27.05.2012.

HTC One V

Slike

HTC One trio izazvao je puno priča. Većina je bila usmjerena na HTC One X i HTC One S, te je tako na neki način HTC One V ostao u drugom planu. To se dogodilo zato što je One V uređaj nižeg buđeta, s generalno manje uzbudljivih karakteristika. No, nemojte pomisliti odmah da nema nade za njega jer  i s obzirom na njegov buđet  ima dobrih kvaliteta sličnih njegovoj skupljoj braći. Tu spada Android 4, HTC Sense, mogućnost istovremenog slikanja i snimanja video zapisa, a One V je jednostavno uređaj za one kojima ne treba ogroman ekran i jaki procesor.

 

Uređaj je relativno malen ako ga uspoređujemo s ostalima koji su trenutno na tržištu. Dimenzije su mu 120.3 x 59.7 x 9.2 mm, a težina 115 grama. S unibody dizajnom, te lagano zaobljenim cijelim donjim dijelom, svako se ističe iz širokog kruga rivala. Zahvaljujući toj unibody aluminijskoj građi, jedan je od čvršćih uređaja na tržištu, što također znači da se neće lako oštetiti ili potrgati. One V lijepo leži u ruci, a za razliku od svoje braće, na njemu možete proći prstima po ekranu, a odlične je veličine za one koji imaju manje ruke i koji vole nositi svoj mobitel u đepu.

 

Slika 6561

Ima kapacitativni ekran na dodir od 3.7 inča, rezolucije 480 x 800 piksela. Iako je slika na ekranu oštara i bistra, nije baš pogodan za čitanje puno web stranica i gledanja videa, iz jednostavnog razloga – svoje veličine. “Auto-brightnes” dobro regulira svjetlinu zaslona, pa je slika dobra na suncu, a i u mraku. Ukoliko niste zadovoljni s auto reguliranjem, uvjek si možete ručno podestiti svjetlinu zaslona. Tipkovnica je normalne veličine, te je pisanje poruka doista lagano.

 

Slika 6558

Kamera ima 5 megapiksela, rezolucije 2592 x 1944 piksela, snimanje video zapisa do 720 piksela, a zahvaljujući ImageChip tehnologiji možete slikati super slike bez obzira na osvjetljenje ili kretanje. Kamera također dolazi s autofokusom i LED bljeskalicom, a tu je i mogućnost istovremenog slikanja i snimanja video zapisa koje možemo naći i kod ostatka serije One. HTC je to omogućio tako da je stavio oba,  gumb za slikanje i snimanje na ekran u isto vrijeme. Ne smijemo zaboraviti ni “best shot”gdje kontinuirano slikate dok god držite gumb za slikanje. Na kraju izaberete najbolju sliku, a ostale izbrišete.

 

Slika 6565

Dakako, tu je i “slow motion” video. No, to su samo neke od kvaliteta što čine ovu kameru posebnom. Na raspolaganju imate i mnoštvo efekata, pa možete birati između:vignette, country, mono, dots, vintage i dr. Njima pristupate vrlo jednostavno jer se gumb za njihovo pokretanje, nalazi odmah pored gumba za slikanje i snimanje. Ipak, malo smo ostali razočarani činjenicom, da ukoliko želite brzo slikati nešto, neće biti izvrsna kvaliteta slike jer autofocus neće stići napraviti svoje. Međutim, s tim ne bih trebali imati većih problema, jer zaista ne treba dugo da se slika autofokusira. No, što bih Vas moglo smetati je zoom – kvaliteta slike prilično pada kod 100%  zumiranja.

 

 

Slika 6562 Slika 6563

HTC One V pokreće single-core procesor od 1GHz što neće zadovoljiti one koji žele vrhunsku brzinu. Međutim, brzina je dovoljna da omogući brzo kretanje između aplikacija, da podržava Flash u web pretraživanju i da se dovoljno brzo učita video. Primjetit ćete da je procesor sporiji od dual-cora, ako ste ih koristili, ali to svakako neće biti problem za većinu ljudi jer je u svakom slučaju puno brži nego 600 MHz i 800MHZ procesori koje možete naći na mnogim Android uređajima.

 

Jednostavno je odlično vidjet Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) i HTC Sense na uređaju koji nije viskog buđeta, ali su vjerojatno zbog toga morali štedjeti na ostalim stvarima. Tako ima samo 5 početnih zaslona umjesto 7, nema pregleda svih početnih zaslona kad pritisnete Home gumb, a nema ni onih “3D” animacija između njih. Da budemo iskreni , možemo živjeti bez toga jer ne bih smo nazvali mjere štednje drastičnima.  Dobra vijest  što se tiče aplikacija jest da uređaj nudi mnogo standardnih stvari kao što su FM radio, Internet radio i dr.

 

Slika 6559

Početne zaslone možete vidjeti tako da kliknete na prazni prostor na glavnom početnom zaslonu, a tu odmah možete na njih postavljati svoje widgete, aplikacije i shotcut-ove. Tu su i 4 aplikacije koje možete koristi bez otključavanja ekrana. Njih možete mijenjati po želji, a aplikaciju koju želite koristiti, jednostavno odvedete u krug. Također ne smijemo zaboraviti multitasking tj. nedavno korištene aplikacije, a ukoliko se želite vratiti na neku od njih, samo morate pritisnuti desni gumb na dnu ekrana. Primjetiti ćete da nedavno korištene aplikacije izgledaju drugačije na ovom uređaju, nego na One X i One S, ako ste ih imali priliku koristiti.

 

Slika 6564 Slika 6560

Zahvaljujući Androidu, One V dolazi s mnoštvo standardnih (ugrađenih) aplikacija, a većina njih je od Googla. Tako je tu Google Maps s besplatnim opcijama navigacije koja omogućava lako stizanje od točke A do točke B. Facebook i  Twitter su tu da ispune potrebe korisnika koji vole društvene mreže. SoundHound koji prepoznaje glazbu – držite uređaj na pjesmu koja svira i SoundHound će am reći ime pjesme i izvođača. Ukoliko, ste više usredotočeni na posao onda je za vas Polaris Office, koji omogućava čitanje Word, Excel, PowerPoint i PDF dokumenata.

 

Slika 6557

Došli smo i do memorije. U specifikacijama piše kako uređaj ima 4GB memorije, no otkrili smo kako to i nije cijela priča. Na našem test uređaju, nakon master reseta, vidjeli smo da je  dostupno samo 0.94 GB memorije. Veći dio memorije je očito zauzeo HTC, te je tako manje od  1GB ostalo za aplikacija i podatke, što bi moglo predstavljati veliki problem za neke ljude. No, srećom uređaj ima utor za microSD karticu na kojoj dobivate dodatnih 32 GB memorije, a tu je i besplatna pohrana podataka, na dvije godine, na Dropbox.

 

Slika 6567

Utor za microSD karticu nalazi se ispod malenog poklopca, gdje se također nalazi i SIM kartica, te će Vas možda razveseliti činjenica da unutra ide normalna kartica, a ne microSIM. Kad smo već na stažnjoj strani mobitela, moramo spomenuti bateriju. Ovo je jedan od onih uređaja na kojem se ne može izvaditi baterija. Nismo fanovi takvih uređaju jer u slučaju da želite zamijeniti bateriju ili resetirati mobitel na taj način – ne možete. Baterija je 1500 mAh, a ako štedite može Vam potrajati  i nekoliko dana. Međutim, kod maksimalnog korištenja ona će se poput ostalih smartphone baterija isprazniti prije kraja dana.

 

Slika 6566

Iako mu je suđeno da bude u sjeni skupljih, boljih HTC-a, One V svakako ima impresivne kvalitete, koje pružaju ugodno korištenje mobitela. Naravno, ima i svojih nedostataka. No, ako uzmemo u obzir i dobre i loše strane, ovo je vjerojatno jedan od najboljih uređaja tog buđeta. Nudi najnoviju verziju Androida, s dobrim procesorom, zgodnom mogućnosti snimanja video zapisa i slikanja u isto vrijeme, te ima lijep dizajn kojim se istiće od ostalih uređaja.
 


-K.Č.
 
 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0