08.10.2011.

Samsung Galaxy Ace S5830

Multimedijalni

Ruku na srce, tržište je prepuno Android mobilnih telefona. Gledajući u Samsung Galaxy Ace S5830 ne izgleda nam kao da nam ima nešto novo za ponuditi osim dizajna sličnog iPhone-u, ali svejedno smo ga odlučili recenzirati i razuvjeriti sami sebe – ipak je to Samsung Galaxy.

Operativni sustav, korisničko sučelje i memorija

Galaxy Ace S5830 dolazi sa Android Froyo 2.2 OS-om uz mogućnost nadogradnje na novije verzije operativnog sustava. Korisničko sučelje TouchWiz v3.0 izgleda lijepo i raznobojno te dobro uklopljeno u Froyo - jednostavan je za korištenje, pa primjerice i tipkovnica ima autocomplete mogućnost – dakle samostalno nadopunjavati riječi na hrvatskom jeziku. Interna memorija telefona nije baš pohvalna, ali 158 MB vjerojatno će biti dovoljno za downloadane Android aplikacije koje ćete željeti imati na uređaju. Ipak, snimljene i slikane video-uratke morat ćete pohranjivati na memorijskoj microSD kartici pa ako vam 2 GB (koja ćete najčešće dobiti uz nju pri našim mobilnim operaterima) neće biti dovoljno, možete ju naknadno proširiti sa 32 GB ili malo češće priključivati uređaj i prebacivati stvari na računalo.

Zaslon

3.5“ HVGA touch kapacitivni zaslon sa 165ppi - usporedbe radi, veličina zaslona je ista kao i kod iPhone-a 4. Rezolucija mu je 320x480 piksel
a sa 16 milijuna boja i lijepo prikazuje slike i video materijale. Dovoljno je velik za bilo kakve radnje i akcije i dovoljno precizan i za ljude sa nemalim prstima. Gorilla Glass staklo je veoma popularno kod smartphona u posljednje vrijeme, pa nam tako garantira da se pri prvom (ni drugom, ni trećem) grebanju noktom neće trajno oštetiti. Multi-touch opcija također ne zaostaje i vrijeme odaziva je zadovoljavajuće.

Dizajn

Samsung Galaxy Ace dizajnom podsjeća na iPhone zbog veličine i oblika kućišta te srebrnog obruba sa prednje strane sjajnog crnog plastičnog kućišta, ali i glavnog gumba u sredini ispod zaslona. Kako god, velika je razlika u dodatna 2 gumba sa svake strane jer Samsung Ace nema 4 standarizirana gumba poput večine Android pametnih telefona, nego je Search gumb izostao –s obzirom da velika večina Android korisnika taj gumb niti ne koristi, vjerojatno nikome neće ni pretjerano nedostajati. Zanimljivo je u cijeloj priči da se sporedni gumbi pored centralnog pojavljuju samo kada na uređaju „radi“ zaslon, a kada je zaslon ugašen uređaj bez sporednih gumbiju uistinu izgleda kao iPhone.

Glavna multimedija

Galerija slika je poznata Froyo korisnicima – pruža dovoljno opcija u pregledavanju slika i funkcionira slično kao File manager pa će vaše slike biti pohranjene u svojim mapama i time ćete ih lakše pronaći, a slikane fotke ćete naknadno morati raspodijeliti na računalu.

Video player neće prikazivati 720p video materijale, DivX/XviD također nema (nedostajat će samo veoma naprednim korisnicima), ali učitavat će ono što treba , a to su 3Gp i MP4 video materijale. Zahvaljujući DLNA povezivanju, korisnici će moći svoje fotke i video materijale pregledavati i na kompatibilnim uređajima poput TV-a ili računala sa pravim softwareom (npr. Zadnja verzija Windows Media Playera). Sučelje video playera je toliko pojednostavljeno da nam se čini kao da niti ne postoji. Svi gumbići koji bi smetali pri prikazivanju video materijala su uklonjeni za potpun doživljaj.

TouchWiz Music player ima organizirano sučelje kao i ostali playeri na Androidu do sada, ali za lakšu navigaciju omogućeno je i uklanjanje opcija koje nudi (izvođači, albumi, pjesme, playlista). U ovom playeru ugodno nas je iznadila opcija koja vam dozvoljava da brzo potražite pjesmu koju slušate na YouTube-u ili na Google tražilici, a rezultati za YouTube su prikazani izravno u YouTube aplikaciji na uređaju.

Kamera

5 megapikselna kamera sa maksimalnom rezolucijom 2592x1944 piksela slikat će vrhunske fotografije za takvu vrstu kamere i ispuniti ono što se od nje očekuje. Boje su također prirodne i pri dobrom svjetlu izgledat će realno, kvalitetno i lijepo. Kontrast također ne zaostaje, a ima i smisao za lijepo ulovljene detalje. Ima autofokus, bez kojeg više niti jedan smartphone ne bi smio biti proizveden, a za razliku od svojih prethodnika Galaxy Fit-a i Galaxy Mini ima i LED bljeskalicu te detekciju lica i osmijeha za lakše korištenje pri snimanju fotografija. Za mobitel u ovoj cjenovnoj kategoriji, kamera je vrhunska.

Baterija

Li-Ion 1350 mAh dovoljna je da uz konstatno korištenje uređaja i zahtjevnih funkcija poput surfanja internetom izdrži 24 sata bez punjača. Stand-by vrijeme je do 640 sati u 2G i 420 sati u 3G mreži, ali naravno, trajanje baterija uz ove uvjete uvijek dodatno ovisi o kvaliteti mreže. Vrijeme razgovora unutar 2G mreže biti će do 11 sati i do 6 i pol sati unutar 3G mreže.

Tražite li jednostavan i kvalitetan smartphone za osobne potrebe, Samsung Galaxy Ace sve će ih zadovoljiti. Također, usporedili smo Samsung sa iPhone-om, pa ako si ne želite priuštiti Apple-ov brand iz financijskih razloga (nemojte kupovati kopirane jeftinije verzije preko oglasnika, nije vam to baš pametno) onda je Samsung Galaxy Ace mobilni uređaj za vas. Moramo naglasiti da Android Market ne kaska puno za iTunesima i aplikacijama koje želite imati na svome mobilnom telefonu, pa vjerujemo da ćete ovim mobilnim uređajem biti puno zadovoljniji, a i proći puno jeftinije.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Odlična 5MP kamera, dizajn sličan iPhone-u 4, odličan omjer cijene i kvalitete
Ništa posebno od funkcija - sve što on ima imaju i drugi smartphone-i

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0