17.09.2011.

Nokia E6 (E6-00)

Poslovni

Prva asocijacija kada vidimo ovaj telefon je – Blackberry? Kako i ne bi, kada je primjena skoro ista, ali opet, dosta različita. Ovo je profesionalni poslovni mobitel koji će svojim korisnicima pružiti sve što im u tom segmentu treba, bez iznimke. S obzirom da dolazi nova era u kojoj će touch smartphone-i pokoriti svijet, ovaj je jedan od rijetkih mobitela sa „pravom“ QWERTY tipkovnicom koji će preživjeti. Zanima li vas zašto, nastavite čitati.

Nokia je poznata po kvalitetnim mobitelima koje nećete promijeniti jer su se pokvarili, nego jer želite noviji mobitel. Stručnjaci smatraju da su serija X i E njezine (trenutno) najbolje linije proizvoda koje nude na tržištu. E6 prvi je QWERTY pametni mobitel sa touch ekranom na tržištu i time je zaslužio našu pažnju:

Operativni sustav, sučelje i memorija

E6 korisnici uživat će u Symbian Anna OS-u koji od svog prethodnika ima dosta popravljenih nedostataka kako na tehničkom dijelu, tako i na vizuali. Za one koji nisu upoznati sa detaljima ovog OS-a, Symbian ima puno manje zahtjeve od Androida i iOS-a kada se radi o memoriji i procesoru (ali i o potrošnji podatkovnog prometa), pa E6 ima 256 MB RAM-a i ARM 11 procesor sa 680 MHz-a i 1GB ROM-a te funkcionira upravo onako kako bi smartphone trebao funkcionirati, a njegov odaziv na akciju korisnika je trenutačan. Osim što je s ovim karakteristikama brži od svih svojih prethodnika, E6 je dobio još neke novitete kojima može konkurirati svim dosadašnjim poslovnim smartphonima, a jedan od njih je i besplatna A-GPS navigacija, glasovno navođenje i Ovi / Nokia karte (moguća je i offline navigacija, ali morate biti sigurni da su vam potrebne karte prethodno skinute). Interna memorija je 8 GB što je i više nego pristojno za jedan poslovni mobitel, dok je nadogradnja moguća do 32 GB putem microSD kartice.

Dizajn, kućište i tipkovnica

Dimenzije E6 su 115.5 x 59 x 10.5 mm, a težina 133 grama. Dizajn ovog mo
dela slijedi liniju svojih prethodnika i nema novih dizajnerskih pomaka, što je zapravo – pametno. Istraživši mišljenja svojih korisnika, pokazalo se da su veoma zadovoljni izgledom prošlih linijskih proizvoda te samim dizajnom i ergonomijom, pa je kućište E6 napravljen od lijepog nehrđajućeg čelika. Njegova će elegancija, a istovremeno i robusnost, izazvati zavist kod vaših poslovnih kolega. Dolazi u srebrnoj, crnoj i bijeloj boji, pažljivo odabranoj prema željama skupine korisnika.
QWERTY tipkovnica izravno na mobitelu ima hrvatske dijakritičke znakove (nitko više neće znati gdje ste dok odgovarate na mailove) i omogućava korištenje jednom rukom (touch kapacitivni smartphone koji možete koristiti jednom rukom!), a osim dva gumba koja na mobitelu nedostaju (vidi odjeljak Zaslon) nema pretjeranih promjena na njoj - tipkovnica je i daljeraspoređena u 4 reda i mekana za korištenje, a sms poruke, mailove i statuse na Facebooku i Twitteru pisat ćete brzinom svjetlosti.

Zaslon

2.46-inčni TFT kapacitivni touch zaslon gustoće 328ppi (više nego iPhone 4) dolazi u 16 milijuna boja, pa će ovaj mali i oštri zaslon, sa 5 početnih zaslona, ispuniti svoju zadaću i očekivanja poput kontrasta i vidljivosti na danjem svjetlu. Da, dobro ste pročitali – istovremeno stvarna QWERTY tipkovnica, ali i kapacitivni dodirni zaslon (još ne možemo vjerovati). Gorilla Glass mu omogućava otpornost na oštečenja ili pucanje pa ne morate bojati da će se oštetiti poput „običnih“ pametnih telefona. Na dodir također reagira odlično pa ima dodirnu mogućnost zumiranja sadržaja. Ipak, jedna od razlika E6 od svojih prethodnika su „Options“ i „Menu“ gumbi kojih nema više na fizičkom dijelu tipkovnice, nego umjesto toga do njih ćete doći preko touch-a na zaslonu. Novi korisnici ovakve vrste mobitela s time neće imati nikakvih problema, dok će se oni iskusni na ovu promjenu morati prilagoditi.

Kamera i multimedija

8 megapiksela pri snimanju videa i fotografiranju još uvijek se čine kao pravo čudo među korisnicima pametnih telefona. Ovo je jedan od mobitela koji je u tome području na najvišoj razini kvalitetom, a istovremeno je u mogućnosti to izraziti i pri snimanju 720p HD video uradaka koji će i na tom malom zaslonu izgledati fenomenalno u svojoj reprodukciji. Kamera također ima dual-LED bljeskalicu. Ipak, jedini nedostatak u ovoj priči su autofokus i bočni gumb za kameru kojih nema pa bi samo nepomičnost pri snimanju i slikanju dala onu najbolju kvalitetu koju ćete od ovakvog mobitela očekivati, a pri drhtavici ili prevelikoj blizini će uradcima ipak smanjiti kvalitetu. Ovaj nedostatak odlično pokriva i druga, prednja VGA kamera koju uređaj ima, pa imate i mogućnost video-callinga koje mnogi pametni telefoni (i dalje) nemaju. Ovo nije multimedijalni telefon, ali će definitivno zadovoljiti sve osnovne potrebe poslovnih korisnika. Osim standardnih Music i Video playera te njihovih uređivači slika, E6 ima Web TV te podržava Xvid i DivD video formate (i naravno, one u 720p HD rezoluciji).

Aplikacije i widgeti

Već spomenuto ranije u tekstu, ovaj je pametni telefon namjenjen poslovnim korisnicima kojima multimedija nije pretjerano bitna, ali je zato bitno da na mobitelu sve vezano uz posao funkcionira savršeno – integrirani e-mail klijent je dosta jednostavan za uporabu (jednostavniji i od svojih prethodnika), QuickOffice alat za pregled i uređivanje dokumenata podržava Microsoft Office Word, Excel i PowerPoint u dokumentskim verzijama do 2003.godine, dok uređivanje dokumenata novije vrste ne uspijeva baš savršeno. Adobe Reader brine se za učitavanje pdf dokumenata. Od ostalih integriranih alata tu su još i kalendar (koji je malo vizualno izmjenjen i ima mogućnost sinhronizacije s Microsoft Outlook-om i Google Mail-om), kalkulator, diktafon i zabilješke. Aplikacije za društvene mreže također su dostupne, a i preglednik koji donosi Symbian Anna jednostavniji je za pregledavanje i pretraživanje internetskih stranica. Za sve aplikacije koje bi korisnici željeli imati, a nisu dobili sa mobitelom, moguće ih je naći na Ovi trgovini.

Sigurnost

Podržana je većina najpoznatijih sigurnosnih, enkripcijskih i autentifikacijskih značajki za e-poštu, a osim sigurnog intranet pristupa, mogućnosti zaključavanja uređaja i brisanja memorije, E6 uključuje i više od 25 Microsoft Exchange ActiveSync značajki.
Povezivost i prijenos podataka

Kada se radi o povezivosti, Nokia nije bila škrta; na raspolaganju su GPSR, EDGE, i 3G sa HSPA (HSDPA cat9, najveće brzine do 10,2 Mbps i HSUPA cat5 2.0 Mbps, WLAN IEEE802.11 b/g/n koji je zapravo već standardan, a tu su još i mogućnosti poput podatkovnog modema, hotspot spajanja te podrška za MS Outlook sinkronizaciju kontakata, kalendara i bilješki. Za prijenos podataka možete korisiti Bluetooth 3.0, microUSB (USB 2.0) priključak, dok AV priključak od 3,5 mm ima podršku za TV izlaz.

Baterija i dodaci

Kapacitet Li-Ion baterije od 1500 mAh ovisno je o mrežama u kojima se nalazi. Standby vrijeme je do 681 sat u 2G i do 744 sata 3G mreži, dok je maksimalno vrijeme razgovora do 14,5 sati u 2G i do 7,5 sati u 3G mreži. Od dodataka sa uređajem dolazi njegov vlastiti standardizirani punjač, microUSB kabel (preko kojeg se uređaj može puniti, ali za samostalno i brže punjenje trebat ćete kupiti adapter) i slušalice.

Ovo je pravi mobitel za poslovne korisnike – pojednostavljenje alata za svakodnevno korištenje, spajanje funkcionalnog s korisnim te spajanje fizičke QWERTY tipkovnice sa zaslonom na dodir omogućit će vam bezbrižnije korištenje (pametnog) mobilnog telefona u poslovne svrhe i neometanu komunikaciju. Naravno, usput će ga biti lijepo i pokazati. Poslovni korisnici biti će njime i više nego zadovoljni.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Prvi QWERTY smartphone sa multitouch zaslonom, 8mpx glavna te prednja VGA kamera
Kamera nema autofokus, manje aplikacija u store-u u usporedbi sa iOS i Androidom

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0