11.05.2012.

HTC One X

Slike

Kako je HTC odlučio predstaviti cijelu seriju One u isto doba, smatramo da je vrijeme da recenziramo uređaje. Počet ćemo sa najboljim u seriji koji je ujedno i nositelj čitave serije, a to je HTC One X koji je pušten u prodaju u svibnju ove godine. U seriju One još spadaju HTC One S i HTC One V. HTC One X ima mnoge kvalitete vrijedne naslovnice, a tu spada: quad-core procesor, 8 megapikselna kamera koja može u isto vrijeme slikati i snimati, ekran velike rezolucije, 32 GB interne memorije, a podržava NFC i HDMI.

 


HTC One X težak je 130 grama, dimenzije su mu 134.4 x 69.9 x 8.9 mm, a dolazi u sivoj i bijeloj boji. Uređaj neće stati u većinu đepova, te se ne može proći prstima preko cijelog ekrana, ali nama je svejedno zadivljujuć. Dizajn je odličan s zaobljenim rubovima, no ipak imamo malu zamjerku. Kad smo dobili uređaj na testiranje, moramo priznati da samo ostali malo zbunjeni načinom umetanja kartice. Dakle, nema fizičkog poklopca sa stražnje strane kao na većini uređaja, već ima sitna rupica u koju stavite tanku iglu, kako bi mali poklopac iskočio van, a Vi bih ste mogli ubaciti sim karticu.

Slika 6433


Sjećate li se onih vremena kad je općenito mišljenje bilo da su ekrani od 4 inča preveliki? Ta vremena su davno iza nas! Na kapacitativnom ekanu na dodir od 4.7 inča, rezolucije 1280 x 720 piksela, gledanje videa, web stranica i slika poseban je doživljaj. Ekran je prekriven Gorilla zašitinim staklom, te je tako izdržljiv i otporan na ogrebotine, a na jakom suncu i u maraku nije razočarao. Kako je sve na ovom uređaju veće nego uobičajeno, tako je i tipkovnica malo veća. No, to super dođe jer omogućava tipkanje lakšim i bržim osobama koje imaju veće ruke ili deblje prste.

Slika 6431


Već se prije govorilo kako megapikseli nisu sve kad se radi o smartphone kameri. HTC je izgleda poslušao, pa tako ova kamera od 8 megapiksela pruža kvalitetne slike i video od 1080p. Kamera ima “slow motion” video i “best shot” gdje kamera slika nekoliko slika u sekundi, a Vi na kraju izaberete onu koja vam se najviše sviđa.  Također, možete “uhvatiti” sliku dok snimate video, a zahvaljujući HTC ImageChip tehnologiji, dobit ćete odlične slike bez obzira na osvjetljenje ili brzinu kretanja. HTC stavio je oba, gumb za slikanje i gumb za  snimanje video zapisa na ekran, te tako stvorio jednostavan i efikasan sustav za korištenje.

Slika 6429 Slika 6439


Tu je i prednja kamera od 1.3 megapiksela koja super dođe ako želite primjenjivati video pozive. Kamera pruža i mnoštvo efekata, te tako možete birati između: vignette, dots, mono, country, vintage,  grayscale, negative i dr. Preporučili bih smo „mono“ efekt jer pruža odlične slike koje daju neki „starinski štih“. Na uređaju nema fizički gumb za pokretanje kamere, ali uvijek možete staviti shotcut na glavni početni zaslon. Ipak imamo jednu zamjerku kod kamere: kvaliteta slike kod 100% zumiranja je vidno lošija. Međutim, nemojte da vas to obeshrabri jer u svim ostalim segmentima ova kamera zaista jest besprijekorna.

Slika 6430


HTC se ponosi quad-core Nvidia Tegra 3 procesorom od 1.5 GHz. No, kad se radi o brzini, nismo uvjereni da bi se proizvođači iznad svega trebali usredotočiti na sve brže procesore. Ali kad je u pitanju One X, njegov performans impresionira – web stranice se otvaraju u nekoliko sekundi, a kad gledate video - on se toliko brzo učitava da nećete ni primjetiti. Dolazi s Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich i HTC Sense 4.0, a uređaj podržava Flash. Ima 7 početnih zaslona na koje možete raspoređivati svoje aplikacije i widgete. Ukoliko dodirnete glavni početni zaslon i držite, možete vidjeti svih 7 zaslona i rasporediti widgete i aplikacije, a osim raspoređivanja možete uređivati njihov izgled i veličinu.

Slika 6438 Slika 6437


Kada pritisnete srednju tipku na dnu ekrana i držite, prikažu se svi početni zasloni, koje također možete micati i dodavati po želji. Još jedna zgodna mogućnost koju Vam Sense 4.0 pruža jest mogućnost otvaranja jedne od 4 postavljenih aplikacija dok je ekan još zaključan. Tu su i nedavno korištene aplikacije, koje možete pregledavati pristiskom na desni gumb na dnu uređaja. Ova opcija odlično dođe ukoliko se želite vratiti na neku od web stranica koju ste nedavno gledali, a neda vam se ponovno tražiti. Nedavno korištene aplikacije možete i micati, tako da željenu aplikaciju jednostavno povučete prema gore.

Slika 6434 Slika 6444


Kad smo već kod aplikacija, spomenut ćemo neke (po našem mišljenju dobre i korisne) standradne aplikacije s kojima uređaj dolazi. Google Maps i Navigation omogućuju brzo nalaženje željenih ruta kod odlaska na neku novu, nepoznatu destinaciju. Facebook i Twitter za fanove društvenih mreža, koji omogućavaju brzo i lako dijeljenje novih događaja s prijateljima. Kada želite saznati koja pjesma svira na radiju - tu je SoundHound koji to omogućava samo jednim dodirom. Naravno, ne smijemo zaboraviti Dropbox na koji možete spremati podatke kako bih vam ostalo puno više prostora na mobitelu.

Slika 6435 Slika 6442


Uređaj ima 32 GB interne memorije i 1GB RAM-a. Loša vijest je da nema utora za microSD karticu, što neće oduševiti one kojima je to premalo memorije. Dobra vijest za one koji žele više memorije jest da dobivate 25 GB besplatne pohrane podataka na dvije godine na Dropbox, a to će većini ljudi biti dovoljno. Kad smo već kod nedostataka, spomenut ćemo ih još nekoliko. Jedna od njih je da se maska sa stražnje strane ne može skinuti, pa tako ne možete ni doći do baterije. To znači da ne možete izvaditi bateriju ili ju zamijeniti po potrebi.

Slika 6432


Sljedeći nedostatak jest da je kamera na stražnjoj strani uređaja dosta izbočena prema van, pa ćete trebati malo više paziti kako stavljate mobitel na krute površine, iako ne vjerujemo da će to predstavljati poseban problem. Posljednji, ali i ujedno najveći problem je trajanje baterije. Koristeći mobitel maksimalno, dobili smo samo 6 sati baterije, a kod normalnog korištenja 12 sati. Iako smo ostali jako razočarani baterijom, razumljivo je da jak procesor i ogroman ekran brzo crpe život baterije, ali svejedno smatramo da bi HTC trebao poduzeti nešto po tom pitanju.


HTC-ov novi uređaj nas je svakako impresionirao s quad core procesorom, velikim ekranom, odličnim kvalitetama kamere i 32GB memorijom, a s druge strane razočarao lošim životom baterije. Ako Vas ne smeta često punjenje mobitela, a želite veliki ekran, te uređaj s vrhunskom brzinom i snagom, onda je HTC One X pravo riješenje za Vas.

 


-K.Č.
 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0