24.04.2012.

Budite u toku! Kratki vodič o Smartphone uređajima

Slike
Mobiteli - Budite u toku! Kratki vodič o Smartphone uređajima

U današnjem svijetu, gdje mobilna tehnologija napreduje iz dana u dan, teško je pratiti sve te mobitele i njihova obilježlja. Čini se kako svi imaju nove pametne telefone te svi pričaju o njima. Čak i na TV-u vidimo brojne reklame o novim markama, novim modelima i novim nadogradnjama. Ako i Vi želite svoj Smartphone, a ne znate koji odabrati jer ne razumijete savjete koji su Vam pruženi o kvaliteti, jačini i brzini ili jednostavno vidite reklame u kojima se spominju pojmovi i kratice kojima ne znate značenje, onda ste na pravom mjestu. Mi smo tu da Vam olakšamo, uputimo Vas u današnji svijet mobilne tehnologije i pomognemo shvatiti  što sve te riječi zapravo znače.  Pa ajmo početi!


OPERATIVNI SUSTAV
Počet ćemo s osnovama. Svi znate neke marke uređaja poput Nokia, Samsung, Apple itd. Sve te marke imaju svoje modele kao, npr. Nokia – Lumia 800, Samsung – Nexux, Apple – iPhone,... Sve marke imaju više modela osim Apple-a koji ima samo jedan model, a to je iPhone, ali to ste vjerojatno već znali i sami. Većina ljudi, koja jednostavno nema vremena pratiti svu tu tehnologiju, postane zbunjena kad se počne spominjati Android, MeeGo, Symbian ili IOS. Dakle, to su operativni sustavi mobitela. Svaki Smartphone ima svoj operativni sustav od kojih su neki su bolji, neki gori, a isto tako jedan proizvođač može imati više uređaja sa više operativnih sustava. Međutim, tu je Apple opet izuzetak jer ima samo jedan i to IOS.  Ali što kad se počne spominjati Windows Phone? Sad se vjerojatno pitate da li je to neki novi uređaj? Odgovor je ne - to je još jedan operativni sustav. Naime, Nokia i Microsoft su sklopili ugovor da Microsoft za njih napravi operativni sustav, te je tako nastao Windows Phone i koji je dostupan kod svih novih Nokia Lumia.


NADOGRADNJE ZA OPERATIVNE SUSTAVE
Sad kad smo razjasnili operativne sustave, prijeđimo na njihove nadogradnje. Objasnit ćemo primjerom. Android voli davati svojim nadogradnjama imena slastica poput GingerBread, a najnovija se zove Ice Cream Sandwich, dok  Symbian voli davati ženska imena poput Belle. Windows Phone ima Mango i Apollo. Ako vidite tako neki uzorak možete pretpostaviti da se radi o nekoj nadogradnji za operativni sustav.


SPECIFIKACIJE
Nadalje, vrijeme je za specifikacije. Specifikacije su podaci o uređaju. Tu spada težina uređaja, dimenzije, veličina ekrana, procesor, brzina mreže, kamera i ostale komponente koje mobitel ima. Objasnit ćemo osnovne stvari koje biste trebali znati. Počet ćemo sa CPU (Central Processing Unit), aka procesor. Sad je aktualan dual-core (procesor sa dvije jezgre) i quad-core (procesor sa 4 jezgre), -  naravno, bolji je i noviji quad-core . Procesor ima utjecaj na kvalitetu i brzinu rada mobitela. Naravno, ta brzina će se usporavati kako ćete „trpati“ mobitel sa svakakvim podacima i igricama, pa stoga preporučamo izbjegavanje punjenja mobitela sa nepotrebnim stvarima. 2G, 3G i 4G nazivi su za mobilne mreže druge, treće i četvrte generacije. Radi se o brzini prijenosa podataka pri korištenju Interneta. Princip je jednostavan: što je veća brojka, veća je brzina, a isti princip vrijedi i kod kamera, više megapiksela -  bolja slika. 4G mreža je tek od nedavno dostupna u Hrvatskoj, pa tako, ako ste i prije imali mobitel s 4G mrežom, tu brzinu kod nas niste mogli koristiti.  Što se tiče ekrana, najnoviji mobiteli imaju veličinu iznad 4 inča, a ekran može biti kapacitativni i rezistativni ekran na dodir. Većina se ljudi slaže da je bolji kapacitativni jer se lakše koristi. Treba napomenuti i jednu manu Smartphone-a, a to je trajanje baterije. Baterija se brzo troši pa ćete često morati puniti Vaš mobitel. Čim ga više koristite, više ćete ga morati stavljati na punjenje. Također, baterija se brže troši kada je uređaj spojen na Internet, pa stoga nastojte Internet, dok ga ne koristite, imati isključen kako biste „štedjeli“ bateriju.


Tako smo došli do kraja ovog „tečaja“ i probali Vam predočiti osnove Smartphone-a koje je dobro znati prilikom kupnje mobitel, a i kod korištenja već postojećeg. Nadamo se da smo  Vas barem donekle uspjeli uputiti u novu tehnologiju mobitela.  Ako se dvoumite između nekoliko mobitela, na našoj stranici, gdje su Vam dostupne specifikacije odabranih mobitela, također možete usporediti više mobitela, pa ujedno i isprobati svoje novostečeno znanje. Usporediti ih možete ovdje.

 

-K.Č.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0