21.09.2011.

HTC EVO 3D - prvi susret

Multimedijalni

Stigao je novi smartphone koji impresionira 3D tehnologijom. Tražite li mobitel koji će vam proširiti vidike i iskustvo pri upotrebi, a istovremeno vas uvjeriti da sjedite u 3D kinu, EVO 3D bi mogao biti upravo za vas. Imamo priliku prvi vam prenjeti ono što nas se na njemu najviše dojmilo:

Operativni sustav, korisničko sučelje i memorija

EVO 3D dolazi sa zadnjom verzijom Androida 2.3.4 koju ćete naknadno moći nadograditi na mobitelu. 1.2GHz dual-core Snapdragon procesor sa 1GB RAM-a biti će dovoljno da besprijekorno uživate u performansama ovog odličnog mobitela. Moramo naglasiti da je EVO 3D zapravo verzija odličnog HTC Sensationa sa nekoliko noviteta – 3D ekran i više RAM-a, ali nešto manje kvalitetnom kamerom (koja može snimati 3D slike i video), težim i debljim kućištem te baterijom koja će se lakše potrošiti (3D je ipak 3D). Ima (samo) 1GB interne memorije pa ćete ju definitivno morati nadograditi microSD karticom (do 32GB) želite li iskoristiti sve što vam ovaj supersmartphone omogućava.

Kamera i 3D efekt

Glavna kamera i dodatna prednja kamera imaju 5 megapiksela što nije 8 megapiksela poput HTC Sensationa, ail svejedno izgleda dovoljno kvalitetno i bistro iako se boja čini malo isprana. Uz glavnu kameru tu su još i autofokus i dual-LED bljeskalica koja će poslužiti svrsi kojoj su namjenjeni. U mogućnosti je snimati 2D i 3D slike i video što vam ni ne moramo govoriti koliko je cool.
Video snima na 1080p@24fps u 2D i još uvijek kristalno jasna rezolucija 720p@30fps u 3D efektu. Prebacivanje iz 2D u 3D efekt je jednostavno - kada vam 3D efekt neće trebati, moći ćete ga isključiti na bočnoj strani mobitela na posebnom gumbu i prebacit ga u „običan“ 2D efekt, a kreativno dodavanje efekata možete napraviti sa Tiltshift Effect-om koji zamagljivanjem određenih dijelova slike može postići dojam makete. Slikanje i snimanje je također moguće i bočnim gumbom. Naravno, mislite li se igrati sa 3D kamerom, imajte na umu da ćete svoje video-uratke moći producirati isključivo na uređajima koji također podržavaju 3D tehnologiju, inače to neće imati smisla. Dakle to će najčešće biti upravo vaš mobitel, ili 3D televizor ako ga imate (+ one čudne naočale). Uz doživljaj 3D efekta, ovaj mobitel dolazi sa Stereo Surround zvukom koji će vas gotovo uvjeriti da upravo sada sjedite u 3D kinu.

Zaslon

4,3-inčni qHD zaslon sa 3D multi-kapacitivnim stereoskopskim ekranom koji za razliku od TV 3D uređaja ne zahtjeva nikakve čudne naočale da biste u ovome efektu uživali. Dovoljno je gledati ga pod određenim kutem na koji ćete se brzo priviknuti jednom kad ga jednom ulovite. Kada se 3D efekt prikazuje na ekranu, pokušava se prilagoditi spajajući dvije slike na zaslonu, pa će se rezolucija koju uređaj inače pruža (540x960 piksela) smanjiti –očekujte to ponajviše pri igranju 3D igrica koje će također zahtjevati mirnoću vaših ruku zbog određenog kuta gledanja. Meniji iz korisničkog sučelja nažalost nisu podložni 3D tehnologiji pa bi to moglo pokvariti dojam. Naravno, ne moramo posebno govoriti koliko je uzbudljivo gledati 3D materijal na tako velikom mobitelu jer slike i snimljeni materijal izgledaju uistinu realno i fantastično! Žao nam je što s vama ne možemo podijeliti iskustvo jedinstvenih 3D fotografija i video-materijala, ali naši monitori ne bi to vjerno prenjeli... Imate li se priliku susreti s ovim uređajem (makar u Vip dučanu), obavezno isprobajte 3D efekt!

Baterija

Trajanje baterije nakon punjenja ovisit će o uporabi uređaja, ali i o činjenici da li je 3D efekt uključen. Li-Ion baterija od 1730mAh jedna je od najjačih na tržištu koju koristi jedan smartphone uređaj. No ipak, ako ćete igrati 3D igricu sat vremena, primjetit ćete da vam se baterija podosta ispraznila, pa se nakon 2 sata 3D aktivnosti baterija ispraznila za dobrih 50%. Čak i kada uređaj nije u funkciji, žeđ ovog uređaja za baterijom je nadprosjećna. Standby traje do 355 sati, ovisno o mreži i uvjetima u kojima se nalazi, dok će u razgovoru izdržati do 7 i pol sata.

Dizajn

Naravno, sa svim svojim boljkama zaslona, dodatkom prednje kamere i stereostopskim ekranom, HTC je bio prisiljen povećati debljinu ovog uređaja na 12,1 milimetar. Prije svega drugog, primite li ga u ruke, primjetit ćete njegovu težinu koja slijedi 3D tehnologiju, a sa svojih 170g iznenadit će korisnike. Dizajn je sam po sebi jednostavan, pa ga karakterizira crno sučelje i 4 Android klasične tipke u podnožju kućišta koje nisu fizičke nego reagiraju na dodir. Stražnja strana mobitela, osim istaknutih dviju kamera (zbog snimanja 3D efekta), ima karakteristične dijagonalno udubljene linije koje daju dojam hrapavosti. Mobitel prirodno leži u ruci zahvaljujući tvrdoj plastici i gumenoj površinskoj zaštiti koja se brine za to da vam uređaj slučajno ne ispadne iz ruke. Od portova koje posjeduje, tu je i novi MHL port koji objedinjuje HDMI i microUSB.

Iako je ova 3D mobilna tehnologija vrijedna pažnje svakog ljubitelja, ona je još uvijek u povojima pa sa svojim predivnim efektom zahtjeva neke druge žrtve - ukupne karakteristike uređaja odlične su, ali oni nedostaci poput trajanja baterije mogle bi biti problem ne namjeravate li uređaj puniti češće i kabel nositi sa sobom. HTC EVO 3D je s razlogom među najboljima u kategoriji na tržištu zahvaljujući karakteristikama sličnim odličnom HTC Sensationu, a smatrate li da vam 3D još u životu nije neophodan, preporučujemo vam ipak drugonavedenog ljepotana čija će vam baterija potrajati dulje. Sve u svemu, EVO 3D je divna igračka koja će pronaći svoje vlasnike i nikoga neće ostaviti razvnodušnim, a možete ga naći u Vipnetu koji je njegov ekskluzivni zastupnik.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

4,3" zaslon, 3D snimanje i reprodukcija, 2D HD efekt
Baterija se brže prazni (3D), veće dimenzije

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0