21.02.2012.

Narušena privatnost na iPhoneu

Slike
Mnoge aplikacije za mobitele bez našeg znanja kradu naše privatne podatke. Jedna od njih je i aplikacija Path na iPhoneu. Ona kopira kompletne liste korisničkih adresara na svoj server; imena i prezimena, brojeve telefona te e-mail adrese. Path je sve to radio bez znanja korisnika, a podatke nikako ne štiti.

Proizvođači aplikacija koriste slabosti iOS-a i kradu informacije korisnika bez njihovog znanja. Kod
iPhonea aplikacije mogu doći do podataka u adresaru koji nije nikako zaštićen, dok na primjer njegova GPS usluga svaki put pita korisnika želi li odobriti nekoj aplikaciji da joj pristupi.

Izvršni direktor tvrtke Path Dave Morin, se ispričao i objavio da su trajno izbrisali sve podatke o korisnicima sa Pathovih servera. Nešto slično kako i kod GPS usluge na iPhoneu, sada postoji i kod Patha, aplikacija prije aktivacije prvo traži dopuštenje korisnika za spajanje na njegov adresar.

Bloger Dustin Curtis je u svom članku „Stealing Your Adress Book“ opisao standardnu industrijsku praksu: "To zapravo nije tajna, po sebi, ali postoji prešutno razumijevanje među mnogim iOS programerima aplikacija da je prihvatljivo slati cijeli korisnički adresar, bez njihovog dopuštenja, do udaljenih poslužitelja, a zatim ih pohraniti za buduće upotrebe".
Curtis navodi i da je „krađa podataka“ česta pojava i kod ostalih kompanija. Spominju se i aplikacije poput Facebooka, Twittera i Foursquerea. Curtis je proveo i istraživanje među 15 programera aplikacija za iOS uređaje i čak je njih 13 imalo podatke iz adresara milijuna korisnika Appleovih uređaja među kojima su bili i brojevi mobitela Billa Gatesa i Marka Zuckerberga.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0