03.07.2012.

HTC Desire C

SmartPhone

HTC Desire C je niskobuđetni uređaj predstavljen u svibnju ove godine, no još uvijek nije dostupan na Hrvatskom tržištu. Međutim, to bi mogao biti jedan od posljednih uređaja niskog buđeta budući da je HTC izjavio kako više neće raditi  tako jeftine mobitele. Desire C spada u najnižu klasu uređaja, pored Wildfire S, kojemu je i sličan ukoliko pogledamo specifikacije, ali ipak je malo bolji od njega. Iako je ovaj mobitel u nižem cijenovnom rangu i ne može se uspoređivati s HTC-ovom elitom (serija One), on također ima dobrih karakteristika koje će zadovoljiti ljubitelje Androida/HTC uređaja.


Moramo priznati da ovaj uređaj stvarno izgleda predivno. S tijelom koje je prekriveno gumom i lagano zaobljenim rubovima, savršeno leži u ruci. Dimenzije su mu 107.2 x 60.6 x 12.3 mm, a težina mu je 100 grama što ga čini lakšim od prethodnih modela.  Plastična guma kojom je prekriven, omogućava da uređaj ne isklizne iz ruke, a konstrukcija je ista, kakvu možemo naći i kod skupljih HTC-ovih uređaja: One X i One S.  Ako pogledate mobitel sa stražnje strane, vidjet ćete Beats Audio logo na dnu, što znači da iako je prilično jeftin, Dr Dre je i na njega stavio svoje glazbene vještine.

Slika 6455


Ima kapacitativni ekran na dodir rezolucije 320 x 480 piksela. Slika je solidna, iako moramo priznati da nam ekran povremeno nije reagirao na dodir pa samo trebali više puta dodirnuti kako bi se neka naredba izvršila. No, kasnije smo saznali da je razlog za to sporiji procesor, a ne činjenica da uređaj loše regira na dodir.  Kako nas ekran baš nije oduševio, prijeđimo na kameru. Desire C dolazi s 5 megapikselnom kamerom, rezolucije 2592 x 1994 piksela, video zapisom 640 x 480 piksela, te autofokusom. Kako je procesor slabiji, trebalo nam je nekoliko sekundi da se aplikacija za kameru otvori, što znači da neće moći odmah slikati za slučaj da se nešto jako važno, što ne može čekati, dogodi.  Naravno, uvijek možete dodati kameru u one 4 aplikacije dok je ekran zaključan, kako bi si skratili vrijeme pokretanja.

Slika 6452


Iako kamera nije loša, ima nekoliko nedostataka. Nema prednje kamere, nedostaje joj bljeskallica i autofokus, a kod zumiranja kvaliteta slike jako pada. No dobra stvar je, da kamera, kao i kod skupljih modela ima mogućnost istovremenog slikanja i snimanja videozapisa. Na raspolaganju imate i 6 efekata kako bi poboljšali slike: greyscale, sepia, solaris, posterize, negative i aqua. Kako uređaj ima tako nisku cijenu, moramo priznati da smo impresionirani s brojim mogućnostima koje je uređaj ponudio.

Slika 6451


Što se tiče operativnog sustava, nezgodno je što Android 4.0 Ice Cream Sandwich zapeo sa slabim 600MHz-a procesorom. Dakako, tu je i Sense 4.0 koji omogućava jednostavno  korištenje sučelja. Nedostatak snage procesora doista se primjećuje, te je tako pretraživanje interneta dosta sporo. Ukoliko živite na nekom mjestu gdje Vam je i inače internet veza sporija, možemo samo reći da nećete biti sretni.  


Prolaženje kroz 5 početnih zaslona nije sporo, a na njih možete raspoređivati svoje aplikacije i widgete tako da dodirnete prazno mjesto na glavnom početnom zaslonu i držite. Početne zaslone možete dodavati i micati kako želite. Tu su i 4 aplikacije koje možete koristiti dok je ekran zaključan, a one se automatki pokreću tako da ih jednostavno odvedete u krug ispod. Multitasking tj. nedavno korištene aplikacije izgledaju malo drugačije nego kod serije One, ali funkcioniraju isto. Otvaraju se pritiskom na desni gumb na dnu ekrana, pa se tako možete vratiti na neku od nedavno zatvorenih stranica ukoliko vam se neda ponovno tražiti.

Slika 6453


Što se tiče aplikacija i mapa koje dolaze s uređajem bili smo ugodno iznenađeni kad smo vidjeli da ima iste Google mape kao i skuplji modeli. Aplikacija nudi mnoge opcije kao što su podaci o prometu, određivanje željenih ruta i pregled ulica. Pregledavanje mapa nije najbrže iskustvo koje smo imali, ali služi svrsi. Budući da Desire C nije uređaj visokog buđeta, očekivali smo da neće imati puno aplikacija, no ostali smo razočarani kad smo vidjeli da nema Twitter, a oboje Facebook i Google + su pristuni. No, s dobre strane tu je HTC Hub koji pruža bolji izbor aplikacija iz Google Play Store-a, te Vam tako štedi vrijeme nalaženja apalikacije koje želite. Dropbox je aplikacija koja se lako koristi i omogućava lako pregledavanje datoteka koje ste pohranili tamo.


Desire C ima samo 4 GB interne memorije, ali ima utor za microSD karticu na koju možete pohraniti dodatnih 32 GB podataka. Naravno, dobivate i 25GB besplatne pohrane podataka na DropBox, na dvije godine.  Ako uzmemo u obzir microSD karticu i Dropbox, smatramo da je to sasvim dovoljno memorije za ovakav uređaj. Baterija se može (za promjenu) izvaditi i bez problema izdrži čitav dan kod maksimalnog korištenja. Također, prilično se brzo puni, što je idealno ako ste u žurbi i nemate vremena čekati.

Slika 6454


HTC Desire C nudi dovoljno dobrih stvari za nisku cijenu. Ima predivan zaobljen dizajn, lijepo leži u ruci, a Sense 4.0 omogućava njegovo lako korištenje. Na žalost, za razliku od ostalih mobitela u toj kategoriji, Desire C ima premalu snagu, što će Vas možda povremeno ljutit jer ćete imati osjećaj da on uvijek kasni, bez obzira dali se radi o složenim stvarima ili jednostavnim, poput čitanja poruke. No, ako pogledamo širu sliku, Desire C svakako ima potencijala na tržištu, a za one koji žele malo više snage i brzine, možda bi trebali pogledati što nude drugi uređaji.-K.Č.

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Dobre funkcije kamere, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, HTC Sense 4.0, predivan dizajn, lijepo leži u ruci
Slabiji procesor, 4 GB interne memorije, sporije pretraživanje

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0