23.02.2011.

LG Optimus 2X

Poslovni

Ako upola provodite vrijeme surfajući Internetom kao mi, sigurno ste naletili bezbroj puta na neki tekst u kojem prvi komentar čitatelja glasi: 'FIRST!' ili u hrvatskoj inačici – Prvi (sam)!

Nije nam jasno zašto se toliko pojedinci trude ostaviti prvi trag na stranici za komentiranje, ali jasan nam je LG-jev povod – nekad je zaista važnije biti prvi, a ne i bolji. Naime, LG Optimus 2X prvi je komercijalno dostupan smartphone sa 1GHz dual-core Nvidia Tegra 2 chipsetom – i samo zbog toga im vrijedi čestitati.

Prošlog ljeta pričali smo o tome kako LG osmišljava Optimus liniju mobitela, na čijem čelu će biti snažan mobitel sa dual-core chipsetom iz Nvidie, koja je u to vrijeme prodavala svoju Tegra 2 platformu. Oboje su tada bili primljeni sa povećim skepticizmom...LG zbog njihovog konstantnog 'izbacivanja' dosadnih feature mobitela, a Nvidia zbog činjenice da su onda već Qualcomm, Samsung i TI imali svoje dual-core chipsetove u izradi, puno jače od već dostupne Tegre 2.

Zbog toga i LG i Nvidia čvrsto drže fige da će im prvi-smo-na-tržištu fora upaliti, jer se Nvidia žarko želi probiti u mobilnu industriju, a LG se zaista treba po nečemu istaknuti. Pa, što smo dobili?
LG Optimus 2X trebao bi biti najsnažniji Android na tržištu, no što taj famozni dual-core zapravo može?

Dizajn
Mobitel je kvalitetno napravljen, teži 140 grama, i graniči sa pridjevom 'velik', no 11mm debljine ga spašava. Ipak ga sa gotovo 124mm dužine, ne možemo svrstati u mobitele 'normalne' veličine.
Sprijeda se nalazi veliki ekran od 4 inča sa rezolucijom od 480x800 piksela. Slika je odlična, zahvaljujući IPS-LCDu, što je trenutno jedna od najboljih LCD tehnologija. Tu ćemo pronaći i kameru za video pozive.
Ispod ekrana se nalaze četiri klasične Android tipkice – menu, home, back i tražilica.

Na poleđini se nalazi 8MP kamera sa LED bljeskalicom koja je dizajnirana tako da prelazi u srebrnu liniju koja se proteže sredinom mobitela, na kojoj je i poznati Googleov brand.

Sastrane se 'ne događa' puno toga – imamo tipke za glasnoću na desnoj strani i tipku za paljenje/gašenje na vrhu, kao i audio jack i HDMI port. Na dnu se nalazi microUSB ulaz i dva stereo zvučnika.

Sučelje i rad

LG nije pretjerano zamaskirao Android 2.2 Froyo sučelje – i dalje imamo na dnu ekrana dock, u kojem možemo pronaći prečace za telefoniranje, kontakte, poruke, glavni menu ili homescreen, ovisno gdje se nalazine u sučelju.

Kao i kod svakog Androida pronaći ćete gomilu widgeta, kratica, foldera...koje možete staviti na homecreen.
Prikaz glavnog menua možete promjeniti iz grid viewa u stranice, a skrolanje i ukupan rad sučelja je zaista gladak – nešto što smo mogli i očekivati od trenutno najjačeg Androida na tržištu. Bez obzira na to koliko aplikacija pokrenemo odjednom, nismo mogli zagušiti procesor.

Više se neće pričati o tome tko ima veći ekran na mobitelu, već o tome imate li dual-core ili ne.
Jedina njihova prednost za sada je ta što mogu snimati i reproducirati Full HD 1080p filmove. Kvalitetniji videi su zgodna stvarčcia, ali realno – razlika između HD 720p videa i Full HD-a, i nije toliko velika, pogotovo ako ga ne gledate na Full HD ekranu.

Štoviše, imamo mobitele sa jednom jezgrom koji navodno mogu snimati 1080p isječke, poput novog Samsung Infusea, samo zato što je 1.2GHz Hummingbird chipset dovoljno jak da je Full HD moguć. Glavna prednost dual-corea će biti kada ćemo imati software posebno kreiran za takvu vrstu chipseta.

Slika 5042

Kao što vidimo iz gornje slike, između prošlogodišnjeg najboljeg mobitela, Samsunga Galaxy S, i LG Optimusa 2X postoje dosta velike razlike.
Optimus 2X bio je bolji u gotovo svim testovima, osim u testu 3D grafike, u kojem je imao samo 13% više fps-a od Galaxy S-a.

Poruke, Internet i povezivost

LG Optimus 2X poruke prikazuje kao i većina novijih mobitela danas – u tzv. threaded viewu, što je ujedno postao i standard. Možete ih pisati i u okomitom i horizontalnom položaju, bez većih poteškoća (kao što je to bilo na prijašnjim modelima) zahvaljujući dobro raspoređenoj on-screen tipkovnici.

Surfanje Internetom je odlično – bez ikakvih problema, glatko skrolanje, zumiranje, bilo sa double ili pinch zumom... Učitavanje Flasha je brzo, pa nema onog napornog čekanja da se neka stranica 'posloži' kako treba.
Što se tiče povezivosti, Optimusu 2X apsolutno ništa ne fali, tu su 3G, A-GPS, Wi-Fi, Bluetooth, DLNA i HDMI port.

Kamera
LG Optimus 2X može se pohvaliti 8MP kamerom, koja ne samo da ima puno piksela, već je sasvim sposobna usnimiti Full HD video. Sučelje kamere se možda na prvi pogled čini prenatrpano, jer zaista imate jako puno opcija.
Slike su dobre kvalitete iako će ih vani oblačno vrijeme učiniti malo mutnima. No čim se pokaže sunce, slike su jasne i izoštrene.

Full HD 1080p video isječci su prosječni kada se radi o oštrini i bojama, ali ističe se količinom detalja. Također, ako se pomičete lijevo-desno dok snimate 1080p isječke, slika postaje naglo svijetlija ili tamnija, jer telefon stalno mjeri ekspoziciju i prema tome podešava boje. Vidjeli smo mobitele koji to bolje odrađuju, no opet, ovo je prvi koji treba obraditi toliku količinu podataka.
Video snimka od pola sata će vam zauzeti oko 2.5GB od ukupno 8GB interne memorije, što je sasvim pristojno.

Baterija
Iako bi možda pomislili da će vaš dual-core potrošiti bateriju prije nego što uopće možete izreći '1500mAh', prevarili biste se. Optimus 2X izdrži 8 sati u 3G modu, a pri standardnoj upotrebi baterija ne traje ništa kraće nego kod ostalih Android uređaja. Isto tako, ne brinite se oko zagrijavanja, kada ga malo opteretite, jednako malo se i zagrije, ali to je manje nego što se zagrije primjerice HTC Desire HD ili Sony Ericsson Xperia arc (oboje imaju Snapdragonove chipsete druge generacije).

LG Optimus 2X nema 'famozan' dizajn, niti mu igdje piše da je dual-core, ali čim ćete ga primiti u ruke, osjetiti ćete da je ipak sa ovim Androidom nešto drugačije. Dovoljno je i kratko korištenje, surfanje Internetom, snimanje videa..da se zaključi kako je ovo najsnažniji Android do sada. Drugi će ga dostići uskoro, no Optimus 2X je prvi. A u svijetu geekova, samo prvi dobivaju bodove.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Dual-core procesor, brzina
Osrednja kamera

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 3
Teo
03:04
24. listopad 2011.

Super brzo i glatko radi. Reproducira moje HD filmove, touch screen odlican. Dodatne aplikacije koje sam skinuo sa Marketplacea su mi s kratile trajanje baterije.

Teo
03:04
24. listopad 2011.

Super brzo i glatko radi. Reproducira moje HD filmove, touch screen odlican. Dodatne aplikacije koje sam skinuo sa Marketplacea su mi s kratile trajanje baterije.

LEJLA
09:55
07. svibanj 2011.

SUPER MOBITEL!