22.02.2010.

Nokia 5230

Multimedijalni

Nema boljeg od jeftinog smartphonea. Ili možda – nema boljeg od zgodnog jeftinog smartphonea. Da, a Nokia 5230 je upravo to. Cijenovno vrlo prihvatljiv uređaj, sa svim sitnicama koje nas uveseljavaju: od ovećeg touchscreena, do odlične reprodukcije glazbe.

Naravno, kao i sa svim jeftinim stvarima, dolazi do kompromisa. Ovaj uređaj ima gotovo sve – nama je nedostajao Wi-Fi. Ali ako želite Wi-Fi, uvijek imate model 5530, no onda nemate 3G. A ako želite oboje, onda nećete kupiti jeftin mobitel. Zato nećemo biti cjepidlake i priznajemo da specifikacija ovog uređaja zadovoljava naše apetite.

Što smo sve dobili?

Ako uzmemo u obzir to da se ne radi o preskupom uređaju, ono što dobivamo u paketu je standardno – punjač, bijele slušalice i špagicu sa 'trzalicom' koju možete koristiti umjesto olovčice. I naravno, ne smijemo zaboraviti na sam uređaj.

Izgledom nije nešto najljepše što smo imali prilike vidjeti, ali nije niti ružan. Gotovo uopće nema tipki, tek tri – pozivanje, izbornik (dugim pritiskom na ovu tipku pokreće se task manager kao i kod svih Symbiana do sada), prekid poziva. S desne strane imamo tipke za glasnoću, fotić i zaključavanje/ otključavanje. Na lijevoj stranise nalaze tek utori za SIM i memorijsku karticu, a na gornjoj strani su utori za punjač, slušalice, data kabel (koji začudo ne dolazi u paketu), tipka za pokretanje mobitela, te dva senzora – senzor blizine i senzor svijetla. Senzor blizine detektira koliko je mobitel blizu licu, pa isključuje touchscreen pri razgovoru da nebi slučajno nešto pritisnuli.

No, 'ajmo se 'baciti' na ono što prvo uočimo – ekran. Uvijek nas fasciniraju ekrani... Radi se o nHD razlučivosti od 640x360 piksela, što je zaista dobro s obzirom na cijenu. Usporedbe radi, novi LG Pop ima dva puta manje piksela.
Response rate mu je odličan – čak smo uspjeli na brzinu poslati poruku za kartu za bus kad nam je kontrola uletila. Odlično reagira na klikanje, i nismo morali čupati kosu od frustriranja kao kod nekih drugih modela (niti platiti kaznu za švercanje).
Jedino što možda može predstavljati problem korisnicima su (1) male ikonice; budući da sa ovim modelom ne dolazi olovka, morate sve tipkati sa prstima, pa ako su vam malo veći prsti raditi ćete greške, posebno pri unosu teksta u poruke; (2) to što je vidljivost ekrana dosta loša pri direktnoj svijetlosti; (3) nespretno baratanje sa SIM karticom – treba vam olovka da bi ju izvadili van.

Ispod poklopca krije se 1320 mAh Li-Ion baterija koja po specifikaciji treba trajati 432 sata na standby-u, 7 sati razgovora ili 33 sati mjuze.
Je li to tako? Naravno da nije. Nama je pri umjerenom korištenju baterija izdržala oko 3.5 dana – što je svejedno sasvim solidno.

Nokia 5230 je dobro napravljena, plastična je, ali je čvrsta – tek se čuje povremeno 'klepetanje' gumbića za otključavanje/zaključavanje, no to nije toliko strašno; a veličinom stane u ruku, ne ispada i sasvim se dobro može raditi samo sa jednom rukom.

S60 sučelje

Vjerovali ili ne, pohvalit ćemo ovaj Symbian. Bolje radi od onog kojeg ima 5800, i puno je lijepše raditi sa njime. Izbornik je standardno Symbianov – kockice poslagane 3x4, a pregled možete promijeniti tako što ga okrenete u vodoravan položaj, zahvaljujući akcelerometru. Šteta što to nije slučaj sa homescreenom, koji ostaje isti bez obzira na orjentaciju.
Kad smo već kod homescreena, sve statusne informacije (datum, sat, alarm i sl.) se nalaze na samome vrhu. Odmah ispod njih nalazimo na listu kontakata, maksimalno se mogu vidjeti tri kućice sa slikom i imenom kontakta, ali možete skrolati lijevo, odnosno desno za ostale kontakte.
Na samome dnu homescreena su prečaci – facebook, poruke, navigacija, ovi store – no naravno, možete ih podesiti po želji.

Što se tiče same S60-tice... prijašnje iskustvo sa Symbianom igra veliku ulogu. Mi smo već 'odradili' velik dio toga na prijašnjim uređajima koji vrte Symbian, pa nam nije bilo ništa čudno, i jednostavno smo se snašli u sučelju. Ipak je to u suštini isti OS, a razlika je u tome što sada puno bolje radi. S druge strane, ako nemate iskustva sa ovim operativnim sustavom, navigiranje kroz njega može podići nekoliko upitnika iznad vaše glave, i svakako će vam trebati neki period prilagodbe. To je normalno, i ne smatramo to kao minus.

Poruke
Naravno da možete slati SMS, MMS i mailove kome god želite. Email klijent je solidan i možete koristiti nekoliko računa istovremeno. U postavkama određujete hoćete li da skida cijele poruke ili samo naslove.
Unos teksta možete obaviti putem standardne alfanumeričke tipkovnice, poput one na 'običnim' mobitelima, ili putem QWERTZ tipkovnice koju imamo u vodoravnom položaju. Ako ste jedan od onih rijetkih koji vole koristiti rukopis za pisanje poruka, i to vam je omogućeno. Isprobali smo, i skoro sva slova nam je Nokia pogodila točno. Skoro...

Multimedija

Galerija na ovom modelu je dosta dobra, i lagano možete prstom 'preletavati' po fotkama. Naravno, sve slike možete pregledavati u portretu ili landscape modu ako mobitel stavite u vodoravni položaj. Galerija gotovo da nema loših strana osim njene brzine, koja je dosta spora za ne tako 'teške' slike. Ipak kamera ima tek dva megapiksela.

Player
Player odlično radi, svu mjuzu možemo sortirati prema izvođaču, albumu, žanru ili skladatelju. Vlastite playliste je jednostavno složiti i u svojoj omiljenoj glazbi možete u živati dok kažete 'keks'. I to mislimo – naime, kvaliteta zvuka je stvarno odlična. Štoviše, ova Nokia ima najbolji zvuk u cijeloj full touch obitelji.

Što se tiče videa, također su odlični – osim u jednoj stvari – ovaj model ne podržava DivX i XviD formate, što je po našem mišljenju dosta velik propust, s obzirom na konkurenciju.

Kamera
Hoćemo li biti strogi i reći da nije baš dobra, ili ćemo biti fer i s obzirom da to nije camera phone reći da je kamera – ok?
'Ajmo ovako, dva megapiksela, nema fokusiranja i nema LED bljeskalice. Sučelje kamere je dosta 'zbrda-zdola', i na prvi pogled uopće ne znate što bi sa svim time.
Nećemo cjepidlačiti...slike su solidne, možemo podešavati ravnotežu bijele boje, ISO, ekspoziciju, oštrinu i kontrast. Tu je i geo-tagging – zgodan feature, ali još nismo sreli osobu koja je ikada tagala fotku...

Snimanje videa je obično lošije od slikanja fotki, ali ne i u ovom slučaju. Snima na 30fps-a, što je super s obzirom na 2 megapiksela. Iako su dosta piskelizirani, smatramo da je to ok uzimajući u obzir cijenu ovog uređaja. Format u kojem snima je MPEG-4.

Što se tiče povezivanja, fali Wi-Fi. Sve ostalo ima. Tu su GPRS, EDGE, 3G sa 3.6Mbps HSDPA.
Lokalno se povezuje putem USB-a i Bluetootha. U slučaju da ne možete preživjeti bez WiFi-a, možda bi bilo bolje da razmislite o 5530 modelu.

No, sa 5230 se sigurno nećete izgubiti...Ima ugrađen GPS i to ne bilo kakav. Sasvim ga je lijepo koristiti sa ovakvim ekranom, a dolazi sa Ovi Maps 3.0. Pa, slijedeći put kada ćete tražiti onu ćevabdžinicu - *klik* i tamo ste.

Presuda
Noka 5230 radi dosta glatko. Imali smo trenutke kada se 'zblokirala', pa čak i restartala – ali to nam se dogodilo samo jedanput jer smo ju stvarno forsirali. Kvaliteta poziva je dobra. Mi smo jasno čuli one s druge strane, a i oni nas. Nedostatak joj je u tome što nema smart dial. A ono što nam se dopalo je stišavanje (neželjenih) poziva – ako se ne želite javiti, utišajte ton tako što ćete jednostavno preokrenuti telefon na drugu stranu.

No, trebate li ga kupiti?
Sve je stvar vaših želja – ako želite WiFi, rađe uzmite 5530; ako želite GPS sa brzim HSDPA prijenosom podataka – mi vam preporučamo ovaj model. S60 nije najbolji OS koji je dostupan na tržištu, ali za ove novce (oko 1000 kuna) je stvarno dobar deal!


Ustupili: Nokia Croatia
 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

3.2 inčni ekran, kvaliteta zvuka
Nema WiFi, ne podržava DivX/XviD

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0