22.11.2011.

Nokia N9 (MeeGo)

Multimedijalni

Nedavno smo recenzirali i testirali Nokiu X7 i već u početku podsjetili na Nokijinu nedavnu najavu i odluku da Symbian malo stavi u pozadinu svojih interesa za razvitak OS-a, a nastavi intenzivnijem sa uvođenjem Windows Phone operativnog sustava. Ipak, MeeGo korisničko sučelje posljednji se put implementira upravo u novu Nokiu N9.

Operativni sustav, korisničko sučelje i memorija

Windows Phone operativni sustav nameće se sam po sebi kao neki brand, neki dojam kvalitete koja nam se pruža. Sam operativni sustav razlikuje se od Androida i iOS utoliko ukoliko se mi sami možemo priviknuti na njega i naravno, prije toga definirati za što nam je mobilni uređaj uistinu potreban. Windows Phone OS još je u povojima i nema neke stvari koje su neophodne za napredne poslovne procese, kao npr. uređivanje dokumenata. Ipak, znamo da će se dostupnost aplikacija razviti (isto kao i za iOS i Android), a do tada ćemo trebati još malo pričekati. Kako god, i sada je moguće ovaj uređaj koristiti sa entuzijazmom i još slađim očekivanjem noviteta koji će na njemu stići, jer funkcionalnosti koje je pokazala pri upravljanju uređajem bila je jednakopravna Androidu i iOS-u. Ono što je specifično u ovome uređaju je MeeGo korisničko sučelje – jednostavno je za uporabu, a i omogućuje kontrolu uređaja ISKLJUČIVO na dodir i prvi je takav uređaj na tržištu.
Moramo prenijeti da je za ovaj uređaj, iako se radi o Windows Phoneu i pokreće ju MeeGo koji je najavljen kao umirovljen zbog Symbiana (Nokia N9 zadnji je uređaj koji će imati MeeGo), najavljeno je da će biti moguće na nju instalirati Andorid aplikacije! I konačno, ovo je u potpunosti točno! Dakle, dokumenti se mogu uređivati, samo morate instalirati odgovarajuću aplikaciju. Uređaj je dovoljno jak da podrži Andoid aplikacije, ali isto tako i da omogući i totalni multitasking.
N9 koristi Texas Instruments procesor, ima 1GB RAM-a i možete odabrati 16 ili 64 GB interne memorije.

Zaslon

3.9-inčni kapacitivni AMOLED touch zaslon, osjetljiv je na dodir, kao i večina drugih uređaja. Jedina razlika između njega i ostalih mobilnih uređaja na koje smo navikli je da u ovome slučaju, ne postoji nikakav prednji gumb koji bismo mogli na njemu stisnuti. Zato je cijeli prednji dio uređaja zapravo ekran.
Njegova je razlučivost odlična i može se usporediti sa ostalim top konkurentima koji su poradili na ekranu – Samsung Galaxy S (i II) i Sony Ericsson Xperia Arc u toj su top kategoriji i odgovorno tvrdimo da su to najbolji i najjasniji ekrani koje smo testirali. Ipak, ovdje uvijek dolazi jedan ALI, a u ovome slučaju ALI se odnosi na čistoću vaših prstiju, pa ćete uredno polirati svog novog ljubimca, ALI svejedno vam neće biti žao :)

Dizajn

Specifičan dizajn ovog uređaja četvrtastog je oblika, a vidljivo je da se Nokia u posljednje vrijeme usredotočila na vizualni dojam svojih uređaja. Ženski dio korisnika oduševljen je bojama koje su na raspolaganju. Nažalost, 64 GB se prodaje samo u crnome kućištu. Kučište je izrađeno od polikarbonata odn. plastike koja je na glasu da se ne može ogrebati – nismo išli toliko daleko da to isprobavamo, ali vjerujemo.

Kamera

N8 je Nokijin model najviše usredotočen na savršenu kameru. Iako je to činjenica, to ipak ne znači da u N9 nije utrošeno jednako puno energije da se software prilagodi korisnicima, ali i da se radi na razvitku vlastitih novih senzora i drugih dijelova kamere. N9 zato ima ugrađene dvije kamere – glavna kamera ima 8 MP , a prednja kamera za videochat je VGA i ugrađena je dolje desno na kućištu uređaja.
Glavna se kamera, od ostalih top uređaja, razlikuje po tome da ne gubi puno kvalitete u megapikselima kada kada se prebacuje iz rezolucije 3246x2448 piksela odn. 4:3 u 16:9 tako da gubi puno manje nego ostali mobilni uređaji. U 16:9 fotografira kvalitetom 7.1 megapixela, što je odlično. Boje i oštrina ne zaostaju za konkurencijom, autofokus postoji i radi odlično, a slike su najbolje sa što manje zooma. Video snimanje je 720p pri 30 fps, a kako smo napomenuli ranije, autofokus postoji. U ovome slučaju radi se o kontinuiranom autofokusu koji je stvarno odličan.

Baterija

1450 mAh baterije tvrdi da će baterija izdržati do 11 sati razgovora i 4,5 sati videa reprodukcije. Standardno korištenje izdržat će oko dan i pol, a koristite li uređaj više od toga, računajte da ćete ga puniti svaku noć.

S obzirom da je MeeGo službeno umirovljen, moramo reći da nam je malo žao jer ovaj uređaj tehnički odlično funkcionira. Posebno nas obraduje činjenica da su Andoid aplikacije dostupne na njemu i da rade kao i na drugim Android uređajima.
Uređaj nas je pozitivno iznenadio, unatoč prepozitivnim najavama (kojima obično ne vjerujemo), a dodatna mogučnost multitaskinga od 15 upaljenih aplikacija istovremeno i rada bez zastajkivanja nas je uvjerila da je ovaj pametni telefon uistinu pametan i odlična prilika, iako u cijenovnom rangu možda malo preskup. No, tko želi ovakav bombončić u svome vlasništvu, vjerujemo da mu neće biti teško odvojiti taj iznos.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Odličan MeeGo OS,zaslon, 8 MP kamera, super performanse.
Plastika, ali u različitim bojama

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0