16.08.2012.

Nokia Lumia 610

SmartPhone

Nokia Lumia 610 u Hrvatsku je stigla krajem lipnja, zajedno s Nokiom Lumiom 900 i Nokiom 808 PureView. Najslabija od kompletne Windows Phone obitelji, nalazi se na smartphone tržištu uređaja niskog buđeta, s relativno pristupačnom cijenom. Ima dobre kvalitete za ovaj buđet, a zaljubljenicima društvenih mreža bih se mogla posebno svidjeti jer pomoću PeopleHub-a omogućuje lakšu komunikaciju s prijateljima putem izravnog ulaza na društevene mreže, te spaja sve mobilne, E-mail, Facebook, Twitter i LinkedIn kontakte na jedno mjesto. Naravno, za ovaj buđet ne možete očekivati da ćete dobiti najbolji mobitel na svijetu, ali vjerujemo da će se ljubiteljima Windows Phone-a svejedno svidjeti.


Lumia 610 je privlačan i dobro građen smartphone, dimenzija 119 x 62 x12 mm i težine131.5 grama. Obložen je plastikom, a dizajnom se na prvi pogled ničime ne istiće od konkurencije.  No, ta plastika je više kao guma, te omogućava da uređaj ne isklizne iz ruku. Kad pogledate rubove - izgledaju metalno, međutim to je opet plastika. Iluziju metala izgubite jednom kad uređaj primite u ruku, ali svejedno daje mobitelu lijep izgled. No, s pozitivne strane, Nokia se i dalje, kad su u pitanju Lumie drži šarenila, pa tako i Lumia 610 dolazi u živahnim bojama poput magenta(roza) i cyan(plava), a ako se više volite držati klasičnih boja, tu su crna i bijela.

 

Slika 6857

 

S desne strane uređaja nalaze se gumbi: za volumen, otključavanje i kameru, a naše mišljenje jest da su to mogli izvesti puno bolje. Naime, prvi je gumb za volumen, a odmah poslje za otključavanje. Problem kod toga jest što se često zbunite i želite na volumenu otključati mobitel, a onda se pitate zašto se ništa ne događa. No, to nije ništa što neće riješiti mala stvar navike. Međutim, najnezgodniji je gumb za kameru koji se na nalazi na dnu sa strane, te je prilično nespretno pokrenuti kameru sa samo jednom rukom.  Na vrhu se na nalazi 3.5 mm utor za slušalice (slušalice dolaze s uređajem), te microUSB konektor. Kad smo već kod konektora, razmjena sadržaja s računalom (slike, glazba itd.) moguća je samo putem aplikacije Zune, koju možete skinuti na Microsoft-ovoj web stranici i instalirati na računalo.

 

Slika 6858

 

Uređaj ima TFT kapacitativni ekran na dodir od 3.7 inča, rezolucije 480 x 800 piksela. Slika je dovoljno bistra, ali na jakom suncu nije baš za pohvalu. Iako ekran nije jako velik, prilikom čitanje web stranica uvijek možete koristiti zoom. Dobra strana manjeg ekrana jest da mobitel stane u đepove, te ga možete komotno koristiti jednom rukom. Ispod ekrana nalaze se gumbi: home, back i search. Oni su lijepo napravljeni (poput malih sličica karakteristika) koji omogućavaju lako korištenje mobitela čak i osobama koje nisu nikad koristile uređaj. Tipkovnica je normalne veličine, no, možda će malo teže biti pisanje poruka osobama koje imaju deblje prste.

 

Slika 6870

 

Što se tiče kamere, tu je samo stražnja kamera od 5 megapiksela, rezolucije 2592 x 1944 piksela s autofokusom i LED bljeskalicom. Iako je prilično nespretno postavljen, na dnu desne strane, fizički gumb za pokretanje kamere omogućava njezino brže pokretanje. Ukoliko držite gumb nekoliko sekundi dok je mobitel zaključan, kamera će se pokrenuti bez potrebe za otključavanjem mobitela, a ako vam se ta opcija ne sviđa, uvijek ju možete isključiti. S kamerom dolaze i 4 efekta: black & white, sepia, negative i solarise, koji su prilično zgodni ako se želite igrati sa slikama. Također, na raspolaganju su vam i mnogobrojne scene poput: Candlelight, Macro, Landscape, Night, Portrait, Sunset, Snow i dr., a sve te opcije nalaze se u postavkama kamere i jako su jednostavne za korištenje.

 

Slika 6860 Slika 6861

 

Kamera ima i zoom, ali problem je što se kod njegovog korištenja izgube detalji, te kvaliteta slike općenito pada. Također, ima i touch focus, što je prilično dobro. Međutim, malo je iritantno jer su touch focus i kamera spojeni – kad je kamera pokrenuta, dodirom na zaslon prilikom fokusiranja, odmah se pokreće i kamera koja automatski slika. No, sve u svemu kamera je solidna i slike su prilično dobre.  Video zapise možete snimati samo u VGA rezoluciji do 30fps, a njihova kvaliteta nije nas posebno impresionirala. Međutim, iako ima opciju „rezolucija“, nju nažalost ne možete promijeniti, te i dalje ostaje VGA. Sa video zapisima dolaze iste scene i efekti kao i kod kamere pa se uvijek možete time zabavljati.

 

Slika 6872

 

Lumia 610 dolazi s Windows Phone-om 7.5 Mango (planirana nadogradnja Tango još uvijek nije stigla). Kad uključite mobitel, naći ćete zaključani zaslon na kojem se nalaze datum i vrijeme ispisani velikim slovima. Nakon što ga otključate, tako da ga „potegnete“ prema gore, pojavi se početni zaslon. Početni zaslon se sastoji od vrlo atraktivnog dizajna  tile-ova, kakav možemo naći i kod ostalih Windows Phone uređaja. Boja tile-ova se može promijeniti u 11 različitih boja, a pozadina se može promijeniti samo u crnu i bijelu boju. Ukoliko swipe-ate u lijevo naći ćete sve aplikacije koje su instalirane na ovaj uređaj, a skoro sve od tih aplikacija možete staviti na početni zaslon (dugi pritisak na odabranu aplikaciju te ju „odvučete“ na željeno mjesto).

 

Slika 6871 Slika 6859

 

Dugi pritisak na gumb „back“, odvest će vas u nedavno korištene aplikacije i web stranice, koje možete ponovno odabrati bez gnjavaže ponovnog traženja. Dugi pritisak na „home“ gumb omogućuje davanje glasovnih naredba poput: open calendar, find Zagreb, call Goran i sl. Glasovne naredbe funkcioniraju začuđujuće dobro, ali morate pričati razgovjetno jer inače uređaj neće prepoznati naredbu. Cijelo korisničko sučelje je složeno da bude lako za korištenje, budući da uređaj ima praktički samo dva početna zaslona, te je sve lijepo označeno. Ukoliko ste već koristili neki od Windows Phone-a, onda za vas nema novosti - sve je prilično isto kao i na ostalim Windows Phone uređajima.

 

Slika 6862 Slika 6863

 

Lumiu 610 pokreće Qualcomm procesor od 800MHz. Web stranice se učitavaju malo sporije, ali ništa što bih vas trebalo zabrinjavati. No, da budemo iskreni, ako niste do sad koristili uređaje sa dual-core ili quad-core procesorom, onda vam to neće prestavljati nikakav problem ili posebnu razliku. Zbog veličine ekrana, vjerojatno ćete morati češće koristiti zoom kod čitanja web stranica, jer kad se tekst učita, jednostavno je premalen da bi se mogao čitati bez naprezanja. Dobra vijest jest da se na „search“ gumbu automatski pokreće Bing tražilica, te ste tako uvijek samo jedan dodir dalje od pretraživanja Interneta. Kad smo već kod pretraživanja interneta, mobitel dolazi s Internet Explorerom 9, ali na žalost ne podržava Flash.

 

Slika 6864

 

Uređaj dolazi i s dobrim aplikacijama kao što su standardne Calendar, Nokia Maps i Nokia Drive, koje su radile izvrsno prilikom testiranja (iako se Nokia Maps malo sporije učitava).  Također, ima i Microsoft Office koji vam omogućava stvaranje, uređivanje i pregledavanje Word, PowerPoint i Excel dokumenata. Više aplikacija uvijek možete skinuti na Windows Phone Marketplace-u, ali tu bih ste mogli naići na neke probleme. Naime, zbog nedovoljne količine RAM-a, nećete moći instalirati neke igrice ili aplikacije. Očekivali smo da će to biti samo neke od igrice i aplikacije, ali smo se razočarali kad smo saznali da ne možemo instalirati ni neke od najpopularinijih (Skype, Angry Birds i dr.). Međutim, kod telefona ovog buđeta, mogli smo pretpostaviti da će morati na nećemu štediti.

 

Slika 6866 Slika 6865

 

Kako smo spomenuli nedostatak RAM-a ranije, prijeđimo na meoriju. Lumia 610 ima 8GB interne memorije i samo 256MB RAM-a. To nije tako strašno, no neke bi mogla smetati činjenica da nema utora za microSD karticu, ali možda će vas razveseliti vijest da dobijete uobičajenih 25GB besplatne pohrane podataka na SkyDrive. Također, u ovaj uređaj ide microSIM kartica koja se nalazi ispod baterije, a stražnji poklopac se skida relativno lako. No vjerujemo da će ga većina korisnika skidati samo jednom – nakon što ubacite karticu, baš i nema puno razloga za ponovno skidanje.

 

Slika 6869 Slika 6868

 

Baterija nas je ugodno iznenadila, a može se i izvaditi. Iako je 1300mAh baterija, što mnogima nebi zvučalo ništa posebno, odlično je držala na našem testu. Kod maksimalnog korištenja, uspjela je izdržati cijeli dan. No, za dug život baterije je vjerojatno zaslužan nizak buđet: manji ekran i slabiji procesor koji ne troše tako puno energije. Ukoliko želite da vaša baterija traje još duže, u postavkama mobitela nalazi se „Battery Saver“ kojeg možete uključiti kad god želite. Također, možete ga podesiti  da se automatski upali kad je baterija pri kraju života.

 

Slika 6867

 

Nokia Lumia 610 je odličan dodatak Lumia obitelji, te je najjeftinija od njih. Uređaj je dobro napravljen s lijepim dizajnom, ali nažalost zbog niskog buđeta, ima i nekih lošijih specifikacija. Možda će na prvi pogled izgledati savršeno, ali nakon nekog vremena bih vas mogle početi smetati aplikacije koje ne možete instalirati i nedostatak memorije. Međutim, ni jedan mobitel nije bez nedostataka, a iako je ovaj niskog buđeta svejedno dobivate Windows Phone iskustvo, s dobrom kamerom i izvrsnom baterijom.

 

Uređaj ustupila Abrakadabra.hr

 

-K.Č.

 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

jednostavan je za korištenje, solidna kamera, odlična baterija, privlačan dizajn
256 MB RAM-a, nema utora za microSD karticu, loša kvaliteta video zapisa, ne podržava Flash

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 36
NebitnoXD
08:47
21. veljača 2014.

Da li ima prednju kameru i kako ona funkcionise.,.,

NebitnoXD
08:47
21. veljača 2014.

Da li ima prednju kameru i kako ona funkcionise.,.,

NebitnoXD
08:47
21. veljača 2014.

Da li ima prednju kameru i kako ona funkcionise.,.,

NebitnoXD
08:47
21. veljača 2014.

Da li ima prednju kameru i kako ona funkcionise.,.,

NebitnoXD
08:47
21. veljača 2014.

Da li ima prednju kameru i kako ona funkcionise.,.,

NebitnoXD
08:47
21. veljača 2014.

Da li ima prednju kameru i kako ona funkcionise.,.,

Stranica:
1 2 3 4 5 6