17.11.2009.

Sony Ericsson Satio

Multimedijalni

Prvi smartphone sa kamerom od 12.1 megapiskela – i iako je to stvarno impresivno, hoće li to sve pasti u vodu zbog njegova zastarjelog operativnog sustava?

Od kad je Sony Ericsson pokazao 'Idou' na Mobile World Congress u veljači, puno toga se dogodilo – uključujući rebrand tvrtke, novu marketinšku strategiju kojom su Cyber-shot i Walkman izbacili iz vrhunskih modela u zamjenu za Entertainment Unlimited; i imenovanje uređaja 'Satio'. Ako vam Satio i Idou zvuče čudno, možete ih zvati i njihovim brojem modela: U1.

Isto tako u veljači su nam rekli da će ovim uređajem napokon doći i novi dugo očekivani Symbianov operativni sustav. Nažalost, ubrzo nam je postalo jasno da će imati istu verziju kao i Nokia 5800, N97, Samsung I8910 HD i drugi proizvodi koji imaju Series 60 5th Edition. Naša srčeka su pukla, znajući da S60v5 baš i nije blizu sa drugim 'novim dečkima' u igri, pogotovo sada sa Androidom.

Nasreću, Sony Ericsson je učinio isto kao i HTC na svojim WinMo uređajima, dodavajući vlastitu standby 'temu' koja skriva većinu OS-a i daje laki pristup vašim omiljenim kontaktima (na puno pristupačniji način od Symbianovog imenika), webu, omiljenim aplikacijama, i multimediji.

Ono što ne radi, iz nekog čudnog razloga, je prikaz nadolazećih sastanaka. Sony Ericsson isto tako koristi standardni S60 email klijent, što stavlja naglasak isključivo na multimediju – ne i na mogućnost da je ovo poslovni uređaj.

Ironično, Sonyjev UIQ je u mnogočemu bio bolji sustav od S60, pogotovo za touchscreen. Sa rezistivnim ekranom na Satiu, uvijek ga je bilo malo teže koristiti od Samsunga I8910 HD (ili nadolazećeg X6, Nokijinog prvog S60v5 uređaja sa kapacitivnim ekranom), ali OS sam po sebi nije nešto. Teško je skrolati po menuu, a i on-screen tipkovnica zahtijeva jak pritisak da bi proradila.
Tu tipkovnicu je lakše koristiti u landscape modu, ali morati ćete koristiti olovku ako želite biti točni. Ako često pišete poruke, ima jedna alternativna aplikacija za poruke koja dopisivanje prikazuje kao da s nekim chatate, i druga prikazuje nadolazeće poruke odmah na ekran. Šteta je da te mogućnosti nema standardna aplikacija.

Telefon je brz, i jednom kad se nauite pritisnuti ekran umjesto da ga samo dodirujete, dobro radi. GPS radi isto tako jako brzo, a osim Google Mapsa, dolazi i sa Appellovim Wisepilot navigacijskim softverom kojim imamo tzv. turn-by-turn naputke za vožnju.

Što se tiče multimedije, imamo jako puno poboljšanja u usporedbi sa drugim S60 uređajima, zahvaljujući Sonyjevom XMB (Cross Media Bar) softveru za upravljanje glazbom, videom, slikama i podcastovima. Video player reproducira većinu formata, a i 'sjetiti' će se gdje ste stali sa gledanjem – nešto što primjerice Samsungu I8910 HD nedostaje (ali i na Android uređajima ako ne downloadate neki pristojni player).

PC i Mac korisnici mogu upravljati medijima, ali PC korisnici imaju malo bolje opcije. Dok oni sa Macom mogu instalirati Media Sync, kojim možete sinkronizirati podcaste i playliste sa iTunesa, PC korisnici dobivaju MediaGo; softver koji sinkronizira glazbu, video, slike i podcaste preko Wi-Fija. Isto tako možete se baviti medijima na tradicionalni drag-and-drop način, koristeći telefon kao storage.

Jednostavno nebi bilo ok kad bi ignorirali očitu usporedbu sa iPhoneom, ali biti ćemo brzi – ovaj uređaj nije dobio bitku. Nema zgodan app store, niti gomilu inovativnih i zabavnih aplikacija. No, ono što ima je 12.1 megapikselna kamera i sasvim pristojan media player.

Na stražnjoj strani telefona ne možete promašiti izbočinu u kojoj se nalazi veliki senzor za slike i ksenonska bljeskalica (kao i LED za video). Kada otvorite kameru, 3.5 inčni ekran se prebaci u taj mode, i možete uslikavati ili 4:3 ili u 16:9 modu. Sa telefonom dolazi kartica od 8GB, a svaka fotka će 'težiti' oko 2 do 2.2MB. To se dosta brzo popuni.
Ima dosta puno scena, uključujući BestPic (devet individualnih fotki) i panoramu koja automatski spoji nekoliko slika, plus automatski mode ako vjerujete kameri da će sama dobro obaviti stvari. Geotaggingom obilježavate svoju točnu lokaciju, putem GPS-a.

Što se tiče videa, možete snimati u VGA (640x480) razlučivosti od 30fps, ali bez ikakvih dodatnih mogućnosti poput slow-motiona kao što to ima Samsung I8910 HD.

A nakon što ste uslikali nekoliko fotki, možete ih pregledavati na odličnom ekranu. TFT ekran nije toliko kontrastan kao Samsungov OLED (dobra stvar je što ga možete vidjeti na suncu), ali svejedno ima dobre boje. Isto tako možete lako slati slike na računalo, putem USB-a, ili Bluetootha, ili ih pak možete uploadati na Picasu ili Googleov eBlogger račun.

Na monitoru, 12 megapikselne slike izgledaju predivno, iako malo nejasno pri slabom svijetlu. Ako ima više piksela ne znači da će biti i bolje slike, ali Sonyjev senzor je jednako impresivan kao onaj od Samsungovog Pixon12, i da budemo iskreni, gotovo se ne razlikuju. Tako ostaje na vama hoćete li ovakav smartphone ili nešto jednostavnije.

U poslijednje vrijeme Symbian i nije nešto na dobrome glasu, i po našem mišljenju to je sasvim opravdano (web preglednik je osnovan i gotovo nema nikakve konzistencije od aplikacije do aplikacije), ali zahvaljujući dodatnim stvarima koje je dodao Sony Ericsson, uspijeva izvući posljednje snage iz ove platforme, prije nego Symbian napokon izda potpuno novi OS slijedeće godine.

Osobno, mi bi bili puno sretniji da ovaj mobitel ima Android, kao i bolju bateriju (1,000mAh znači da imate nešto više od jednog dana do punjenja), ali ne možemo poreći da je unatoč tome Satio zaista primamljiv.

Kao i sa Samsungom I8910 HD, vrijedi pokušati sa ovim uređajem ako ste spremni na nekoliko kompromisa. Satio je, sve u svemu, dobar multimedijalni mobitel sa izvrsnom kamerom.
S tim na umu, jednostavno vam ga moramo preporučiti, iako se morate pripremiti na početna nerviranja sa njime.

Teško je recenzirati mobitel koji toliko nudi, a ima operativni sistem koji je zastarjeli. S60 nikada zapravo nije dobro radio na touchscreenovima, ali Sony Ericsson je pokušao sakriti neke od najgorih nadostataka sa nekim odličnim vlastitim softverom – uključujući odličan standby menu i vrlo dobar media player. A onda imamo i odličinu 12.1 megapikselnu kameru, plus sasvim pristojno snimanje videa. Rezistivni ekran mu je Ahilova peta, i životni vijek baterije nije odličan, ali ako gledamo čitav paket – moramo priznati da nam je itekako primamljiv.
 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Kamera, multimedija
Baterija, Symbianov S60v5 OS

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 7
vana
04:40
04. svibanj 2010.

uhh,malo je sjeban!! šteta,ipak nist od satia

ja
11:53
24. travanj 2010.

KOLIKO KOSTAAAAAAAAAAA

ja
11:53
24. travanj 2010.

KOLIKO KOSTAAAAAAAAAAA

ja
11:53
24. travanj 2010.

KOLIKO KOSTAAAAAAAAAAA

ja
11:53
24. travanj 2010.

KOLIKO KOSTAAAAAAAAAAA

Renii
06:18
08. veljača 2010.

super mobitel moram si ga kupit

Stranica:
1 2