21.06.2012.

Windows Phone 8 donosi velike promjene!

Slike
Mobiteli - Windows Phone 8 donosi velike promjene!

Na jučerašnjoj konferenciji, Microsoft je objavio neke detalje Windows Phone 8, koji će zamijeniti Windows Phone 7, a imat će isti kerenel koji se koristi u Windows 8. Tako će se platforma koja se toliko borila na tržištu, mijenjati iz temelja. Greg Sullivan izjavio je kako će Windows Phone 8 izgledati slično kao i Windows Phone 7.5. Imati će iste tile-ove i istih 100.000 aplikacija. Početni zaslon će biti poboljšan, a moći ćete sami popunjavati zaslon tile-ovima ako želite. Već postojećim veličinama „pločica“, pridružit će se i treća, manja veličina, a ista će se moći i podešavati. Također, operativni sustav će imati veći izbor boja i tema.


Međutim, Windows 8 će biti više povezaniji s Windows Phone 8, nego su to bili Windows 7 i Windows Phone 7. Oni će dijeliti isti kernel, isti sustav datoteka i isto osnovno sučelje, Microsoftov novi niz kliznih „pločica“ koji se zove Metro. Novi operativni sustav će podržavati tri rezolucije ekrana: 800 x 480, 1280 x 70 i 1280 x 768. Aplikacije će se automatski prilagoditi, a developeri neće morati raditi više verzija.

 

Slika 6370


Nova platforma će podržavati višejezgrene procesore, memorijske kartice i enkripciju podataka. Uvest će se podrška za NFC, a ova tehnologija bežične komunikacije može se primjeniti na nekoliko zanimljivih načina. Može se koristiti za igranje multiplayer igrica, djeljenje podataka prislanjajući jedan uređaj na drugi i čitanje raznih podataka s medija koji podržavaju NFC. Nova „Wallet“ aplikacija će za plaćanje moći iskoristiti nezavisne servere koji će se integrirati u operativni sustav, a aplikacija je mix između Google Wallet-a i Apple Passbook-a. 


Skype i drugi VoIP serveri će biti integrirani duboko u operativni sustav, a radit će kao i normalni pozivi preko mreža mobilnih operatera. Tu je i novi Internet Explorer 10, a nadogradnje će stizati bez potrebe spajanja uređaja na računalo. Nokia Maps će se standardno koristiti umjeto Bing Maps-a. Windows Phone 8 stiže na jesen, a glavni problem koji je razočarao korisnike, jest da neće biti moguća nadogradnja Windows Phone-om 8 već postojećih uređaja, te je umjesto toga Microsoft ponudio Windows Phone 7.8.

 

Slika 6369


Iako će taj operativni sustav nuditi mnoga poboljšanja kao što su mogućnost mjenjenja veličine tile-ova, nove teme i vizualno izgledati kao Windows Phone 8 – svejedno neće imati velike promjene. Također, tu je mogućnost, da nove aplikacije neće raditi na njemu. Nakon svega toga, može li Windows Phone uspjeti? Iako ima sjajne kritike i zadovoljne korisnike, prodaja se nije povećala. Vjerujemo da nije pomogla ni činjenica da postojeći mobiteli neće moći imati Windows Phone 8, te su tako korisnici ostali jako razočarani.

 

Izvor

 

-K.Č.
 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0