05.01.2012.

HTC Sensation XL

Slike
Moramo priznati da volimo top modele uređaja koje recenziramo, a pogotovo one velike. Vjerojatno zato jer je veći dio našeg tima upravo ženskog spola i ne, nikada nećemo otkriti zašto uvijek veselje kada primimo neki novi mobilni uređaj u ruke koji toliko dobro izgleda, a ima i odlične funkcije.
Iako HTC kopipejsta svoje uređaje po pitanju dizajna i zbog toga je nemalo puta već bio kritiziran, nama to definitivno ne smeta – ako može Apple, zašto ne bi i HTC. Ovaj put u ruke smo dobili novi Sensation XL i radosno krenuli sa uporabom. Evo koji su naši zaključci, a koji će vam biti važni pri odabiru mobilnog uređaja:

Zaslon

Koliko veće, toliko teže za držanje u ruci i uporabu. Veličina nije uvijek i kvaliteta, ali nama se uređaj unatoč teškoj dužoj uporabi u manjim rukama, čini super! Dakle, ovaj Super LCD zaslon veličine je 4,7 inča, multikapacitivni je i ima prikaz od 16M boja pri 480x800 piksela. Inače, za usporedbu, gotovo svi mobilni uređaji izašli u posljednjih godinu dana (i više) imaju 16 milijuna boja. Iako je u cijeli uređaj impresivan, u zaslon je zapravo uloženo najmanje, pa je vidljivost ekrana prosječna za uređaj ovog kalibra od kojeg obično očekujemo više. Uvijek se ekran može dodatno posvjetliti, što zapravo troši bateriju mobitela, ali eto, bilo bi nam ma
lo lakše da je to u startu riješeno boljim zaslonom.

Dizajn

Poput drugih HTC uređaja, ni ovaj nas nije iznevjerio. Ovaj put, srebrno-bijele boje, ne daje dojam onog uobičajenog mobitela sa standardnom crnom bojom. Ovo nije muški mobitel, a nama se ženama zbog kombinacije ovih boja definitivno više svidio svojim dojmom nego većina nekih drugih top uređaja koje smo imali prilike recenzirati.

Operativni sustav, korisničko sučelje, memorija

Iako nema dual-core nego single-core procesor, Scorpion od 1.5 Ghz pokazao se odličnim i na drugim uređajima koji su zahtjevali više od ovog. Dolazi uz Android operativni sustav 2.3 Gingerbread verziji sa mogućnošću nadogradnje, a memorija je jedna od onih stvari zbog kojih ćete ipak jednom razmisliti prije nego ga kupite – iako ima divnih 16GB interne memorije, nema mogućnost nadogradnje sa eksternom microSD karticom. Vjerojatno će dio ljubitelja Android tehnologije ovo smatrati negativnim, ali činjenica je da se isto događa i sa iPhone uređajima, ali je bitna razlika što sa Android uređaja možete prebaciti podatke koje želite i spremiti ih na računalo putem USB kabela, što Appleovi uređaji baš i ne dopuštaju. Umjesto toga, Apple ima bugoviti iCloud, tako da nam je ipak drago da uređaj o kojem trenutno pišemo nije još jedan iz kolekcije onih kojima USB kabel ne znači ništa pri prebacivanju podataka.
Korisničko sučelje već je svepoznati Sense. Svi vole njegovu jednostavnost, eleganciju, ali i animacije, pa tu nemamo što više recenzirati... Možemo reći – samo tako naprijed!

Kamera

Moramo naglasiti jednu bitnu stvar do sada koju nismo izrekli, a to je da iako ubrajamo ovaj uređaj u top uređaje koji su trenutno na tržištu, to zapravo nije točno gledano iz nekoliko rangova recenzije. Dakle ovo je odličan uređaj, a i 8MP kamera to potvrđuje, ali kvaliteta je uvijek presudna.
Dakle, kamera je 8MP sa 3264 x 2448 piksela, a snima HD video materijale od 720p pri 30fps. Lijepo je što je u uređaj dodana i dual-LED bljeskalica koja je ujedno i video osvjetljenje. Iako kamera dolazi sa svim potrebnim senzorima i prijeko potrebnim autofokusom, a rezultati su uistinu odlični, konkurencija Samsung Galaxy S2 još uvijek je najbolja kamera koju smo uspijeli testirati na tržištu. Iako je tako, moramo priznati da je razlika u cijeni velika, a u kvaliteti kamere i uređaja sve manja i manja... Dakle, omjer uloženog i dobivenog definitivno je WIN za nove vlasnike ovog mobitela.

Baterija i dodaci uz uređaj

Ono što veoma razlikuje ovaj uređaj od drugih je limitirano izdanje slušalica koje će novi vlasnici HTC Sensation XL-a dobiti u setu – sretnici će posebne slušalice koje nisu in-ear nego su standardne (i jako lijepe bijele) slušalice tzv. Over-ear headset. Ovo, nažalost, nismo dobili priliku isprobati niti smo uspijeli dobiti informaciju o tome hoće li ove slušalice biti dostupne i kod nas. Ipak, oni koji neće biti toliko sretni da ih nabave, dobit će bijele in-ear slušalice sa nekoliko rezervnih gumenih vrhova različitih veličina za mijenjanje. Uz ove lijepe slušalice, ostale stvari koje dolaze u pakiranju su standardne kao i pri svakom uređaju.
Baterija je Li-Ion od 1600 mAh i na stand-by vremenu izdržat će do 360 sati u 2G mreži i do 460 sati u 3G mreži. Razgovarat ćete moći do 11 sati i 50 minuta unutar 2G mreže i do 6 sati 50 minuta unutar 3G mreže.

HTC je počeo kao anonimni proizvođač mobilnih uređaja koji je sastavljao mobitele za najpoznatije brandove na svijetu, a u kratkom vremenu dokazao je i pozicionirao se na tržištu upravo onako kako je želio – dokazao je da kvalitetom i funkcionalnošću (ali u mnogim slučajevima i dizajnom) može uvelike nadmašiti svjetske igrače. Sada ubire dobar dio tržišnog kolača i nadamo se da će nas i dalje nastaviti pozitivno iznenađivati. Novi HTC Sensation XL senzacionalan je uređaj svojom cijenom i kvalitetom te iako smo dobili relativno bugovit uređaj, znamo prepoznati super uređaja kada ga dobijemo u ruke.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0