21.07.2010.

LG Mini (GD880)

Sjećate se 90-tih kada su svi proizvođači htjeli od cigli napraviti mini mobitele? Pa smo onda imali priliku vidjeti onaj minijaturni Panasonic G50 – mobitel kojeg se ne bi niti Zoolander posramio koliko je malen...
A onda su odjednom ekrani počeli biti sve veći i veći, pa danas imamo opet svojevrsne ciglice, ali tanke.  Sada pak želimo kombinaciju toga. Želimo mini mobitel, sa velikim ekranom.

Je li nešto takvo moguće?

Bacimo pogled samo na Xperiu X10 mini i mini pro, HTC HD mini i – LG Mini. X10 mini i mini pro su stvarno maleni mobiteli, a HTC HD mini i LG Mini su više kompaktni, nego što su toliko mali.

Najmanji mobitel na svijetu sa 3.2 inčnim ekranom...

Rečenica je to kojom se ovaj mobitel predstavlja i LG je pogodio 'u sridu'. Dizajn je super jednostavan, da nam se na trenutke čini kao da je nedovršen, kao da se radi o nekom potpuno novom uređaju koji još nema ime.
Unatoč tome ukupan dojam nam je pozitivan, pogotovo zbog metalnih dodataka koji daju dojam stvarno čvrstog mobitela.

3.2 inčni kapacitivni ekran ima iznenađujuće dobru rezoluciju od 480x854 piksela, a kvaliteta slike i boja je zaista odlična. Pri direktnom suncu ekran nije baš dobar, ali ako namjestite svijetlo na maksimalno, moći ćete raditi na njemu.

Tipkice koje su nekada bile standard na mobitelima, ovdje jedva možemo pronaći. Ima ih samo tri: za glasnoću, paljenje/gašenje i kameru. Raspored tipki je odličan i vrlo lako smo navigirali njima. Ono što je još zgodno riješeno na Miniju, je utor za memorijsku karticu: za razliku od uobičajenih poklopaca, ovdje imamo klizni poklopac.

Sučelje
Mini ima već poznatno S-Class sučelje. 3D kockicu sa odvojenim home screenovima su izbacili jer je bila dosta nezgodna, pa sada imamo tri odvojena home screena. Na svaki od njih možete staviti što god želite i što god vam padne na pamet, uključujući kojekakve widgete, prečace, funkcije, linkove, itd.

Glavni meni ima tri stranice, do kojih se dolazi klizanjem prsta po ekranu. Ponekad 'zašteka', i iako je taj lag već uobičajena stavka LG-jevih uređaja, to nam se nije svidjelo i ponekad postaje jako iritantno.

Ono što nas je najviše izbacilo iz takta i zbog čega smo u pojedinim trenucima nad Minijem htjeli napraviti neki vudu ritual, a onda ga najsnažnije zavitlati u zid, bile su poruke. Pisanje poruka na Miniju je, blago rečeno, katastrofalno. Mi nemamo živaca za pisanje poruke od 100 znakova u 20 minuta. Mi volimo kad nam mobitel ponudi QWERTY tipkovnicu koja funkcionira. Volimo napisati poruku u maksimalno dvije minute. To naši prsti nisu ovdje uspjeli ostvariti.
Imamo dakle, dvije opcije, standardnu alfanumeričku tipkovnicu, po kojoj tipkate kao na svom starom mobitelu sa tipkama, i QWERTY tipkovnicu.

Alfanumerička, ironično, bolje funkcionira od QWERTY tipkovnice iz jednostavnog razloga što su tipke veće. Ali morati ćete nekoliko puta stisnuti da dobite slovo. QWERTY tipkovnica ima toliko male tipke da je to pomalo čudesno. Odabir pravog slova spada na lutriju. Šanse su vam 1:koliko-god-slova-ima-oko-onog-na-koje-ciljate.

Kamera

LG Mini dolazi sa 5 megapikselnom kamerom i očito je da se nije ciljalo na neke vrhunske slike.  Slike vani izgledaju solidno, no čim se slika u zatvorenom prostoru i mračnijem prostoru, vide se male smetnje.
Ukupan dojam kamere nam je zadovoljavajući.

Baterija

Ako isključite 3G i WiFi, baterija može potrajati nekoliko dana. No, ako to imate uključeno, nama je potrajala skoro dva dana. Skoro!

Zaključak

LG Mini je zgodan uređaj koji je prvenstveno namijenjen mlađoj populaciji kojoj je dizajn ispred svega. Surfati Internetom mogu lako, slušati glazbu, gledati video... S druge strane imamo one malo 'profinjenije' korisnike koji od uređaja traže odlične performanse. Mini nije takav uređaj. On radi dobro, ali ne i odlično. Razočarao nas je spori interfejs i užasno pisanje poruka.
Zato dobro razmislite da li vam se isplati jer nije jeftin. Naime, samo uređaj ćete platiti oko 3000 kuna. U ponudi operatera dolazi jeftinije, ali uz određene pretplatničke pakete.

Ustupio: LG

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

kamera, baterija
QWERTY tipkovnica, sporo sučelje

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 1
ivona ćaleta
10:28
17. studeni 2011.

hahahahaha tako malen!!!