15.09.2009.

Acer F900

Multimedijalni

Nakon pomalo razočaravajućeg DX900 – čija je jedina prednost bila to što može imati dvije SIM kartice odjednom, F900 vraća Acer u život. 

Dolazi sa Windows Mobile 6.1 Professional operativnim sustavom, no moći će se upgradeati na Windows Mobile 6.5 (ili Windows Phone, kako će se po novome zvati). 

F900 se svakako može mjeriti sa velikom količinom uređaja sa ogromnim ekranima (Samsung I8910HD, Toshiba TG01 i iPhone). 3.8 inčni ekran ima solidnu rezoluciju od 480x800 piksela, što je bolje od svih ovih spomenutih, osim Toshibe. TG01 je jedini njegov konkurent sa velikim ekranom koji isto koristi Windows Mobile.
 
Mobitel ima sve potrebne alate koji bi koristili poslovnim, ali i svakodnevnim korsnicima – GPS navigacija i HSDPA (7.2 Mbps), te HSUPA (2 Mbps). Isto tako ima i Wi-Fi, mogućnost proširenja memorije do 32 GB putem microSD kartica, i FM radio. 
Sa stražnje strane mobitela nalazi se 3.2 megapikselna kamera sa autofokusom, te suptilnom LED lampicom. Za razliku od HTC uređaja koji redom nemaju LED, ovo znači da će F900 moći fotografirati u svakojakim uvjetima. Zbog velikog ekrana F900 možda izgleda malo nezgrapno, iako to zapravo nije tako budući da 12.9 mm debljine i nije baš 'debelo', osim ako se to po novom smatra velikim. 

Jedan razlog zbog kojeg se možda čini večim nego što jest, može biti zbog toga jer ima ravne linije i dosta veliki razmak između donje strane ekrana i donje strane samog telefona. Ispod Acerovog logotipa nalaze se softkeyevi osjetljivi na dodir, sa kojima možete zvati, prekidati, pokrenuti Windows menu i vraćati se (gotovo identično onima na HTC-u). Na bočnoj strani telefona imamo još tipke pomoću kojih kontroliramo glasnoću, pokrećemo kameru, plus dodatne dvije tipke kojima možete sami odrediti funkciju. 

Svi oni koji su razočarani sa standardnim Windows Mobile menuima, ili home screenom, što su vjerojatno svi, će očekivati da će Acer nabaciti neki svoj frontend UI. 
Acer nas nije razočarao, no nemojte očekivati ništa poput odličnog TouchFLO sistema iz HTC-a. Nije baš fancy, niti ima zgodne widgete koji služe kao prečaci svakojakim aplikacijama. No preko menua možete brzinski sastavljati nove poruke, dodavati nove zadatke i sl. 

Menu nije krasan, niti je nešto brz, no odradi svoj posao i uspjeva sakriti OS na neko vrijeme. Naravno, kao i sa svim uređajima sa Windows Mobileom prije ovoga, naići ćete na win aplikaciju i morati ćete izvući olovku. Acer je tu dodao alternativnu on-screen tipkovnicu, i sve dok ste zadovoljni sa korištenjem olovke, umjesto klizanja prstima, dobro ćete se slagati sa F900. 

F900 isto tako ima alat za optimizaciju memorije, koji će automatski restartati uređaj ako memorija padne ispod određenog nivoa – što je jako korisno (a i time vidimo da je OS daleko od savršenog). Acer Shell isto tako dosta usporava telefon, a Internet Explorer se jako voli mučiti sa loadanjem stranica koje koriste Flash Lite. 

Biti ćemo potpuno iskreni sa vama i nećemo se praviti da smo veliki obožavatelji Windows Mobilea. No i većina korisnika se slaže kako je taj OS pomalo zastario (a i Microsoft se slaže s tim), i znaju kako je u velikom zaostatku za konkurencijom. To je operativni sustav kojeg svi obožavaju mrziti, no to ne mijenja činjenicu da je u poslovne svrhe izuzetno podržavan od strane developera ozbiljnih poslovnih aplikacija. 

Acer izgleda super, ima 1530mAh bateriju koja traje do dva dana, i možete uživati u gledanju filmića na njegovom ogromnom ekranu ili ga pak pretvoriti u GPS sa velikom mapom. Prava je šteta da nema 3.5 mm audio jack, jer s time bi ispunio sva naša očekivanja. 

Toshibin TG01 je brži uređaj (Acerov 533MHz vs Toshibin 1GHz procesor), no mnogima se neće svidjeti dimenzije TG01, zbog njegovog 4.1 inčnog ekrana. Još samo da napomenemo kako je Toshiba tanji uređaj, no nema bljeskalicu, ni 900MHz 3G frekvenciju – što bi moglo zabrinuti poslovne ljude koji mnogo vremena provode putujući.
 
Iako se TG01 reklamira kao multimedijalni uređaj, Acer ovdje stvara odličan kompromis između veličine i funkcionalnosti. Sa boljom kamerom, korisnim (ali dosadnjikavim) Acer Shellom i pristojnim trajanjem baterije, F900 dobiva ovu bitku. 

Konačan sud 

Acerov F900 izgleda poput HTC Touch HD-a, no okrenite ga i uočiti ćete kameru sa autofokusom i LED bljeskalicom – pravi raritet na Windows Mobile uređajima. Ogroman ekran (sa rezolucijom od 480x800 piksela) nam čak i smanjuje potrebu upotrebe olovke na minimum, iako je nećete moći izbjegavati zauvijek. F900 će se isto tako moći upgradeati na Windows 6.5 (aka Windows Phone) vrlo brzo, što će – nadamo se – riješiti mnoge probleme iz Microsoftove radionice. Iako je sporiji od Toshibinog TG01 modela, F900 je vrlo dobar poslovni uređaj sa težnjom ka multimediji.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Ekran, UI, GPS
nema 3.5mm audio jack

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0