15.09.2011.

Sony Ericsson Xperia Arc

Multimedijalni

Jeste li ikada zaboravili doma svoj digitalac kada ste otišli na neko druženje ili putovanje pa ste slikali i snimali mobitelom i istovremeno proklinjali činjenicu što nema toliko savršenu rezuluciju i što slike neće biti tako kristalno čiste? Ljubitelji multimedije, odahnite! Sada možete imati sve, jer Sony Ericsson je lansirao predivan Xperia Arc čije će vas performanse naprosto oduševiti!

Hrabri prvi korak prema Android operativnom sustavu Sony Ericsson je napravio prije nekoliko godina sa Xperia X10 pametnim telefonom – njegov veliki ekran, unaprijeđene aplikacije za društvene mreže i stilizirana verzija Google-ovog operativnog sustava bili su obečavajući iako se kasnije pokazalo da su očekivanja bila ipak malo previsoka. No, prvi mačići se u vodu bacaju pa je Sony Ericsson do danas unaprijedio svoj razvoj smartphonea i stvorio i jedan od najprivlačnijih mobitela na tržištu.

Operativni sustav i memorija:

Sony Ericsson Xperia Arc ima Google-ov Android 2.3.2 Gingerbread operativni sustav sa mogućnošću nadogradnje. Iako ima single-core 1GHz Scorpion procesor, uspješno podržava momentalan odaziv na akciju korisnika bez obzira na broj upaljenih aplikacija u tome trenutku. Novitet je odvojeno korisničko sučelje i operativni s
ustav pa se očekuje da će nadogradnja Androida biti puno brža nego do sada. Memorija telefona je do 320 Mb, a proširiva sa MicroSD karticom do 32 Gb što garantira gotovo neograničenu zabavu i najzahtjevnijem korisniku.

Dimenzije i kućište:

Tanak je tek 8,7 milimetara, ostale dimenzije su 125,0 x 63,0 milimetara, a težina 117,0 grama. Ergonomija ovog plastičnog kućišta je pohvalna zbog lagano zakrivljene poleđine pa ga uistinu ne želite ispustiti iz ruku, dok se sam mobitel ipak čini pomalo krhko, kao da će pri prvom padu završiti u komadima. No dobro, to nam se ipak samo čini. Kućište je pomalo staklenastog odsjaja pa će vas impresionirati njegova ujednačenost sa ugašenim zaslono jer zajedno daju dojam umirujuće površine mirnog jezera.

Zaslon:

Jedna od najboljih karakteristika ovog mobitela je 4,2-inčni (854 x 480 piksela) multi-touch Bravia zaslon sa 16 777 216 boja, koji je napravljen u uskoj suradnji sa SONYjem. Sustav Bravia Engine-a je predstavljen kao sustav koji gledatelju projicira optimalne i prirodne boje, kontrast, oštrinu te smanjuje šumove. S obzirom da je napravljen kao LED-backlit TFT LCD ekran, uspješno prkosi i najjačim sunčevim zrakama iako ne funkcionira na principu jarkog osvjetljenja (poput npr. AMOLED zaslona koji koristi večina Android mobitela) pa omogućava gledanje bez naprezanja očiju. Još jedna boljka u nizu je tzv. Wide-screen ekran na kojem je reprodukcija filmova moguća bez onih crnih pozadinskih traka. Kao šećer na kraju, ovaj zaslon ima posebnu zaštitu od pucanja, točno iznad posebnog mineralnog stakla koji je otporan na ogrebotine.

Kamera i povezivanje:

Ono što će vas najviše oduševiti je njegova kamera razlučivosti 8,1 megapiksela sa Sony Exmor R optičkim senzorom (koji je toliko nov da tek dolazi u digitalce) snima dobre fotografije pri jako lošem osvjetljenju, a s obzirom da ima ugrađenu i bljeskalicu (LED light) možete s njim i na koncerte znajući da će slike biti odlične. Osim ugrađenog face-detectiona i efekta za crvene oči (koji se pokazao nedovoljno efikasnim) kamera je sposobna snimati video i reproducirati ga u HD kvaliteti pa Xperiu Arc možemo nazvati i mini HD TV-om. Ono što bi trebalo obradovati svakog budućeg korisnika je činjenica da će, osim standardnim gumbićem sa strane, svaku fotku moći snimiti dodirom bilo gdje na ekranu, što omogućav brzu reakciju u neočekivanim trenucima (možda njime snimite i zvijezdu padalicu). Također, ovaj smartphone ima HDMI utor koji omogućava povezivanje sa vanjskim uređajima i omogućuje izravno (live) prikazivanje svega što u tom trenutku radite – hvalite se slikama, videom, novim rekordom u Angry Birds ili majorshipima na Foursquare-u. Osim HDMI utora tipa D, mogućnosti povezivanja su i aGPS, Bluetooth Stereo (A2DP), WLAN, Google Maps, USB 2.0, te 3,5 mm audiopriključak.

Baterija:

Nekima će ovo biti najslabija karika ovog odličnog uređaja, dok će se to nekima činiti kao jedna kap u moru svega odličnog što ovaj pametni telefon nudi. Baterija će izdržati 7 sati razgovora, a to je ovisno o uvjetima mreže i ostalim utjecajima. Mislite li se aktivnije zabavljati na ovome mobitelu, surfati internetom, gledati video materijale ili koristiti Google Maps, trebat ćete puniti ovu mutimedijalnu igračku više od jedanput dnevno. Prosjećni korisnici ovog uređaja za to neće imati potrebe.


Moramo se pohvaliti da smo ovaj uređaj dobili u ruke i prije nego što je puštena u prodaju na ovim prostorima. Bila je to ljubav na prvi pogled, a testiranje je potvrdilo naša očekivanja. Svojom kvalitetom i performansama na tržištu smartphonea uspješno konkurira novim uređajima i vjerujemo da će zadovoljavati potrebe svojih korisnika još dugo dugo vremena.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Tanko ergonomsko kučište, 8,1 MP kamera sa najnovijim senzorom
Slabija baterija, čini se krhkim

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0