23.03.2010.

GM DST Sense

Multimedijalni

Je li vam se ikada dogodilo to da ste izašli van bez službenog mobitela? I nama. A da ste izašli sa službenim, ali bez privatnog? Nama isto.

Hvala Bogu, pa se netko dosjetio i na naše tržište plasirati uređaj koji podržava dvije SIM kartice odjednom. Da, takav uređaj je GM Sense.

Sense nije zapravo nikakav revolucionaran uređaj. Radi sve što i svaki drugi prosječni mobitel može, no razlikuje se od njih upravo po tome što može imati dvije SIM kartice.

Izgled mu je dobar. Iako je sav od plastike, kad ga gledate izgleda dosta čvrsto zbog kromiranog okvira i kvazi-aluminijskog poklopca za bateriju. I to ne staje na pogledu, u ruci dobro leži, a niti jedna tipka nije labava, niti proizvodi čudne zvukove.

To je možda zbog toga što je stvarno dobro napravljen, ili pak zbog toga što nema puno tipkica – naprijed ima dvije tipke za pozivanje (za SIM1 i SIM2), back, prekid poziva i središnji za prečace. Na desnom boku imamo tipke za zoom (koji fukcionira samo za snimanje videa) i tipku za pokretanje kamere.

Ima 3,2 inčni WQVGA ekran, koji nas se nije baš dojmio. Odrađuje svoju funkciju, ali je spor i izuzetno je teško raditi sa njime ponekad.
Uzmimo za primjer poruke. Nama se baš i neda previše koristiti olovka – što je jako loše za ovaj mobitel. Naime, virtualna tipkovnica ima tako sitna slova, da smo imali poteškoće i pri upotrebi olovke... response rate nije na razini novih uređaja, ali to nije toliko strašno.

Sense ima 3.2 megapiskelnu kameru kojom možete fotkati i snimati klipiće. Ima nekoliko varijatni uslikavanja (crno-bijelo, sepia...), i to je sve. Pri fotografiranju ne možete zumirati, što nije slučaj kod snimanja videa. Sve svoje snimke možete pohraniti na microSD karticu od maksimalno 2GB.

Homescreen je jednostavan. Pri samome vrhu ekrana se nalaze informacije o statusu uređaja. Mreža za SIM1, mreža za SIM2, vrijeme i baterija. Pri dnu imamo tipke za izbornik, telefon, razne prečace i imenik.  S bočne strane ekrana nalazi se jedna mala tipka, čijim se pritiskom otvara nešto poput sidebara, gdje se nalaze još neki prečaci.
Što se tiče izbornika, dosta je pregledan, sve je prikazano u 3x4 mreži, no kada uđete negdje zna biti dosta unfriendly za korištenje, jer za sve morate pritisnuti 'tisuću' puta da bi nešto naštimali.

Dual SIM varijanta radi odlično. Više ne morate imati dva mobitela za dva broja, ovaj će odraditi posao za oboje. Znamo što mislite 'da, super, ali ja ne želim da me doma zovu ovi s posla...'
Niti mi to ne želimo, a pretpostavljamo da ni ljudi iz GM-a isto, jer imate opciju isključivanja kartica. Tako možete imati istovremeno uključene obje kartice, ili samo jednu – koju god da preferirate u tom trenutku. A naravno, tu je i avionski mode u kojem su sve kartice isključene.

Osim te dobre fore sa dvije kartice, nas je posebno oduševila još jedna stvarčica – TV!
Da, možete gledati televiziju. Naime, olovka se pretvara u antenu pomoću koje gledate analognu televiziju. Super stvar kad vam je dosadno i ne znate kako ubiti vrijeme. Prijem je odličan, kao i zvuk i slika kada programe namjestite. Negativno za to imamo prokomentirati samo to što se analogna tv gasi do kraja godine. Tak da će to biti potpuno beskorisno u Hrvatskoj, no palac gore za ideju!

Ukupan rad telefona bio je za pohvalu. Niti jednom nas nije 'izdao'. Pozivi su možda malo 'mutni', no svejedno dovoljno glasni i jasni, s obje strane, ali i dosta bolji od nekih telefona prestižnijih brandova.
Ima 1200mAh Li-Ion bateriju, koja bi trebala izdržati 200 sati na čekanju i 240 minuta razgovora. Nama je mobitel izdržao čak pet dana korištenja (i gledanja telkača), što je stvarno iznenađujuće dobro i pravo osvježenje među nebrojenim high-end uređajima sa lošom baterijom.

Možda Sense nije ništa neviđeno, no svakako se treba pohvaliti njihovo nastojanje da doprinesu nečim novim. Ukoliko ne patite za najnovijim vrhunskim mobitelima, a živciraju vas da dva mobitela koja morate stalno nanašati – tih 1500 kuna za Sense ćete dobro potrošiti.

Ustupio: Movens

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Dual SIM opcija, TV, baterija, cijena
Ekran, ograničena funkcionalnost

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 1
didi
11:05
29. lipanj 2010.

kupio ga katastrofa ekran na dodir totalno neprecizan