13.02.2012.

Aple podnio zahtjev sudu za zabranu prodaje Nexusa

Slike
Raznim zahtjevima za zabranom prodaje nikad kraja. Kako je objavio Florian Mueller (FOSS Patents blog), ovaj put je u pitanju Apple, koji je prošli četvrtak podnio sudski zahtjev za zabranu prodaje Samsungovog Galaxy Nexusa u SAD-u. U zabrani se radi o povredi četiri Appleovih patenata.

Prvi patent je vezan uz "data tappin", odnosno mogućnosti da korisnik prstom dodirne broj u poruci elektroničke pošte k
ako bi automatski pokrenuo telefonski poziv. Upravo zbog tog patenta je HTC je u prosincu prošle godine izgubio spor s Appleom i morao napraviti odgovarajuće izmjene u svojem softveru. Upravo tom odlukom Apple je dobio podlogu za daljnje tužbe protiv svih uređaja zasnovanih na Androidu.

Drugi patent se odnosi na Siri i ujedinjeno pretraživanje ("Unified search"). Ovime bi se mogao ugroziti Googleovo poslovanje vezano za pretraživanje.

Treći patent je funkcija "Slide-to-unlock", jedan od razloga zbog koje je iPhone još 2007. postao jako popularan, a drugi operativni sustavi su to jednostavno prekopirali. Takav spor se već vodio u Njemačkoj, no njemački sud je odbio Appleov zahtjev za zabranom prodaje Galaxy Nexusa.

Četvrti patent omogućuje automatsko dovršavanje riječi prilikom unosa teksta ekranom osjetljivim na dodir, što pokriva i funkcionalnosti koju Google nudi u svojim aplikacijama za pretraživanje na smartphoneovima.

Apple se za razliku od prijašnjih tužbi kad se više oslanjao na patente vezane uz sučelje i dizajn, ovaj put u potpunosti oslonio na tehničke (softwareske) patente. Ova tužba je samo nastavak velike Jobsove želje da uništi Android.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0