26.06.2012.

HTC One S

SmartPhone

HTC One serija predstavljena je u Zagrebu 13. travnja ove godine. Kratko nakon predstavljanja u prodaju su stigli One X i One V, a One S, koji bih mogli smjestiti u sredinu serije One, stigao je ovih dana na Hrvatsko tržište. Mi smo se uspjeli domoći jednog  uređaja, pa želimo i  s Vama podjeliti naša zapažanja i pokazati Vam što sve možete očekivati od njega.


One S težak je 119.5 grama, a inovativno metalno tijelo, namjenjeno za izdržljivost, dimenzija  130.9 x 65 x 7.8 mm, čini ga vrhunskim smartphone-om kompaktne veličine. Razlika u veličini između njega i One X-a nije velika, ali je dovoljna da omogući da bude lagan za držanje i da lijepo leži u ruci. Dolazi u sivoj i crnoj boji, a vidjevši obje boje,  preferiramo sivu.

Slika 6358


Super AMOLED kapacitativni ekran na dodir od 4.3 inča, prekriven je Corning Gorilla zaštitnim staklom.  Rezolucije 540 x 960 piksela i gustoće 256 piksela, daje bistru sliku, dobar kut gledanja i odličan izgled boja.  “Auto-brightness”  odlično regulira svjetlinu zaslona, a testirajući ga na jakom suncu i u mraku, nismo ostali razočarani. Kako je ekran dosta velik, tako je i tipkovnica velika, te omogućava lako pisanje poruka i tekstova.

Slika 6353


Zahvaljujući HTC ImageChip tehnologiji možete slikati odlične slike bez obzira na osvjetljenje ili kretanje. Kamera ima 8 megapiksela, rezolucije 3264 x 2448 piksela, autofocus, LED bljeskalicu, a snimanje videa i do 1080 piksela. S prednje strane nalazi se VGA kamera  rezolucije 640 x 480 piksela. Prilikom slikanja na raspolaganju imate mnoštvo efekata, kao što su: negative, solaris, dots, distortion i dr. Iako na uređaju nema fizički gumb za pokretanje kamere, uvijek možete staviti shortcut na glavni početni zaslon.

Slika 6366


Jedna od bitnih stvari koja čini ovu kameru posebnom jest mogućnost istovremenog slikanja i snimanja video zapisa. To je omogućeno tako, da se oba, gumb za slikanje i gumb za snimanje nalaze na ekranu u isto vrijeme. Druga odlična stvar je “Best Shot”. Možete slikati kontinuirano, dok god držite gumb za slikanje. Nakon što ste završili, izaberete onu koja Vam se najviše sviđa, dok sve ostale odmah izbrišete. Iako kamera ima izvrsne kvalitete, moramo priznati da nismo baš ostali oduševljeni zoomom - čim se više zoomira, kvaliteta slike je vidno lošija.

Slika 6367


HTC One S pokreće dual core Qualcomm procesor od 1.5 GHz, a dolazi s Androidom 4.0 (Ice Cream Sandwich) i HTC Sense. Web stranice se otvaraju brzo, video se učitava kroz nekoliko sekundi, a uređaj podržava Flash.  Ima 7 početnih zaslona na koje možete raspoređivati svoje widget-e i aplikacije. Ukoliko dodirnete glavi početni zaslon i držite, možete ih vidjeti sve i staviti aplikacije, widget-e i shortcut-ove koje želite, na bilo koji zaslon. Početne zaslone također, možete micati i dodavati po želji.

Slika 6349 Slika 6348


Zaslon se otključva pritiskom na gumb s gornje strane uređaja (ujedno i Power gumb), a nakon toga, krug odvedete u sredinu. Na početni zaslon možete staviti četri aplikacije koje možete koristi dok je ekran zaključan. Jednostavno jednu od tih aplikacija koju želite koristiti, odvedete u krug i ona se automatski pokrene. Te aplikacije, naravno, možete također mijenjati po želji.

Slika 6345 Slika 6346


Možete pregledavati i  nedavno korištene aplikacije i stranice. Pritiskom na gumb na dnu uređaja s desne strane, otvaraju se aplikacije i stranice koje ste zadnje koristili. Pregledavate ih tako da ih jednostavno “scroll-ate” u lijevo. Ako se želite vratiti na neku od nedavno korištenih aplikacija ili web stranica, jednostavno odete tamo i odaberete aplikaciju ili stranicu na kojoj ste bili. Možete ih maknuti tako da ih samo povučete prema gore.

Slika 6347


Izdvojit ćemo i nekoliko dobrih aplikacija s kojima uređaj dolazi. Google Maps i Navigation omogućuju brzo određivanje željenih ruta, što će odlično doći kod nadolazećih ljetnih odmora ukoliko idete prvi put na neku nepoznatu destinaciju. Jedna od izvrsnih aplikacija je i SoundHound pomoću koje samo jednim dodirom možete saznati koja pjesma svira na radiju, te YouTube kojem i sami znate svrhu. Dropbox omogućava spremanje podataka, kako bih Vam više prostora ostalo na mobitelu. Također, tu su Facebook i Twitter za sve koji vole društvene mreže i žele brzo podijeti stvari s prijeteljima.

Slika 6357


Uređaj ima 16 GB interne memorije i 1 GB RAM-a, no,na  žalost, nema utora za microSD karticu. Budući da nema utora, prije kupnje dobro razmislite da li će Vam ovo biti dovoljno prostora. Dobra strana je da dobijete 25GB besplatne pohrane podataka na Dropbox, na dvije godine. Tako možete podesiti kameru da slike i video zapise automatski šalje na Dropbox, pa ćete tako imati više mjesta za aplikacije i ostale stvari.


Na stražnjoj strani nalazi se malen poklopac, ispod kojeg možete staviti MicroSIM karticu. Iako se baterija ne može izvaditi, nije toliko loša. Uspjela je izdržati čitav dan bez punjenja, dok smo pretjerano koristili mobitel.  Ako uzmemo u obzir jaki procesor i veliki ekran, moramo reći da je to prilično dobar rezultat.

Slika 6354


Ispod tog poklopca, na stražnjoj strani nalazi se i kamera. Loša stvar je što je kamera izbočena puno više prema van od ostatka tijela. Problem kod toga je što morate više paziti kako stavljate mobitel na stol ili druge krute površine, jer se može lakše oštetiti ili zgrebati kamera. No, ukoliko pazite, vjerujemo da nećete s tim imati nikakvih problema.


HTC One S je odličan mobitel koji možete dobiti po doista pristupačnoj cijeni. Nedostatak memorije i HD zaslona, malo mu snizuje ocjene. No, kad izuzmemo te stvari, mogli bih smo zaista reći kako ovaj mobitel ima sve. Njegova kamera, procesor, veliki ekran i činjenica da podržava Flash, zaista ga čine posebnim uređajem. Ukoliko vam ne treba ogromna memorija i ne smeta vas nedostatak HD ekrana, a želite odličan uređaj po dobroj cijeni, onda je One S upravo uređaj za Vas.

 

-K.Č.


 

Najnovije vijesti iz svijeta mobitela pratite na našim
Facebook  i Twitter profilima

Lagan za držanje, odlična kamera i procesor, solidna baterija, Android 4.0, podržava Flash
Nema utora za microSD karticu, 16 GB memorije, nema HD zaslon

 

Slike
Komentari
dodaj komentarPošalji komentar
Ukupan broj komentara: 0