27.01.2012.

Apple posluje s rekordnim prihodima

Slike
Apple je i dalje jedna od najprofitabilnijih kompanija. Stoga je i jedan od najisčekivanijih financijskih izvještaja upravo onaj Appleov.
Financijski izvještaj za zadnja tri mjeseca 2011. godine govori o rastu prodaje njegovih proizvoda i novim rušenjima rekorda prodaje.
Potrošaći su očekivali iPhone 5, a dobili su iPhone 4S. Javnost je takvu vijest dočekala „na nož“. Unatoč lošoj prihvaćenosti, iPnonea 4S je oborio sve rekorde u prodaji. Vojska fanova je doslovno razgrabila novi 4S. Osim što je 4S potukao prodaju starih iPhone modela, Apple je s trona u
spio skinuti i Samsung te postati najveći proizvođač smartphoneova sa 37 milijuna prodanih primjeraka iPhonea, za razliku od 35 milijuna različitih mobilnih uređaja koje je isporučio (ali ne nužno i prodao) Samsung.
Porast prihoda od različitih modela iPhonea i dodataka za njih je nevjerojatnih 133%.

Apple bilježi porast i u prodaji iPada. Uz prodanih 15.4 milijuna prodanih iPada (isto toliko i iPoda) ostvarili su porast prodanih primjeraka od 111% u odnosu na isti period lani. Mac računala su se prodavala malo slabije (5,2 milijuna prodanih uređaja), ali isto uz rast prihoda.

Tim Cook, Jobsov nasljednik, u prezentaciji i odgovaranju na pitanja je napomenuo kako je svjestan kako iPad krade kupce Macu, ali zato krade kupce i računalima s Windowsima. Nešto slično se događa i sa iPod uređajima, čije kupce pak krade iPhone. Cook se čak poslužio terminom „kanibalizacija“.

Financijska situacija u usporedbi s Googlom, kaže da je Apple ostvario 46,33 milijarde dolara prihoda (dvostruko više u odnosu na isto razdoblje od lani) od čega 13 milijardi dolara dobit, dok je Google ostvario 10 milijardi dolara prihoda. Dolazimo do zaključka da je razlika mnogo veća u korist Applea, pošto Google od svojih prihoda još mora odbiti troškove. Cook se ne slaže s javnosti da se bitka na tržištu ne vodi samo između ova dva diva. Tu su još Microsoft i ostali kaže.

Iako već sada iPhone ima gotovo pola svih mobilnih operatera na svijetu, Apple se širi i dalje. Planira osvojiti i ostala dalekoistočna tržišta te Brazil. Glavni problem širenja je cijena Appleovih proizvoda. Kruže glasine da će Apple na ta tržišta stoga ipak izbaciti jeftinije modele svojih uređaja.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0