18.11.2009.

Nokia N86

Multimedijalni

Još u veljači je Nokia otkrila svoj prvi uređaj sa 8 megapiksela – N85 (koji nam je nekako uvijek bio superioran naspram N96). Iz nekog razloga, stvarno im je jako puno trebalo da telefon puste u prodaju, iako su možda namjerno pričekali do Božića sa promoviranjem ovog uređaja, što odrađuje i vrhunski fotograf David Bailey.

Njegova nam galerija slika pokazuje koliko je mobitel dobar za fotkanje u raznim situacijama, pogotovo sa slabim svijetlom.

N86 8MP pokreće najnovija Series 60 3rd Edition. I iako mu je ime N86 8MP, vrlo lako ga možemo zvati i N86 8GB, budući da ima i 8GB interne memorije, plus utor za kartice pomoću kojih tu broju možete povećati na 32GB. N86 također ima i OLED ekran, sa izvrsnim kontrastom i svijetlim bojama, ali sa slabom čitljivošću pri jakom svijetlu. To je cijena koju se isplati platiti za itekako bolji ekran, pogotovo ako želite koristiti teme jakog kontrasta kako bi lakše mogli razabrati stvari na ekranu dok ste vani.

Osim kamere, velika promjena je i poboljšana tipkovnica, sa bolje definiranim numeričkim i media tipkama (ovi drugi su skriveni sve dok ne pomaknete ekran prema dolje). Takva jednostavna promjena čini telefon još boljim za obične zadatke, poput poziva, unosa teksta ili pisanja mailova.

Budući da je glavni fokus kod N86 na kameri, to je dio koji smo najviše testirali. Fotografija u uvjetima sa slabim svijetlom je Nokia naglasila kao jednu od najjačih mu strana, pa je prvo iznenađenje dupla LED bljeskalica umjesto logičnije ksenonske. Iako LED baca dosta svijetla, ksenonska bljeskalica bi bila esencijalna za osvjetljavanje predmeta pri slabom svijetlu, pa nebi trebali tjerati ljude da se približe vama kako bi ih bolje uslikali.
Širim lećama su pročistili sliku, tako da i bez bljeskalice možete pri slabome svijetlu uslikati dosta jasne slike.
Naravno, ne možemo ovu kameru uspoređivati sa standardnim fotoaparatima, ali im svejedno moramo priznati da su dobar posao odradili, i zapravo jedina stvar koja fali je ksenonska bljeskalica i optički zum.

Ostatak telefona je standard za Series 69, sa Nokia suiteom i Ovi aplikacijama (uključujući Maps i Ovi Store) i N-Gageom. Ovi Maps dobro koristi integrirani digitalni kompas (aka magnetometar), rotirajući mapu u skladu sa vašim kretnjama. Doduše, primjetili smo da se zna okretati čak i kada mirno stoji na stolu, pa moramo reći da je tu Google Maps nešto bolji.

Baterija

OLED ekran troši puno manje energije od ostalih, a budući da ima sporiji procesor što ima svojih loših strana (3D igrice nećete tako glatko igrati), ovo je smartphone koji zapravo može izdržati dva ili tri dana umjerenog korištenja.

Vjerojatno nije fer ili ispravno uspoređivati ovaj mobitel sa touchscreen mobitelom, i još jedna prednost N86 je ta da je super za sve one koji vole prave tipke – koje su stvarno dobre na ovom uređaju. Isto tako dokazuje zašto Series 60 radi puno bolje bez dodira, i zašto peta edicija još uvijek ima stvari za ispraviti.

Kako Nokia još uvijek preferira 5 megapiskela na svojim uređajima, N86 se stvarno ističe i privlači sve one koji fotografiju uzimaju za ozbiljno. Možda nema svakave 'gluparije' najnovijih mobitela, ali je to čvrst, pouzdan uređaj, idealan kao upgrade za sve one koji se još uvijek čvrsto drže svojih N95 ili N95 8GB.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Kamera, OLED ekran, baterija
Nema ksenonsku bljeskalicu

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0