10.02.2012.

Dolaze kinezi

Slike
Najveće tržište smartphonea više nije američko, primat je preuzela Kina. Na to su reagirali i kineski proizvođači smartphonea Huawei i ZTE koji pak ne planiraju stati samo unutar granica Kine. Uzora vide u Tajvanskoj kompaniji HTC-u, koji je prvi prihvato Android operativni sustav i time postao jedan od lidera na tržištu smartphonea. Tim putem planiraju krenuti i kinezi.

U Europi je Huawei već prisutan
duže vrijeme, pa tako i u Hrvatskoj. Dobar omjer cijene i kvalitete Huaweiu je donio uspjeh. Huawei je u Londonu čak otvorio i svoj dizajnerski centar (London Device Center, LDC) koji je okupio talentirane svjetske dizajnere koji će pomoći u stvaranju novih uređaja i povećanju tržišnog udjela u Europi. Huawei cilja na korisnike koji nisu spremni izdvajati visoke cifre za svoje smartphoneove, ali im pruža osjećaj da je njihov smartphone moćniji od konkurencije.

ZTE je u Europi prisutan od prošlog ljeta. Svoje smartphoneove distribuira preko prodajnih kanala Brightpointa, poznatog trgovačkog lanca specijaliziranog za smartphoneove. ZTE je u 2011. prodao oko 80 milijuna telefona, dok je godinu prije prodao oko 60 milijuna.
Na konferenciji u Londonu predstavnici ZTE su izjavili da će se ZTE najviše orijentirati na napredne smartphone-ove i velika tržišta, s ciljem postati sinonim za kvalitetu.

Azija je postala dominantna regija u proizvodnji smartphonea. Od deset najvećih proizvođača prošle godine, 6 ih dolazi iz Azije; Sony, Samsung, LG, HTC te Huawei i ZTE.
Top 10, Huawei i ZTE mogu ponajviše zahvaliti Android platformi. Naravno najviše prodanih uređaja je u Kini, dok ostala tržišta van granica, tek planiraju osvojiti.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0