16.10.2011.

HTC Sensation

Multimedijalni

Ni sami ne znamo kako nam je ovaj divan i toliko hvaljen uređaj mogao promaknuti... Mora da su nekakvi praznici bili u pitanju, hehe. Ipak, prethodnik HTC Sensationa XE difinitivno zaslužuje da ga se u dućanu ne zaobiđe. Ali da vidimo prvo što će test ovog pametnog mobilnog uređaja sažeti...
HTC Sensation predstavljen je kao top model HTC-a (i u jednakom cjenovnom rangu) te se nalazi u kategoriji Sony Ericsson Xperia Arc-u i Samsung Galaxyju S II pa ih to čini Top 3 Android mobilnih uređaja koji su trenutno dostupni na tržištu. S obzirom da uskoro stiže HTC Sensation SE, morali smo prvo recenzirati ovaj uređaj kako bi kasnije mogli usporediti što li se poboljšalo.

Operativni sustav, korisničko sučelje

HTC Sensation dolazi sa Andorid 2.3.3. Gingerbreadom sa mogućnošću nadogradnje. Korisničko sučelje HTC Sense 3.0 vjerojatno je, iz ženskog spektra, najljepše sučelje koje postoji. Kombinacija boja i transparentnosti prikazuje windgete i thumbove u izradi HTC-a poput nekog Disneyevog crtića kojim možete upravljati. Muški dio ekipe se slaže jer izgledaju lijepo i jednostavno, a i ljubitelji vizualnog doživljaja kažu da je njihov UI definitivno najljepši na tržištu i za svaku pohvalu.

Zaslon

4,3“ zaslon je uistino teško ne primjetiti. Ispod njega nalaze se 4 standardna Android gumba koja nisu fizička nego reagiraju na dodir. To će mnoge ljubitelje vjerojatno obeshrabriti jer se u posljednje vrijeme
ipak pokazalo da ih korisnici ne preferiraju, ali što se nas tiče, mi smo zadovoljni.
Što se rezolucije tiče, ona je značajno bolja nego kod konkurencije pa se 960 x 540 trenutno čini kao pravi vrh! Također, rezolucija odgovara 16:9 širini/duljini zaslona što je odlično zbog gledanja filmova na punom zaslonu, bez onih iritirajućih filmskih crnih crta ispod i iznad filma. No, kada se sjetimo da su ostali konkurenti dolaze sa AMOLED i Super AMOLED Plus zaslonima, Desire sa S-LCD zaslonom ne čini se kao nešto što će nas oduševiti kada izađemo na jako danje svjetlo, ali i tu je rješenje – pojačanje pozadinskog svjetla koje će trošiti malo više baterije.

Dizajn i ergonomija

Moramo priznati da je, na prvi pogled, stražnji dio kučišta – čudan. Gornji i donji dio stražnje strane ima plastične/gumene elemente koji omogućavaju teže ispadanje uređaja iz ruku, a presvučeni su preko aluminijskog dijela koji uređaj i bateriju u potpunosti štiti. Dojam kućišta općenito ulijeva povjerenje u to da se uređaj pri prvom padu neće raspasti jer je čvrst i kvalitetan, a usporedimo li ga sa konkurencijom izgleda elegantnije i ozbiljnije. Sve tipke nalaze se na lijevoj strani uređaja i malo nas je razočaralo to što ne postoji vanjski gumbić za kameru koji bi bio fantastičan na uređaju ovakve kvalitete.
No, pustimo sitnice. Dolazimo do onoga što nas je lagano zaprepastilo – težina. 148 grama čini nam se poprilično teškim. No, dobra je vijest da je težina u potpunosti balansirana pa vjerujemo da pravim muškim korisnicima to nimalo neće smetati. Korisnice nježnijeg spola za njega će se ionako zainteresirati zbog veličine ekrana i funkcionalnosti koju pruža.

Kamera

Uz kameru stiže nam i dvostruka LED bljeskalica, a odmah sa desne strane od kamere nalazi se i zvučnik koji se ističe. No pustimo sad zvučnik. 8 MP kamera ima relativno jednostavno sućelje, niz opcija i (hvalabogu) autofokus. Slike nisu baš izvanredne kvalitete, ali ako smanjimo na 5 MP fotografije će biti osjetno kvalitetnije. Dakle, služi svrsi, ali ne smije se previše očekivati.
Što se tiče video uradaka, radi na Full HD-u 1080p (1920 x 1080) pri 30 fps. Žao nam je reći, ali od ovakve kamere smo očekivali puno više – s obzirom da autofokus ne radi uvijek kako se od njega očekuje, kvaliteta nije savršena, pa opet ako se prebaci u 720p (1280 x 720) video će ispasti bolje.

Multimedija i aplikacije

Iz ove perspektive HTC se sa Senseom apsolutno potrudio dizajn i funkcionalnost ujediniti u svim programima koje su napravili. Ipak, 3.0 verziija ne razlikuje se previše od prošle verzije, ali se zato na HTC Sensationu vide promjena poput Lock screena koji sada ima i 4 opcije za brz pristup i posebno otključavanje da se dođe do njih. Naravno, za informaciju svih korisnika koji nisu imali prilike isprobati niti jedan HTC uređaj, moramo naglasiti da je broj početnih zaslona fiksan i da se ne mogu dodavati ni oduzimati novi. Uz Andorid aplikacije koje možete preuzeti na Android Marketu, standardna oprema multimedije su Music player, Video player, i sve ostalo što dolazi uz standardne Android uređaje.
Baterija

Kao i kod ostalih uređaja koje napaja baterija, vrijeme trajanja ovisit će isključivo o tome za što uređaj koristite. Video snimanje sa 1080p troši dosta baterije, a slijedi ga i fotografiranje. S druge strane, igranje igrica pokazalo je da je baterija izdržljivija od očekivanog pa ju možemo usporediti sa prosječnim surfanjem webom, što je dobro za ljubitelje aplikacija. Isto tako, kada je na opciji „Idle“ neće trošiti puno baterije, a standardne aplikacije poput Gmaila i Twittera moći će slati svoje notifikacije bez bojazni za potrošnjom. Standardnom upotrebom, uređaj će izdržati dva dana i više bez punjača, a korisnici se neće buditi usred noći i dizati iz kreveta kada se sjete da mobitel nije na punjenju.

HTC Sensation čini nam se nešto manje senzacionalan u usporedbi sa konkurenciijom istog cjenovnog ranga na tržištu. Ali, uzmemo li u obzir da prvi izašao od njih, ovaj uređaj je raketa koja će vas usrećiti samim svojim postojanjem. Svi koji si uređaj priušte, moći će odahnuti narednih nekoliko godina i uživati u svim njegovim mogućnostima koje će s vremenom i nadogradnjama postati još veće.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Dual Core procesor, full HD video snimanje, 8 GB microSD u pakiranju
Teži od prosjeka, S-LCD zaslon

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0