream Sandwich-a, ovaj uređaj zasigurno još dobiti na funkcionalnosti i dodatno utvrditi svoju poziciju 'zlatne sredine' u NXT seriji.

 

Detaljne specifikacije uređaja pogledajte ovdje

 

*Uređaj ustupio: SonyXperiaHR

 

-M.B.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 3
neko
01:32
10. srpanj 2014.

Jel znate sta bi moglo da bude uzrok kvara.Znaci kad me neko zove n a mob.tel.od jednom poludi pise mi aplikcija poziv ne reagira!!!!

Admin
06:22
21. kolovoz 2012.

@Josip Hvala Vam na pohvalama! Po dizajnu su dosta različiti, pa je to više stvar osobnog odabira. Ali ako Vam je veći prioritet kamera , onda preporučujemo Xperiu P.

Josip
04:01
21. kolovoz 2012.

Jako dobra recenzija. Imam pitanje, razmišjam o kupnji ove Xperije i Lumije 800? Koja bi bila vaša preporuka, s tim da mi je naglasak n a kameri i dizajnu?