15.11.2010.

Nokia N8

Multimedijalni

Najnoviji Symbian^3 smartphone operativni sustav s moćnom 12 megapikselnom kamerom koja ima xenon blic i mogućnost snimanja HD videa osigurali su Nokii N8 poziciju na samom vrhu u odnosu na dosadašnje telefonske uređaje iz obitelji te finske tvrtke. Iako su navedene karakteristike sasvim dovoljne da nas novi mobilni uređaj obori s nogu, on i u drugim postavkama opravdano učvršćuje svoj status. Tako bi touchscreen s mogućnošću zoomiranja pomoću dodira prstiju, GPS s besplatnim navigacijskim softverima i kartama, 16 GB memorije i izvaredno trajanje baterije trebali riješiti svaku nedoumicu ako ste imalo posumnjali da se radi zaista o savršenom telefonu.

Operativni sustav i kamera kao najjače karakteristike

Nokia je s novim Symbian^3 operativnim sustavom dobrano zakoračila u budućnost, a njenim će konkurentima trebati pozamašna količina energije da je dostignu. N8 je prvi uređaj koji koristi novi operativni sustav, a novitet je dobro popraćen spektakularnom 12 megapikselnom kamerom. To su ujedno najjače karakteristike (iako ne jedine) mobitela kojima je Nokia ponovo potvrdila status najboljeg svjetskog proizvođača mobilnih uređaja.

Privlačna klasika
Privlačan dizajn može se najbolje opisati kao klasični oblik čije naličje najviše prednosti, naravno, daje touchsreenu čija veličina od 3.5 inča dijagonalno upotpunosti odgovara ekranu Iphonea 4.  Također, gotovo je istine duljine i širine kao iPhone 4, međutim, mnogo tanji. Aluminijsko tijelo, presvučeno posebnom bojom otporom na oštećenja odnosno ogrebotine, vrlo dobro prianja u ruci. Dolazi u plavoj, zelenoj, narančastoj i srebrnoj boji. Još jedan rijetka značajka odnosi se na bateriju koja se, upotpunosti prekrivena metalnim kućištem, zapravo ne može ukloniti. Baterija, iako veličine tek 1200 mAh, bilježi izrsno trajanje i u tom smislu N8 nadmašuje i najbolje smartphone uređaje čak prilikom korištenja Wi-Fi-ja i GPS-a.  SIM i memorijska kartica mogu se smjestiti u utore na jednoj strani mobitela.

Vrhunski vizualni doživljaj
AMOLED ekran zaista pruža pravi vizualni užitak iako se ne može ne primjetiti da po pitanju rezulucije ipak malo zaostaje za iPhoneom 4 ili HTC Desireom. Nadalje, ekran je nešto drugačiji nego kod ostalih Nokia uređaja prvenstveno zbog novog operativnog sustava. Dakle, ako se odlučite za ovaj vrhunski mobitel, morat ćete se naviknuti na tri home screena između kojih možete neometano 'skakutati' laganim potezima prsta. Pri tome, ne morate se pribojavati da će vam vaš novi uređaj pokaivati znakove umora, postati trom i spor ili vas jednostavno neće poslušati (što je značajka većini Symbian mobilnih uređaja) budući da izvrsno reagira na dodir te 'razmišlja i radi' jako brzo. Tome je pridonio i novi procesor, međutim, napominjemo da bi ga multitasking ipak mogao prilično usporiti.

Jako dobar as u rukavu
Već smo spomenuli znakovit skok po pitanju 12 megapikselne kamere koja je zbog velikih senzora, Carl Zeiss leća i xanon flasha zapravo poput prave digitalne kamere. Stoga možete očekivat fotografije vrhunske kvalitete s odličnim fokusom i bojama, a pri tome nećete uložiti ni najmanji napor. Vrlo laganu za rukovanje, kameru Nokie N8, možemo proglasiti i najboljom kamerom koja je dosad ugrađena u neki mobitel i pri tom sasvim sigurno nećemo pogriješiti. Omogućuje i snimanje  HD videa s odličnim stereo zvukom. Druga kamera, smejštena sprijeda, omogućuje i video pozive.

Media player  s video playbackom i FM radiom s RDS-om također zaslužuje odličnu ocjenu. Također omogućeno je i prenošenje sadržaja s weba uz pomoć brze 3G ili Wi-Fi veze kao i skidanje sadržaja do 10.2 Mb po sekundi.

Sve te karakteristike N8 čine gotovo najboljim Nokijinim mobilnim uređajem do sada i predstavlja značajni napredak u odnosu na prethodne Symbian modele. Definitivno zaslužuje pet zvijezdica i našu toplu preporuku.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

impresivni hardver, izvrsna 12 megapikselna kamera, trajanje baterije
malo sporiji pretraživač, nedostatak aplikacija

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0