02.09.2012.

Sony Xperia Sola

SmartPhone

Sony Xperia Sola stigla je na Hrvatsko tržište krajem svibnja, a spada u srednju klasu uređaja. No, iako spada u srednju klasu, ovaj telefon ima jedinstvenu kvalitetu - Xperia Sola je prvi uređaj koji dolazi s inovativnom „Floating Touch“ tehnologijom. Naravno, ona ima još dobrih kvaliteta poput: 1GHz dual-core procesora, kamere od 5 megapiksela, Android 2.3, ekran od 3.7 inča i dr. No, da li je sve to dovoljno da bi korisnici izabrali upravo nju iznad konkurencije? Saznajte u ovoj recenziji!

 

Slika 7359

 

Xperia Sola ima više manje isti dizajn poput svih Sony uređaja iz 2012. godine koji je jednostavan i solidan. Dizaj je kockasti, a jedina razlika od drugih Sony uređaja jest da ima tanje dno ispod ekrana od ostatka uređaja - iskreno nismo sigurni što su time htjeli postići jer doista ne pridonosi ljepoti uređaja. Pozitivna stvar jest da je uređaj obložen gumenom plastikom koja omogućava da uređaj ne isklizne iz ruku. Također, možete ga koristi jednom rukom budući da su mu dimenzije 116 x 59 x9.9 mm, a težina 107 grama. Kako je  manji, savršeno leži u ruci i taman je za nošenje u đepu. Službeno dolazi u crnoj, bijeloj i crvenoj boji, ali kod nas je dostupan samo u crnoj i bijeloj.

 

Slika 7343

 

S gornje strane mobitela nalazi se utor za slušalice koje dolaze s uređajem. S lijeve strane nalazi se gumb za otključavanje koji je smješten na savršenoj visini za lako i jednostavno otključavanje. Na desnoj strani nalaze se microUSB konektor, gumb za volumen i gumb za kameru. Prvi je gumb za volumen, te se tako gumb za kameru nalazi na dnu pa ga je malo nezgodno za stisnuti koristeći samo jednu ruku. Na stražnjoj strani nalazi se kamera koja je obložena gumenom platikom tako da se ne morate brinuti da će se zgrebati ili oštetiti prilikom stavljanja na krute površine, a na dnu se nalazi zvučnik. Kvaliteta zvuka je prilično dobra, što ne iznenađuje budući da uređaj dolazi s xLOUD i 3D sourround tehnologijom za poboljšanje zvuka. Ukoliko vam se xLOUD ne sviđa, uvijek ju možete isključiti.

 

Slika 7351 Slika 7344

 

Xperia Sola ima kapacitativni ekran na dodir od 3.7 inča, rezolucije 854 x 480 piksela koji je otporan na ogrebotine. Slika je jasna zahvaljujući Reality Dispalyu s Mobile BRAVIA Engine, a također nudi dobru vidljivost na jakom suncu. Ekran je jako osjetljiv na dodir što omogućava lako korištenje mobitela. Veličina ekrana je idealna za osnovno pretraživanje interneta i povremeno igranje neke igrice, ali za ljude koji se vole češće igrati i surfati – biti će premalen. No, unatoč manjem ekranu, pisanje poruka je lako jer je tipkovnica dovoljno velika. Ispod ekrana nalaze se kapacitativne tipke back, home i menu koje svijetle (što je odlično po noći ili kad je smanjena vidljivost) i dobro reagiraju na dodir.

 

Slika 7346

 

Kamera je 5 megapikselna, rezolucije 2592 x 1944 piksela, a dolazi s autofokusom i LED bljeskalicom. Fizički gumb za pokretanje kamere nalazi se s desne strane, na dnu uređaja, a omogućava pokretanje kamere bez otključavanje mobitela. Međutim, malo ju je nezgodno stisnuti koristeći samo jednu ruku, djelomično jer je nezgodno smještena, a djelomično jer ju treba jače stisnuti da bi se pokrenula. Kvaliteta slike po danu nas je zadovoljila, ali malo samo ostali razočarani kvalitetom slike po noći kod korištenja bljaskalice (slika je izgledala nekako isprano) i prilikom zumiranja.

 

Slika 7342 Slika 7341 Slika 7339 Slika 7338 Slika 7340

 

Kamera nije nešto složena, ali ima nekoliko opcija s kojima se možete igrati kao što su: Sweep Panorama, white balance, ISO, focus mode, scene i drugo. Na žalost, ovaj uređaj nema ni jedan od šašavih efekata za zabavu, no zato ima na raspolaganju mnogobrojne scene poput: portrait, landscape, night scene, beach and snow, sports, party i dr. Također, kako smo se u posljednje vrijeme navikli na Sony uređaje s prednjom kamerom, moramo priznati da nam je na ovom uređaju definitivno nedostajala, zajedno sa šašavim efektima. No, spomenimo još i video zapise. Snimanje video zapisa je moguće do 720 piksela, kvaliteta je solidna, a na raspolaganju su vam ove scene: landscape, beach and snow, party, portrait, night i sports.

 

Slika 7358

 

Uređaj dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread (planirana nadogradnja na Android 4.0). Korisničko sučelje je lijepo s nekim animacijama i efektima. Na zaključanom zaslonu naći ćete vrijeme i datum ispisani velikim slovima te lokot za otključvanje i zvučnik na kojem možete automatski isključiti tonove. Nakon što otključate mobitel vidjet ćete 5 početnih zaslona od kojih je cijeli jedan zaslon posvečen društvenim mrežama što će oduševiti njihove ljubitelje. Na glavnom zaslonu je Google tražilica kojom možete brzo pretraživati internet, a ona također ima glasovno pretraživanje koje radi začuđujuće dobro ukoliko pričate razgovjetno. Tu su i 4 aplikacije na dnu koje možete postavljati po želji, a možete kreirati i datoteku s više njih. „Štipanjem“ ili pinch zumom možete vidjeti sve početne zaslone.

 

Slika 7348 Slika 7352

 

Prilično je zgodan widget za vremensku prognozu koji se „odmota“ i popuni zaslon s raznim postavkama: Wi-Fi, Bluetooth, Data, Sound, GPS, Hotspot i dr. Pritiskom na prazno mjesto na ekranu, pojaviti će se prozor iz kojem možete birati aplikacije, widgete i shotcut-ove, te ih stavljati na početne zaslone po želji. Ukoliko otvorite sve aplikacije vidjet ćete u desnom uglu na dnu 4 male kvadratiće, a u lijevom strelicu kojom možete sortirati aplikacije kako želite – po abecedi i sl. Pritiskom na kvadratiće aplikacije počnu „plutati“, a vi ih onda možete razmiještati kako želite. Također, one na kojima se pojavi crveni X, možete odmah deinstalirati ukoliko vam smetaju ili više netrebaju.

 

Slika 7353 Slika 7349

 

Xperiu Solu pokreće dual-core procesor od 1GHz koji osigurava da sve radi dobro i da nema usporenosti kod multitaskinga, mijenjanja početnih zaslona, te čak igranja igrica. Naredbe se izvršavaju brzo, a ima ugrađenu podršku za Flash i HTML 5. Mobitel radi odlično, te nije bilo nikakvih problema tijekom našeg testiranja. Ima  NFC koji dolazi s dva SmartTag-a koji se mogu personalizirati na maksimalno 10 naredbi, a tu je i NFC uparivanje koje omogućava korisnicima povezivanje s drugim NFC uređajima. No, ne smijemo zaboraviti „Floating Touch“ tehnologija koja vam omogućava pretraživanje interneta tako da pomičete prste iznad ekrana, te prsti djeluju kao kursor i nije potrebno doista dodirnuti zaslon.

 

Slika 7345

 

Sola ima i dosta dobrih aplikacija. „Recomender“ preporuča aplikacije i igre koje se najviše koriste na Google Play Store-u, te tako ne morate dugo pretraživati. Timescape omogućava brzi pregled popularnih servisa kao što su: Facebook, Twitter, Youtube, Gmail, poruka, propuštenih poziva i sl. TrackID-om možete saznati koja pjesma svira na radiju, a Office Suite omogućava pristup MS Office dokumetima. Google Maps i Navigation rade odlično i brzo možete odredti željenu rutu – jednostavno odredite svoju lokaciju putem Wi-Fia ili GPS-a i unesete odredište. Tu su i standardne aplikacije: Facebook, Calendar,Gmail, Latitude, FM radio, Google + i dr.

 

Slika 7356 Slika 7355

 

Uređaj ima 8 GB interne memorije i 512 MB RAM-a. To sve skupa nije loše, ali bonus je da ima utor za microSD karticu gdje možete dobiti još dodatnih 32 GB. U mobitel ide normalna SIM kartica koja se nalazi ispod maske, pored baterije. Baterija je 1,320 mAh i ne može se izvaditi. Tako ju ne možete promijeniti, a ni resetirati mobitel na taj način. Baterija je solidna i može trajati cijeli dan kod umjerenog korištenja, ali osobe koje maksimalno koriste mobitel neće biti presretne. Ukoliko ste zainteresirani za štednju, s uređajem dolazi aplikacija Power Saver koju možete sami uključite kad želite. Također, ima opciju automatskog paljenja kad je baterija na nekom postotku (na primjer 20% - postotak možete sami odrediti), te možete štediti i po satima kad želite.

 

Slika 7347 Slika 7357

 

Sony Xperia Sola je dobro napravljen Android uređaj, po pristupačnoj cijeni. On je prvi uređaj koji ima Floating Touch tehnologiju, a dual-core procesor se brine da sve radi glatko u svako doba. Dizajn nije loš, kamera je solidna, a utor za microSD karticu je veliki plus kod ovog buđeta. Nama osobno se uređaj doista svidio, ali činjenica da baterija nije nešto posebno, a Ice Cream Sandwich nadogradnja još uvijek nije stigla, mogla bi smetati nekim ljudima. Međutim, kako je predviđen njezin dolazak krajem ove godine, to onda i nije veliki minus - a kako je ovo smartphone, od baterije ne možete ni očekivati ništa bolje. 

 

Specifikacije uređaja možete pogledati ovdje.

 

Uređaj ustupio SonyXperiaHR

 

-K.Č.
 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

dual-core procesor, dobra kamera, utor za microSD karticu, podržava Flash
Nema prednju kameru, loša baterija

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 15
melissalincoln120@gmail.com
08:11
24. siječanj 2017.

Do you still have it for sale??

melissalincoln120@gmail.com
08:11
24. siječanj 2017.

Do you still have it for sale??

melissalincoln120@gmail.com
08:11
24. siječanj 2017.

Do you still have it for sale??

melissalincoln120@gmail.com
08:11
24. siječanj 2017.

Do you still have it for sale??

emina
04:14
28. prosinac 2012.

super su svi

emina
04:14
28. prosinac 2012.

super su svi

Stranica:
1 2 3