19.07.2010.

Sony Ericsson Xperia X10

Multimedijalni

Kada smo prvi puta ugledali X10, znali smo da se radi o nečemu 'spešl'. Ne, za-posebnu-školu-spešl, nego uber-kul-spešl; nešto o čemu ćemo čitati toliko često da ćemo pomisliti da se radi o nečemu većem od same Ave Karabatić! Mi bismo se voljeli pozabaviti trivijom oko Ave, ali ipak ćemo se okrenuti atributima mobitela (nadamo se da niste razočarani vi koji ste naletili jer ste izguglali njeno ime).

Xperia X10 prvi je uređaj iz Sony Ericssona koji vrti Android, i to radi poprilično dobro zahvaljujući impresivnom hardveru: 4-inčni ekran, 1GHz Snapdragovnov procesor i kamera od 8 MP. No ono što ovaj mobitel čini nešto drugačijim od ostalih su tzv. Timescape i Mediascape.

Dizajn
Jedan pogled i sve nam je jasno – X10 je ogroman mobitel. Ipak, ima 4-inčni ekran...po kojemu ne možete tapkati jednom rukom. Da, toliko je velik da će vam za pojedine akcije zatrebati i prsti druge ruke. Unatoč tome, telefon leži dobro u ruci zahvaljujući lagano zaobljenoj pozadini.

Što se tiče gumbića, s prednje strane odmah ispod ekrana nalaze se tri duguljaste tipke. Njima brzo pristupate glavnom menuu, home screenu ili se vraćate jedan korak nazad (back). Sastrane tradicionalno imamo tipke za glasnoću i kameru, a na gornjoj strani tipku za paljenje/gašenje i punjenje putem microUSB-a.

Ekran

Jesmo spomenuli 4-inčni ekran? Ah da, kapacitivni je, sa odličnom osjetljivošću. Kvaliteta ekrana je solidna. Rezolucija mu je 480x854 piksela, ali sa samo 65 tisuća boja. Pri direktnom suncu ekran postaje lagano negledljiv. Što ujedno znači da je isto tako lagano gledljiv, pa se nećemo previše plakati.
Minus mu je to što ne podržava multitouch, niti će ikada podržavati multitouch. Nemojte se nadati da će to neki softver promijeniti.

Android 1.6
Iako mnogima od nas nije jasno zašto je Sony Ericsson na X10 stavio v1.6, činjenica je da su to napravili. Android 1.6 je dobar sustav, ali u usporedbi sa 2.6 ima puno nedostataka.
Jedan od tih je nemogućnost sinkroniziranja više računa. Gluposti koje volimo poput Live Wallpapera nema nigdje, a gluposti poput nemogućnosti-normalnog-odlogiravanja-iz-Fejsa-i-izigravanja-svakakvih-igrica da to uspiješ napraviti ima svugdje.

Ali ok, duboko udahnimo – iako ima nedostataka, Sony Ericsson nam je ovim modelom predstavio jednu stvarno dobru stvar. Naravno, pričamo o Timescapeu i Mediascapeu.

Timescape – Savršenstvo za voajere!


Timescape nam daje informacije o tome što se događa na svim vašim omiljenim društvenim mrežama i mailovima – Facebooku, MySpaceu, Twitteru.. Dakle, svako malo ćete dobiti neku novu porukicu, razgovore, slike i sve ono čime se komunicira na tim mrežama. Naravno, to možete filtrirati, pa tako možete primjerice gledati samo novosti sa Fejsa ili Twittera, ili ih sve potpuno blokirati. Kroz Timescape također možete updateati svoj status, što je zgodno za sve nas opsjednute društvenim mrežama.
Ono što je isto tako zgodno je tzv. infinity button. Ta tipka se provlači kroz cijeli mobitel – Timescape, Kontakte, Mediascape.  On nam je zanimljiv jer njime dobivate sve dostupne informacije o odabranom predmetu. Primjerice, odaberete kontakt 'Luku'. Pritisnete infinity gumbić i pokazati će vam se njegove fotke, twitovi, fejs statusi i slično.
Voajerima su se sigurno zacaklile oči...
Timescape nije savršen. Nedostaju mu RSS feedovi, a ne prikazuje komentare i poruke koje dobivamo putem društvenih mreža.

Mediascape
Ovdje vidimo sve multimedijalne datoteke – slike, glazba, video. Radi odlično i vrlo lako se koristi. Internet ovdje ponekad može biti dosta spor, ali ne dovoljno da nas uspije iznervirati.

Ono što nas je uspjelo znervirati doduše je njegov UX interfejs koji se povremeno blokira ili se užasno sporo vrti. To se događa bez obziro na to u kojem djelu korisničkog sučelja se nalazili. Obzirom da iza svega stoji Snapdragonov 1GHz procesor to je užasno velika greška.
Druga stvar koja nas je uspjela neizmjerno naživcirat je to što se do menua dolazi povlačenjem prsta sa donjeg dijela ekrana prema gore. Sve bi bilo ok da ga svaki puta i uspjete otvorit.
Treća stvar koja nas je naživcirala je sporo prelaženje iz ekrana u ekran. U početku je zgodno gledati te prijelaze, ali kasnije vas baš više nije briga za to kako to izgleda i samo želite što prije doći do neke informacije.

Poruke
Poruke se prikazuju u threadovima što je super. Tipkanje poruka nije tako super. Tipkice su tanašne pa su naši prsti često pritisnuli neko sasvim deseto slovo. Prijedlozi riječi, međutim, su odlični. Po nama jedno od najboljih riješenja za to upravo ima X10 – pamti sve što pišete, te vam riječi predlaže u malim kućicama kako bi lakše završili poruku. Time su izbjegli ono napasno auto-dovršavanje riječi koje uvijek ispadnu nešto što vi niste htjeli.

Povezivanje
Ako još niste skužili, X10 stalno zahtijeva povezanost s Internetom. Timescape i Mediascape stalno nešto updateaju, pa vam je obavezan neki povoljan data paket. Ukoliko to nemate, možete se spojiti preko Wi-Fija.

Zaključak

Što se tiče hardvera, Xperia X10 odlično stoji, i svakako je pristojno opremljen za današnje tržište. Čvrst je, ima velik ekran koji odlično reagira, i gomilu sitnica: Wi-Fi, 3G, GPS... Kamera ima 8 megapiksela i jedna je od najboljih na Androidovim uređajima. Snimanje isječaka je solidno, ali ne snima u HD-u poput Vivaza. Timescape i Mediascape odlične su aplikacije kojima lako vidimo sve novitete vezano za naše profile na društvenim mrežama, poruke i mailove.
Iako ovaj stariji Android ima svoje nedostatke, X10 je sve u svemu jedan moderan mobitel koji će se svi primjetiti gdje god se nalazili.

Ustupio: Sony Ericsson
 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Timescape i Mediascape UI, procesor, kamera
Nema radija, ne podržava Flash, baterija prosječna

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 1
bhkj
05:06
08. kolovoz 2010.

bgfh