21.09.2011.

Sony Ericsson Xperia Play

Multimedijalni

Jedan od najišćekivanijih mobitela ove godine definitivno je Xperia Play, igrača konzola i smartphone u jednom te prvi certificirani PlayStation uređaj! Nekoliko mjeseci prije njegovog izlaska, mogli smo čuti razne informacije sa svih strana, pa smo već bili nestrpljivi upoznati ga i osobno. Ovo je idealan mobitel za ljubitelje igrica, a u nastavku možete pročitati što je tako posebno u cijeloj priči nazvanoj Xperia Play:

Operativni sustav, korisničko sučelje i memorija

Xperia Play hibrid je prijenosne igrače konzole i smartphone-a sa (up-to-date) Android 2.3 Gingerbread operativni sustavom sa mogućnošću nadogradnje i dovoljna je garancija da će ovaj uređaj raditi odlično što se tiće OS-a. Kao i većina novih smartphone-a, Xperia Play ima 1GHz Qualcomm Smapdragon procesor (isti kao i u Xperia Arc-u), 1GB ROM-a, 512 RAM-a i 400 MB interne memorije pobrinut će se da ovaj uređaj pokreće sve aplikacije i igrice koje ćete željeti da rade na njemu, multitasking je također moguć bez smetnji, a i Flash video izgleda bolje nego na drugim Android smartphone-ima. Naravno, ako vam je to premalo, memoriju možete nadograditi microSD karticom do 32 GB memorije, a koliko nam je poznato, dobit ćete jednu od min 2 GB uz kupnju ovog uređaja. Timescape UI (korisničko sučelje) novitet je u cijeloj Xperia priči, a i media izbornik.

Zaslon

4-inčni zaslon FWVGA (854x480) rezolucije na LCD ekranu sa 16 milijuna boja i oslanja se na Bravia tehnologiju. Dolazi sa svim pripadajućim senzorima, a usrećiti će svakog korisnika ovog mobitela do određene mjere – dok uređaj ne iznese van
na jaku svjetlost koja će mu malo otežati gledanje u ekran do mjere da igricu može igrati bez naprezanja očiju. Po pitanju zaslona i njegove svrhe koju treba ispunjavati (svjetlost, kontrast i oštrina) Sony Ericsson je napravio bolji posao na Xperia Arc-u.

Dizajn

Dimenzije su 119 x 62 x 16 millimetara, a težina 175 grama, osjetno, ali i očekivano teži od prosječnih smartphone-a. Iako plastičan, Xperia Play daje čvrst osjećaj kada ga držimo u ruci. Bilo nas je strah da će krckati pri našem stiskanju za vrijeme igranja, ali pozitivno smo se iznenadili jer je dosta ugodan za igranje. Igrači dio sučelja je posebna fiička tipkovnica na izvlačenje i sličan je Playstation Portable-u. Razlika od PSP-a je u tome što Xperia Play ima i dvostruki touchpad koji je, zajedno sa ostatkom igračeg sučelja, napravljen precizno. Između dvaju touchpadova smjestile su se i analogne pločice za igru koje reagiraju na dodiir na sličan način kao i kapacitivni ekran, a u sredini imaju udubljene točke zbog kojih će korisnici imati dobar dojam upravljanja bez gledanja u same komande. Naravno, konzola će pri igri zahtjevati preciznost, pa će samo navika omogućiti da neke od komandi ne aktivirate bez namjere za vrijeme igre. Ostatak sučelja Xperie Play je gotovo jednak Xperia Arc-u, o kojem smo već pisali, pa je naš sveukupan dojam dizajna na najvišoj razini. Što se tiče strukturalnih mana ovog uređaja, moramo priznati da ih nismo uspjeli naći iako smo ih posebno tražili pri izvlačenju tipkovnice da vidimo hoće li biti neravnomjerno.

Igranje, multimedija i aplikacije

Uređaj ima Adreno 205 grafičku karticu koja omogućuje Scalable Vector Graphics (SVG), a rezultat je odlična reprodukcija slike kako pri igricama tako i pri standardnoj smartphone upotrebi. Samo igranje igrica je slično kao i na Playstation 1 ili Playstation 2 zbog grafičkih sličnosti, ali vidi se da igrice imaju odlično razrađene pojedine elemente koje će vam vizualno izgledati možda još i bolje nego na PSP uređajima. Naravno, korištenje ovakvog touchpada koji je svima nov (a pogotovo ljubiteljima PSP-a koji su do sada imali naviku igranja na joysticima) zahtjevat će strpljenje i (kako smo već rekli) navikavanje dok se ne dobije ona preciznost za igranje.

Posebno za Xperiu Play, Sony Ericsson ostvario je suradnju sa raznim proizvođačima igara među kojima su i Sony Computer Entartainment, Electronic Arts, Gameloft i ostalim zvučnim imenima iz područja gaming industrije. Neke igre su prenesene sa postojeće PSP platforme (FIFA 2010 za Android) i za njih su posebno izrađeni dodatni nivoi igranja, ali osim obećanih 60 igara koliko ih Sony Ericsson obećaje u narednim mjesecima, najavili su ih još! Tako igrice možete skinuti sa Get Games marketu koji sadrži igrice isključivo za Xperiu Play, a nove igre se na njega dodaju skoro na dnevnoj bazi. U jeku Facebook igara koje su trenutno najjaktualnije, moramo posebno naglasiti da sa ovim uređajem dobivate i kompletnu The Sims 3 verziju igrice.
Što se testiranja igara i performansa mobitela tiče, igranje je bez neugodnih prekida, a to je riješeno upravo na način da se pojedine veće igrice učitavaju za igru dulje vrijeme.

Od ostalih aplikacija na mobitelu, tu su Media server za lakšu sinhronizaciju sa PC-em (pa i sa povezivanjem sa PS3), OfficeSuit za pregled office dokumenata, PlayNow za mutlimedijalne materijale, Playstation Pocket za pregled igara, Postcard za geo-caching, Sync za backup na serveru, već spomenuti Timescape – pregledna aplikacija za društvene medije i komunikaciju putem njih, TrackID i Xperia Play aplikacija za igranje i preuzimanje PS igara.

Kamera

5 MP i 720p HD (rezolucija 1280x720 px) na prednjoj kameri omogućavaju dobru kvalitetu snimljenog foto i video materijala. Dodatna kamera za video-calling ima VGA rezoluciju od koje možete očekivati da sugovornik neće vidjeti nedostatke na vašem licu koje vaša glavna kamera definitivno neće ignorirati. Još će ih snimiti i u High Definition kvaliteti... Uređaj ima LED bljeskalicu, koja nažalost nije dovoljno jaka za neke fotografije visoke kvalitete pa će slike ipak izgledati tamnije od prosjeka i malo svjetlijih boja. Sve u svemu, zadovoljavajuća kamera i još uvijek bolja od tržišnog prosjeka.

Baterija

Li-Polimerska baterija od 1500 mAh može izdržati više od prosječnih pametnih telefona, a to znači da ćete imati oko 22 sata uporabe malo zahtjevnije od standarda, dok Sony Ericsson obečaje 5,5 sati besprekidnog igranja. Nama dovoljno!

Svi zaljubljenici u mobilnu tehnologiju i igrice zaljubit će se i u ovaj uređaj koji će ih pratiti svuda. Pregršt igara sa PSP platforme na raspolaganju, zajedno sa dobrom baterijom, dovoljan je razlog da si priuštite ovaj super smartphone. Nama se na testiranju veoma svidio, ali nam šef ne da da ga kupimo jer je toliko dobar!

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

PSP konzola na smartphone uređaju, ok baterija, kvalitetan dizajn
Zaslon lošiji na jakome svjetlu

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0