17.03.2010.

BlackBerry Bold 9700

Poslovni

Na naše tržište stigao je dugo očekivani BlackBerry Bold 9700. Ovaj smarthphone uređaj nasljednik je BlackBerry Bolda 9000. Njegov nasljednik pojavio se u osvježenoj i nadasve boljoj verziji što je bilo i za očekivati od nasljednika jednog iznimno kvalitetnog uređaja. Novi BlackBerry Bold 9700 nadasve će oduševiti svoje korisnike.

Dizajn

BlackBerry Bold 9700 ima odličan dizajn koji upotpunjuju njegove izvanredne karakteristike te funkcionalnost. Uređaj je iznimno atraktivan izgledom te udovoljava zahtjevima kupaca koji uvijek žele nešto bolje, kvalitetnije i ljepše. Uređaj je izrazito kompaktan . Od svoga prethodnika Bolda 9000 na očigled je manji , ali ipak njegova veličina je potpuno dovoljna za ugodno rukovanje. Dizajn modela BlackBerry 9000 je već tradicionalno poslovan. Odlikuje ga profinjenost koju upotpunjuju kromirani dijelovi na pomno odabranim mjestima. Kao I kod prijašnjih modela, stražnji dio uređaja sadrži imitaciju kože koji osim stilističke funkcije ima I funkciju kojom sprečava da uređaj klizi iz ruku prilikom uporabe. BlackBerry je na svom novom modelu 9700 predstavio još jedan novitet. Trackpad kao navigacijsko sredstvo je relativna novost u odnosu na dobro poznati trackball. U uređaj je ugrađena QWERTZ tipkovnica s rasporedom “z” i “y” tipki na način kako je to uobičajeno na tipkovnicama u Hrvatskoj, za razliku od QUERTY tipkovnice koja je specifična za anglo-američko tržište.

Tehničke karakteristike

U ovom modelu nalazi se isti procesor kao i kod prijašnjih modela. Kvaliteta ARM Procesora u kombinaciji sa 128 MB RAM-a pokazala je svoj puni sjaj u obavljanju zadatak tako da nije bilo potrebe za njezinom promjenom. Značajno je poboljšana aplikacija –Aplication memory- koja na novom modelu iznosi 121 MB ( za razliku od starih modela u kojima je iznosila tek 42 MB). Interna memorija mobilnog telefona iznosi 256 MB. Ova memorija većinom služi za spremanje sadržaja kao što su : slike, pjesme te video isječci. Poboljšanje je vidljivo i u veličini samog ekrana koji je sada veličine 2,44 inča. Dakle možemo zaključiti da je ekran nešto manji nego što je bio kod svojih prethodnika. Rezolucija ekrana je 480x360 piksela. Iz ovih podataka možemo zaključiti da je BlackBerry 9700 najbrži ovakav uređaj do sada, što nas zaista oduševljava.

• BlackBerry OS 5.0                                                                                                          • 624MHz CPU
• 256MB Flash memorije i podrška za microSD do 32GB
• Quad-band UMTS/HSDPA (800/850/1900/2100 MHz) ili tri-band UMTS/HSDPA (900/1700/2100 MHz)
• Quad-band GSM/GPRS/EDGE
• Wi-Fi 802.11 b/g s podrškom za UMA
• A-GPS
• 2.44″ HVGA+ ekran
• kamera od 3,2MP s autofokusom i LED bljeskalicom
• optički trackpad
• Bluetooth 2.1 sa A2DP/AVCRP
• 1500 mAh baterija
• 6 sati razgovora ili 17 na čekanju (3G)
• dimenzije: 109mm x 60mm x 14.1mm
• težina: 122g

Korisničko sučelje

BlackBerry 9700 je prvi službeni BlackBerry s novim 5.0 operativnim sustavom.

E-mail

BlackBerry 9700 je poslovni mobilni telefon kojim ćete većinom komunicirati putem poruka i E-maila. Funkcionalnost uređaja je izvanredna, naravno uz uvjet da ste pretplaćeni na jedni od tarifa namijenjenu BlackBerry uređajima. Obzirom na ovaj tip uređaja, ukoliko nemate pretplatu nećete biti u mogućnosti koristiti sve opcije koje vam BlackBerry 9700 nudi. Ukoliko imate tarifu koju zahtjeva vaš uređaj, u potpunosti možete uživati u Instant messaging aplikacijama kao što su Yahoo, G-talk, MSN i druge. S vašeg uređaja omogućiti će vam se i pristup nadasve popularnim društvenim mrežama popit Facebook-a, te mnoge druge aplikacije licencirane od RIM-a koje će vas stvarno oduševiti.

Multimedija

Multimedija na novom modelu nije dobila značajne promjene. Music player je malo uljepšan, a kao novost tu je I euqualizer. On omogućuje da se pjesme na vašoj Playlisti rasporede po izvođaču i albumu. Moguće je kreirati vlastite playliste. Kvaliteta zvuka je iznimno dobra i zadovoljavajuća. Music player može raditi u pozadini, ali je nedostatak što na početnom ekranu uređaja nema indikatora koji pokazuje trenutno izvođenu pjesmu.

Kamera

Kamera na BlackBerry 9700 nije nas posebno oduševila, ali je zadovoljila osnovne potrebe. Kamera ima 3,2 megapiksela s autofokusom. Opremljena je LED bljeskalicom. Novitet je isti odnos dimenzija kamere i ekrana tako da nema više neželjenih kutova. Što se pokaže na ekranu prilikom snimanja, jednako izgleda I kasnije na ekranu računala.

GPS

Još jedna novost je geotagging koji omogućuje upisivanje GPS lokacije u EXIF slike. Video mod snima 3GP isječke u rezoluciji 480x360 I predstavlja prosjek današnjih uređaja.

Baterija

Bateria uređaja BlackBerry 9700 nas uistinu oduševljava. Kapaciteta 1500 mAh I trajanja 20-ak dana “na čekanju” ili 60 h ukoliko su uključene sve najzahtjevnije aplikacije , uistinu će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike.

Sadržaj kutije

Kutija sadrži nalazi se microUSB punjač, microSD memorijska kartica kapaciteta 2 GB, 3,5mm slušalice, razni adapteri za različite standarde utičnica, CD, USB kabel i naravno BlackBerry futrola, koja serijski dolazi sa high-end modelima.

Zaključak

BlackBerry 9700 zaista nas je oduševio. Ovo je odličan poslovni mobitel s naglaskom na funkcionalnosti. Jednostavan za korištenje, a opet poseban. Zasigurno možemo reći da kod BlackBerryja nema kompromisa kad je komunikacija u pitanju i kao takav odlično ispunjava zadaću.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

baterija, WiFi
radio, TV out

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0