09.05.2012.

Nokia Lumia 800

Slike
Mobiteli - Nokia Lumia 800
Mobiteli - Nokia Lumia 800
Mobiteli - Nokia Lumia 800
Mobiteli - Nokia Lumia 800

Predstavljena još krajem listopada 2011. na Nokia World-u kao prvi rezultat suradnje Nokie i Microsofta i kao prvi Nokijin uređaj sa Windows Phone OS-om, Nokia Lumia 800 u Hrvatsku je stigla 10. travnja, zajedno sa nešto slabijom inačicom, Lumiom 710. Od same najave o novoj strategiji i platformi, znali smo da možemo očekivati nešto izuzetno inovativno i visokokvalitetno. Zbog toga smo sa uzbuđenjem dočekali dan kad smo na testiranje dobili čuvenu Lumiu 800.

DIZAJN & ZASLON

Lumia 800 je naslijedila svoj prepoznatljiv i unikatan izgled od Nokije N9, kvalitetno kućište izrađeno od polikarbonatne plastike i zaobljeni 3.7' AMOLED zaslon sa Corning Gorilla zaštitnim staklom. Sve te karakteristike čine ovaj uređaj ekskluzivnim i unikatnim u svijetu 'pametnih telefona'. No, sama konstrukcija Lumie nije samo privlačnog dizajna, već je i otporna na udarce, ogrebotine i otiske prstiju. Također uz Lumiu, isto kao i sa  Nokijom N9, dobili smo i zaštitnu silikonsku masku u boji uređaja, koja dodatno štiti uređaj, a zbog svoje tanke građe nimalo ne utječe na dizajn i korištenje samog uređaja. Sa silikonskom maskom, Lumia 800 je potpuno zaštićena od svih mogućih vanjskih podražaja, te sprečava mogućnost da vam uređaj isklizne iz ruku.

 

Slika 5822

 

Na gornjoj strani uređaja nalazi se standardni 3.5 mm audio jack (jedini nezaštićen od vanjskih podražaja) i mali plastični poklopci ispod kojih su skriveni micro-SIM i micro-USB utori. Micro-SIM je smješten u malu ladicu koja se jednostavnim klikom prema unutra izvlači van. Prije toga, mora također biti otvoren poklopac i od micro-USBa, koji se otvara laganim pritiskom na izbočinu na vrhu tog poklopca. On na sebi sadrži i mali magnet, koji se laganim potiskom sam vraća na svoje mjesto. Iako diskretno smišljeno rješenje s poklopcima koje prate dizajn, dok se ne stekne dnevna rutina prilikom punjenja uređaja, treba biti oprezniji s otvaranjem poklopca od micro-USBa da ne bi došlo do puknuća istog.

 

Slika 5821


Jedine 4 fizičke tipke na uređaju smještene su na desnom boku (2 tipke za pojačavanje glasnoće, tipka za zaključavanje i paljenje uređaja, te tipka za kameru), dok se na dnu zaslona nalaze 3 kapacitivne tipke (back button, home i search tipke). Na dnu uređaja je perforirana mrežica iza koje je smješten zvučnik, tako da se zvuk nikad ne prigušuje ako se uređaj nalazi na podlozi. Gotovo cijelu prednju stranu zauzima veliki 3.7' AMOLED zaslon (rezolucije 480x800 pixela) sa Clear Black tehnologijom koja daje jak kontrast i izrazito crnu boju. Vidljivost je jednako jasna pri jakom suncu i po mraku, dok 'auto-brightness' odlično regulira svijetlinu zaslona. Zaslon Lumie je u cijelosti prekriven Gorilla Glass staklom sa lagano zaobljenim rubovima, te odaje dojam kao da je cijela prednja površina zapravo ekran.

OS & PERFORMANCE UREĐAJA

Sa Lumiom dolazi operativni sustav Windows Phone 7.5 Mango, a mi smo na raspolaganju imali zadnju verziju sustava 12070. Windows Phone sustav sačinjavaja standardno Metro sučelje sa izmijenjivim tile-ovim na početnom zaslonu. Oni su interaktivni i mijenjaju se ovisno o update-u svakog pojedinog tile-a koji je vezan za svoju aplikaciju (email, Facebook, Twitter, kontakti, itd.), te postoji mogućnost da se gotovo svaka aplikacija može postaviti kao zadani tile na početnom zaslonu. Korisniku je ostavljena mogućnost da sam raspoređuje tile-ove na početnom zaslonu po svojoj želji i prema svojim afinitetima. Notifikacije na cijelom sustavu su riješene tako da dolaze na traku za obavijesti koja se nalazi na vrhu ekrana te su dostupne jednostavni klikom na samu traku, a traka se zatvara jednostavnim pomicanjem na desnu stranu zaslona. Na traci zaslona nalazi se i music player koji je vidljiv i na lock screen-u zajedno sa ostalim notifikacijama.

 

Slika 5818


Samo otključavanje uređaja je jednostavno, pritiskom na treću tipku sa strane i pomicanje cijelog lock screen-a prema gore. Sami lock screen se zasada nažalost ne može puno mijenjati osim u vidu pozadinske slike, a najavljeno je u idućim update-ima za OS da bi mogao doći i screen saver, pošto kada je uređaj zaključan, osim zvučne obavijesti ne postoji niti jedna druga indikacija (nema ikone na ekranu, niti svijetlosnog signala) o dolaznim notifikacijama. Multi tasking je malo drugačiji nego kod drugih OS-ova, naime, nema u niti jednoj aplikaciji opcija za izlazak iz aplikacije nego se izlazi na dva načina: uz pomoć back tipke koja gasi samu aplikaciju i tipka home koja pri izlasku ostavlja aplikaciju u stanju mirovanja u pozadini i time oslobađa dostupnu memoriju za korištenje drugih aplikacija. Ako se ponovno želite vratiti u aplikaciju koja radi u pozadini, to postižete dugim pritiskom na back tipku i odabirom željene aplikacije. Pomicanje s glavnog ekrana desno se nalazi popis svih instaliranih aplikacija, koje su poredane po abecedi, a lakše se može pristupiti pomoću search ikone na vrhu zaslona jednostavnim upisom početnog slova željene aplikacije.

 

Slika 5819

 
Od standardnih aplikacija važnija je Microsoft Office aplikacija koja u sebi sadrži Word, PowerPoint i Excel koji su vrlo jednostavni za uporabu i pregledavanje i editiranje manjih dokumenata. Potom je tu i Nokia Maps i Drive koja sadrži brze i precizne mape, brzo određivanje željenih ruta uz hrvatsku glasovnu navigaciju te se mogu koristiti bez podatkovnog prometa (besplatno). Potom, na aplikaciji People Hub objedinjeni su svi kontakti sa raznih društvenih mreža (Facebook, Twitter, itd.) i vrlo su jednostavni za uporabu i praćenje bilokakvih obavijesti vezanih za kontakte na korištenim društvenim mrežama. Igre se nalaze na jednom mjestu te se korisnik može ulogirati sa svojim Xbox, live računom. Tu je i SkyDrive koji služi za pohranu korisničkih datoteka, a pristupa mu se s Windows Live ID-om, a dostupna je veličina od 7Gb. Tu je i mobilna inačica Internet Explorera koju krasi jednostavan izgled i velika brzina pri otvaranju web stranica, ali Flash nije podržan.

 

Slika 5820


Što se tiče performansi samog uređaja, Lumia sadrži jednojezgreni procesor 1.4 GHz Scorpion, GPU Adreno 205 i čipset Qualcomm MSM8255 Snapdragon sa 512 Mb RAM-a i internom memorijom od 16 Gb. Bez obzira na količinu upaljenih aplikacija radi već spomenutog multi taskinga, bilokoja trenutno upaljena aplikacija radit će bez i najmanjeg trzaja, te tom lakoćom radi i ostatak OS-a. Dakle, velika prednost ovog uređaja je njegova brzina i efikasnost pri radu.

Nedostatci koje smo primjetili kod rada OS-a je nepodržano dijeljenje datoteka putem Bluetootha, te već ranije spomenuti nedostatak screen savera. Zasada sustav još ne prelazi dobro sa WiFi-a na 3G, i obratno, tako da radi štednje baterije ako se nalazite na WiFi-u radije ugasite cijeli data promet (3G/2G), a kada je sustav samo na WiFi-u i uređaj je zaključan, ne dolaze nikakve obavijesti jer sustav sam gasi WiFi. Također, jedan od manjih nedostataka je nemogućnost rotacije zaslona u pojednim dijelovima OS-a i u nekim aplikacijama.

KAMERA

U uređaj je ugrađena 8 Mpix kamera najveće rezolucije 3264x2448, sa Carl Zeiss širokokutnom lećom od 28mm, otvor blende F2.2, koja je zadužena za slike formata 4:3 od 8 Mpix i 16:9 od 7 Mpix, te mogućnosti snimanja videa na maksimalnoj rezoluciji od 720p pri 30fps. U noćnom modu svjetlo dolazi iz dvostruke LED bljeskalice kod slikanja i snimanja videa. Slike su po danjem svijetlu iznadprosječne kvalitete i fokus se može ručno podešavati na ekranu, slično kao i kod Nokije N9. Sučelje kamere je vrlo pregledno sa mnogo opcija i sa jednostavnim pregledom prethodno slikanih fotografija (samo laganim pokretom po ekranu u desno), dok kamera ostaje aktivna, i sve to bez ikakvog trzanja. U postavkama uređaja se može automatski podesiti da se sve slike automatski upload-aju na Skydrive, što je vrlo korisna opcija. Video u 720p pri 30fps i dobar fokus prilikom snimanja čini snimljene videe besprijekornim i visoko kvalitetnim. Lumia 800 nema prednju (sekundarnu) kameru za razliku od Nokije N9.

 

Slika 5823


Jedine zamjerke na kameru su u slučajevima noćnih snimaka i u uvjetima smanjenje svijetlosti, gdje se može zamijetiti malo lošiji kontrast fotografija, no tako je sa većinom smarthphone uređaja bez pravog xenon flash-a. No ipak, nadamo se da će sa novim update-ovima doći i neka poboljšanja i za kameru, posebice za noćni način slikanja.

BATERIJA

Baterija Lumie je smještena unutar samog kućišta te se ne može izvaditi bez odlaska ovlaštenom servisu. Kapaciteta od 1450 mAh, na našem testu je izdržala bez problema cijeli dan, s time da smo je manje koristili na 3G-u, a više na WiFi-ju, ali smo zato konstatno stalno nešto testirali na uređaju, a baterija se i dalje dobro držala, što je slučaj kod većine Nokijinih uređaja. U zadnjem update-u za uređaj (12070) je trajanje baterije znatno produženo, a prema pričanju korisnika smo došli do informacije da je u prijašnjim verzijama software-a, pod punim opterećenjem jedva izdržala pola dana. Tako da što se tiče performansi baterije, Lumia je i tu u samom vrhu s obzirom na konkurenciju.

ZAKLJUČAK

Nakon samo par dana testiranja Lumie 800, možemo reći da je nova suradnja Nokie i Microsofta urodila dobrim plodom. Uređaj je jedinstveno i kvalitetno izrađen, sa prekrasnim dizajnom kućišta, velikim zaobljenim zaslonom koji nudi optimalan omjer rezolucije i dijagonale, te vrhunskim kontrastom zaslona u kombinaciji sa brzim Windows Phone sustavom koji je sam po sebi pomalo dosta kontrastan, pa se čini da je cijelo OS sučelje 'stopljeno' u sami ekran, što daje jedno novo iskustvo u radu s samim uređajem. Mali nedostatci poput nemogućnosti dijeljenja datoteka putem Bluetootha, propuštene notifikacije, nedostak prednje kamere i proširenje memorije uređaja te nemogućnost zamjene baterije, nisu presudni za ovaj uređaj jer, doduše još nepotvrđenim, dolaskom Windows Phone 8 na uređaj dolaze i nova poboljšanja. Preporučamo uređaj svim ljubiteljima Nokije, posebno onima koji vole Windows Phone OS jer Lumia je jednostavno savršena kombinacija toga dvoje.

 

-M.B.

 

*Uređaj ustupio Knobtviker

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0