30.09.2009.

Samsung i8910 Omnia HD

Multimedijalni

HD i8910 je naljednik 'obične' Omnie', ima 3.7 inčni AMOLED ekran, 8MP kameru, snimanje HD videa... 

Prvi dojam koju se dobije kada vidite Omniu HD je taj da je to stvarno velik uređaj...no, to i nije baš fer: ok, ovelik je, ali ne puno veći od ostalih popularnih touchscreen mobitela. A uzimajući u obzir hrpetinu harvera u njemu, vrlo je tanak. Kad već govorimo o tome: ima HSDPA, GPS, 8 do 16GB interne memorije plus microSD utor, 8MP kameru, bljeskalicu, USB konektor i 3.5mm jack. Nedostatak HDMI-ja je polu zamijenjen sa DLNA network streamingom, ali nije to baš ok zamjena. Kako god, sasvim je pristojan telefon – hardverski.
 
Samsung voli AMOLED ekrane, i to sa dobrim razlogom. Jasan je, i vrlo bistar, a ako ga usporedimo sa iPod Touchem, puno je bolji. Osim toga, jako je živahan, i sve poteškoće do kojih smo došli su nastale isključivo radi softvera. 

Kamere na mobitelu su uglavnom užasne, tako da je ova kamera rijetka poslastica. Senzor ne podnosi baš dobro slabo osvjetljenje, ali u normalnim uvjetima uslikava stvarno pristojne fotke. Što se tiče videa – on je na razini onih džepnih kamera. Po danu je izvrstan, a kada je slabo svijetlo – može proći. Naravno, kamera nije savršena, ali je jako blizu tome, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o telefomu. Zamislite – telefon sa dobrom kamerom! Kako je to moguće? 

Ah, softver – tu se stvari malo zakompliciravaju. Tamo gdje harver briljira, softver je tek zadovoljavajući. 
Samsungovci su nabacili stari Omnia TouchWiz widget UI, originalno dizajniran za Windowse, na uređaj kojeg pokreće Symbian. To je, samo po sebi, ok, budući da je TouchWiz uvijek bio sasvim pristojan home screen. No, izvan ta tri glavna TouchWiz panela, pronalazimo pravi čušpajz od sučelja – nešto od Samsunga, nešto od Symbiana, i nešto iz samog pakla. Dakle, izvan home screen područja, telefon je poprilično sirov (radi se o Symbianu S60 5th Edition), što znači da je UI nestabilan i vrlo težak za rad sa prstima. A da i ne spominjemo da za sve postoje nepotrebni dodatni koraci. Želite utipkati neku web stranicu? Pritisnite gumb, utipkajte adresu, pritisnite gumb, i pritisnite još jedan gumb. To nema smisla. 

Presuda 

Omnia HD radi sve kako treba, a neke stvari obavlja nevjerojatno dobro. Video playback je vrhunski, a kamera je među najboljima, uz to je i snimanje videa stvarno ok, gotovo jednake kvalitete onih džepnih kamera poput Kodak Zi serije. Sve u svemu, telefon nije niti jednom iznevjero, ali nije ni zadivio.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Kamera, 3.5mm jack, vrlo dobar ekran
Zastarjeli prekomplicirani Symbian

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0